Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Ljubavnici moje majke

Ljubavnici moje majke

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-6145-110-2

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

K8820

Broj strana:

446

Težina:

520 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

26,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Afrika... Za moju majku bila je to riječ koju je izgovarala bez tračka nelagode - kao da je bila njeno vlasništvo, kao da živi sjedinjena s njom. A ja sam znao da bi trebalo da se i ja s njom osjećam podjednako lagodno i prirodno. Na kraju krajeva, nije li upravo to ljubav? Umjesto toga, osjećanje koje sam gajio prema njoj bilo je suviše vrelo, neuravnoteženo i grozničavo, kao napad malarije. Osjećao sam da bi riječi ljubav trebalo pristupiti veoma obazrivo, posebno onda kad se dovodi u vezu s Afrikom - i sve vrijeme motriti na remen s pištoljem - pošto je ta riječ često označavala neku vrstu ubistva.

Smješten u vremenski okvir druge polovine dvadesetog vijeka, roman Ljubavnici moje majke je povijest o jednom čovjeku, jednoj ženi i, povrh svega, jednom kontinentu, ispričana iz vizure mladića koji odrasta kraj nedokučive i gorostasne majke. Ona veći dio njegovog djetinjstva provodi u lovu na bufale i slonove, pilotiranju lakim avionima iznad Zanzibara, Kaira ili Johanesburga ili posvećeno štrikajući... Iako ženstvena na način koji bi se teško mogao uklopiti u stereotipno poimanje te riječi – autor je poredi sa okeanima, zemljotresima i plimskim talasima – ona poput magneta privlači rojeve neobičnih muškaraca. U pokušaju da razumije šta za njegovu majku znači ljubav, Aleksander zapravo traži svoj put kući i mir sa gradom koji, poput nje, počiva na suprotnostima.

S trezvenim i demistifikatorskim odnosom prema istoriji i realnosti, služeći se živopisnim i nesvakidašnjim likovima, pisac nas provodi kroz mračne tunele afričkih rasnih sukoba, lažne revolucije, njenih privremenih pobjednika i vječitih gubitnika. Iako nas na ovom putu sve vrijeme drži za ruku, njegov stisak je čvrst, a sve što nam govori duhovito je, promišljeno i - direktno!

Iako Afrika djeluje nepremostivo daleko, čitaoci će s lakoćom i uživanjem prepoznati slike iz života u svijetu koji je u isto vrijeme pun nježnosti i nasilja, šarma i tegobe, bola i ljubavi, a u tom prepoznavanju otkriti i autorovo uvjerenje da nam je potreba da budemo voljeni i da negdje i nekome pripadamo, svima zajednička, ma kako različiti bili.

  • Originalni naziv: My Mothers Lovers
  • Prevodilac: Zoran Paunović
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2012
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Afrika... Za moju majku bila je to riječ koju je izgovarala bez tračka nelagode - kao da je bila njeno vlasništvo, kao da živi sjedinjena s njom. A ja sam znao da bi trebalo da se i ja s njom osjećam podjednako lagodno i prirodno. Na kraju krajeva, nije li upravo to ljubav? Umjesto toga, osjećanje koje sam gajio prema njoj bilo je suviše vrelo, neuravnoteženo i grozničavo, kao napad malarije. Osjećao sam da bi riječi ljubav trebalo pristupiti veoma obazrivo, posebno onda kad se dovodi u vezu s Afrikom - i sve vrijeme motriti na remen s pištoljem - pošto je ta riječ često označavala neku vrstu ubistva. Smješten u vremenski okvir druge polovine dvadesetog vijeka, roman Ljubavnici moje majke je povijest o jednom čovjeku, jednoj ženi i, povrh svega, jednom kontinentu, ispričana iz vizure mladića koji odrasta kraj nedokučive i gorostasne majke. Ona veći dio njegovog djetinjstva provodi u lovu na bufale i slonove, pilotiranju lakim avionima iznad Zanzibara, Kaira ili Johanesburga ili posvećeno štrikajući... Iako ženstvena na način koji bi se teško mogao uklopiti u stereotipno poimanje te riječi – autor je poredi sa okeanima, zemljotresima i plimskim talasima – ona poput magneta privlači rojeve neobičnih muškaraca. U pokušaju da razumije šta za njegovu majku znači ljubav, Aleksander zapravo traži svoj put kući i mir sa gradom koji, poput nje, počiva na suprotnostima. S trezvenim i demistifikatorskim odnosom prema istoriji i realnosti, služeći se živopisnim i nesvakidašnjim likovima, pisac nas provodi kroz mračne tunele afričkih rasnih sukoba, lažne revolucije, njenih privremenih pobjednika i vječitih gubitnika. Iako nas na ovom putu sve vrijeme drži za ruku, njegov stisak je čvrst, a sve što nam govori duhovito je, promišljeno i - direktno! Iako Afrika djeluje nepremostivo daleko, čitaoci će s lakoćom i uživanjem prepoznati slike iz života u svijetu koji je u isto vrijeme pun nježnosti i nasilja, šarma i tegobe, bola i ljubavi, a u tom prepoznavanju otkriti i autorovo uvjerenje da nam je potreba da budemo voljeni i da negdje i nekome pripadamo, svima zajednička, ma kako različiti bili.

Dodatne informacije

Izdavač Geopoetika
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter