Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

31.352

Facebook slicica

Katalog

Majka Hatidža

Majka Hatidža

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789926474249

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

B5298

Broj strana:

455

Težina:

1685 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

60,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

U knjizi Majka Hatidža, prikazan je život od rođenja do preseljenja na Ahiret srebreničke majke Hatidže Mehmedović hronološkim redom po godinama.

Svi važni događaji i podaci vezani za Srebrenicu nalaze se na jednom mjestu gdje je prikazana slika agresije na Srebrenicu, pad Srebrenice 11. juli, organizovanje majki u udruženja, traženje ubijenih bošnjačkih civila po masovnim grobnicama, izgradnja Memorijalnog centra, kako je tekao povratak u Srebrenicu, procesuiranje ratnih zločinaca sve kroz prizmu života majke Hatidže.

Recenzenti knjige su akademici Mustafa Cerić, Ferid Muhić i Emir Ramić, prof.Adib Đozić i Fadila Memišević predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

Recenzenti knjige Majka Hatidža rekli su sljedeće:

Mustafa Cerić Reisu-l-ulema (1993-2012):

Esnefina knjiga, biografija, odnosno monografija o Hatidži-hanumi je pouzdan izvor za bošnjačku-bosansku dokumentiranu
historiografiju kao što je i njezina autobiografija s tom razlikom što životna priča o Hatidži-hanumi ima edukativno-pedagošku vrijednost za buduće generacije i zato je toplo preporučujem na čitanje i korištenje u školama za lektiru kao pouku i poruku, kao moralnu i etičku lekciju za uspravan i dostojanstven život u našoj
Bosni.

Akademik Ferid Muhić:

Sistematičnost, argumentiranost, humanistički motivi kojima je inspirisana, ozbiljnost pristupa kao i visoki nivo književnih i estetskih kvaliteta, preporučuju ovu knjigu Esnefe Smajlović-Muhić kao historijski dokument najveće vrijednosti, i kao jedno od onih djela što ostaju za sva vremena.

Direktor Instituta za istraživanje genocida u Kanadi Emir Ramić:

Svi događaji koji su vezani za Srebrenicu i genocid su na jednom mjestu. Rad na biografiji je sam po sebi zahtjevno djelo. Esnefa je to uradila studiozno, iznimno uspješno za njen narod, za njenu državu, za našu historiju u ime bolje naše budućnosti.
Tako bi knjiga mogla i trebala biti sastavni dio najuglednijih biblioteka i akademskih ustanova i institucija u svijetu.

Dr.sc. Adib Đozić redovni profesor:

Riječ je o dragocjenom rukopisu, koji nema svoje eksplicitno žanrovsko obilježje već se može čitati kao biografsko, književno-kao historijski roman, stručno, historijsko, arhivsko, monografsko djelo i istovremeno predstavlja nezamjenljive podatke za dalja istraživanja, ne samo genocidnog stradanja Bošnjaka Srebrenice 1995. godine, već za istraživanje historije i sociologije genocida, historije Srebrenice, psihologije žrtava genocida, prije svega majki i
supruga, historije bosanskog Podrinja, znamenitih ličnosti kod Bošnjaka i na kraju historije Bosne i Hercegovine.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2020
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 215x255
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

U knjizi Majka Hatidža, prikazan je život od rođenja do preseljenja na Ahiret srebreničke majke Hatidže Mehmedović hronološkim redom po godinama. Svi važni događaji i podaci vezani za Srebrenicu nalaze se na jednom mjestu gdje je prikazana slika agresije na Srebrenicu, pad Srebrenice 11. juli, organizovanje majki u udruženja, traženje ubijenih bošnjačkih civila po masovnim grobnicama, izgradnja Memorijalnog centra, kako je tekao povratak u Srebrenicu, procesuiranje ratnih zločinaca sve kroz prizmu života majke Hatidže. Recenzenti knjige su akademici Mustafa Cerić, Ferid Muhić i Emir Ramić, prof.Adib Đozić i Fadila Memišević predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH. Recenzenti knjige Majka Hatidža rekli su sljedeće: Mustafa Cerić Reisu-l-ulema (1993-2012): Esnefina knjiga, biografija, odnosno monografija o Hatidži-hanumi je pouzdan izvor za bošnjačku-bosansku dokumentiranu historiografiju kao što je i njezina autobiografija s tom razlikom što životna priča o Hatidži-hanumi ima edukativno-pedagošku vrijednost za buduće generacije i zato je toplo preporučujem na čitanje i korištenje u školama za lektiru kao pouku i poruku, kao moralnu i etičku lekciju za uspravan i dostojanstven život u našoj Bosni. Akademik Ferid Muhić: Sistematičnost, argumentiranost, humanistički motivi kojima je inspirisana, ozbiljnost pristupa kao i visoki nivo književnih i estetskih kvaliteta, preporučuju ovu knjigu Esnefe Smajlović-Muhić kao historijski dokument najveće vrijednosti, i kao jedno od onih djela što ostaju za sva vremena. Direktor Instituta za istraživanje genocida u Kanadi Emir Ramić: Svi događaji koji su vezani za Srebrenicu i genocid su na jednom mjestu. Rad na biografiji je sam po sebi zahtjevno djelo. Esnefa je to uradila studiozno, iznimno uspješno za njen narod, za njenu državu, za našu historiju u ime bolje naše budućnosti. Tako bi knjiga mogla i trebala biti sastavni dio najuglednijih biblioteka i akademskih ustanova i institucija u svijetu. Dr.sc. Adib Đozić redovni profesor: Riječ je o dragocjenom rukopisu, koji nema svoje eksplicitno žanrovsko obilježje već se može čitati kao biografsko, književno-kao historijski roman, stručno, historijsko, arhivsko, monografsko djelo i istovremeno predstavlja nezamjenljive podatke za dalja istraživanja, ne samo genocidnog stradanja Bošnjaka Srebrenice 1995. godine, već za istraživanje historije i sociologije genocida, historije Srebrenice, psihologije žrtava genocida, prije svega majki i supruga, historije bosanskog Podrinja, znamenitih ličnosti kod Bošnjaka i na kraju historije Bosne i Hercegovine.

Dodatne informacije

Izdavač Autor
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter