Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Lukijan Djela

Lukijan Djela

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Lukijan


ISBN:

953-150-661-2

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V3973

Broj strana:

487

Težina:

979 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

48,60 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Prema vlastitim riječima, Lukijan svoja duhovita i zabavna djela piše kako bi čitateljevu umu poslije čitanja obilja ozbiljnih stvari pružio odmor, opuštanje i okrijepu, ali i potaknuo stanovito umovanje koje nije nedostojno obrazovana čovjeka. Inspiriran književno-knjiškom tradicijom, najčešće Homerom i homerskim himnama, te helenističkom poezijom, Lukijan piše dijaloške minijature, zabavne govore, pamflete i deklamacije, parodirajući i ismijavajući pjesnike, povjesničare i nazovi filozofe, lakovjernike i glupane, rugajući se podjednako i ljudskoj i božanskoj svakodnevici. Lukijanova djela, pisana sa izuzetnim poznavanjem grčkoga jezika, objedinjuju gotovo sve književne rodove, uklapajući njihove tradicionalne elemente u okvire standardne retorike, miješajući, ne jednom, fikciju i zbilju.

Podrijetlom Sirijac, rođen oko 120. u Samozati na Eufratu, Lukijan je za života proputovao velike dijelove Carstva poučavajući retoriku i drugujući sa sofistima. Napokon se skrasio u Ateni, posvetivši se pisanju, koje ga je, prema nekim izvorima, možda stajalo i glave: oko 190. navodno je bačen bijesnim psima zbog ateizma!

Četrnaest Lukijanovih proznih spisa otkrivaju Lukijana kao autora prvorazredne intelektualne zabave, kao vrsnoga stilista, duhovita i obrazovana književna majstora.

  • Prevodilac: Marina Bricko
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2002
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140×210
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Prema vlastitim riječima, Lukijan svoja duhovita i zabavna djela piše kako bi čitateljevu umu poslije čitanja obilja ozbiljnih stvari pružio odmor, opuštanje i okrijepu, ali i potaknuo stanovito umovanje koje nije nedostojno obrazovana čovjeka. Inspiriran književno-knjiškom tradicijom, najčešće Homerom i homerskim himnama, te helenističkom poezijom, Lukijan piše dijaloške minijature, zabavne govore, pamflete i deklamacije, parodirajući i ismijavajući pjesnike, povjesničare i nazovi filozofe, lakovjernike i glupane, rugajući se podjednako i ljudskoj i božanskoj svakodnevici. Lukijanova djela, pisana sa izuzetnim poznavanjem grčkoga jezika, objedinjuju gotovo sve književne rodove, uklapajući njihove tradicionalne elemente u okvire standardne retorike, miješajući, ne jednom, fikciju i zbilju. Podrijetlom Sirijac, rođen oko 120. u Samozati na Eufratu, Lukijan je za života proputovao velike dijelove Carstva poučavajući retoriku i drugujući sa sofistima. Napokon se skrasio u Ateni, posvetivši se pisanju, koje ga je, prema nekim izvorima, možda stajalo i glave: oko 190. navodno je bačen bijesnim psima zbog ateizma! Četrnaest Lukijanovih proznih spisa otkrivaju Lukijana kao autora prvorazredne intelektualne zabave, kao vrsnoga stilista, duhovita i obrazovana književna majstora.

Dodatne informacije

Izdavač Matica hrvatska
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter