Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Lenjingradske madone

Lenjingradske madone

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Debra Din


ISBN:

86-7878-023-1

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

V1046

Broj strana:

224

Težina:

348 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

15,50 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Marina, Ruskinja koja je poslije Drugog svjetskog rata emigrirala u Ameriku, usljed starosti i bolesti sve više gubi kontakt sa stvarnošću. Mada svežije uspomene i svakodnevni događaji - pojedinosti iz života njene već odrasle djece, predstojeće vjenčanje njene unuke - ne uspevaju da se zadrže u njenoj memoriji, njena daleka prošlost je savršeno očuvana u živim i upečatljivim sjećanjima na ratne godine provedene pod nacistickom opsadom Lenjingrada.

U jesen 1941. godine, Njemačka vojska je stigla nadomak Lenjingrada, najavivši početak duge i teške opsade. U mjesecima koji će uslediti, stanovnici Lenjingrada će, braneći se pred neumoljivim nadiranjem Njemacke armije, morati da se suoče sa dva još strašnija neprijatelja: sa glađu i nemilosrdnom ruskom zimom. Marina, koja je u to vreme radila kao vodič u muzeju Ermitaž, uklanjala je zajedno sa svojim kolegama neprocjenjivo vredna slikarska platna iz ramova, kako bi bila evakuisana na sigurno mjesto, dok su prazni ramovi ostajali na zidovima kao zalog da će se slike jednog dana vratiti.

Boreći se da sačuva zdrav razum kada su Njemačke bombe počele svakodnevno da zasipaju grad, Marina je počela da u svom sjećanju, detalj po detalj, pohranjuje ova izvanredna umetnička djela: figure nagih žena, anđele, spokojne Bogorodice čiji je pogled nekada zračio sa zidova muzeja. Odlučila je da sve te slike sačuva u svom memorijskom dvorcu, virtuelnom muzeju koji je počela da gradi u svom umu kako bi tamo našla utočište od svijeta ispunjenog ratnim užasima, glađu i smrću. Ta sjećanja ostaće duboko pokopana u njoj, sve dok joj jednog dana ne budu ponovo zatrebala...

Roman svojim gotovo neprimjetnim prebacivanjem između dva vremena i dva mjesta, ratom zahvaćenog Sovjetskog Saveza i savremene Amerike, pruža upečatljivo svjedočanstvo o ratnim godinama i snazi uspomena, kao i o moći ljubavi i umjetnosti da život prožmu ljepotom, milošću i nadom, čak i u vremenima neizmjerne ljudske patnje i očajanja. Izuzetno vješto napisan, snažan i dirljiv, ovaj roman predstavlja književni prvenac Debre Din, smjelog novog glasa američke književnosti.

  • Prevodilac: Ljiljana Petrović
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2006
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x205
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Marina, Ruskinja koja je poslije Drugog svjetskog rata emigrirala u Ameriku, usljed starosti i bolesti sve više gubi kontakt sa stvarnošću. Mada svežije uspomene i svakodnevni događaji - pojedinosti iz života njene već odrasle djece, predstojeće vjenčanje njene unuke - ne uspevaju da se zadrže u njenoj memoriji, njena daleka prošlost je savršeno očuvana u živim i upečatljivim sjećanjima na ratne godine provedene pod nacistickom opsadom Lenjingrada. U jesen 1941. godine, Njemačka vojska je stigla nadomak Lenjingrada, najavivši početak duge i teške opsade. U mjesecima koji će uslediti, stanovnici Lenjingrada će, braneći se pred neumoljivim nadiranjem Njemacke armije, morati da se suoče sa dva još strašnija neprijatelja: sa glađu i nemilosrdnom ruskom zimom. Marina, koja je u to vreme radila kao vodič u muzeju Ermitaž, uklanjala je zajedno sa svojim kolegama neprocjenjivo vredna slikarska platna iz ramova, kako bi bila evakuisana na sigurno mjesto, dok su prazni ramovi ostajali na zidovima kao zalog da će se slike jednog dana vratiti. Boreći se da sačuva zdrav razum kada su Njemačke bombe počele svakodnevno da zasipaju grad, Marina je počela da u svom sjećanju, detalj po detalj, pohranjuje ova izvanredna umetnička djela: figure nagih žena, anđele, spokojne Bogorodice čiji je pogled nekada zračio sa zidova muzeja. Odlučila je da sve te slike sačuva u svom memorijskom dvorcu, virtuelnom muzeju koji je počela da gradi u svom umu kako bi tamo našla utočište od svijeta ispunjenog ratnim užasima, glađu i smrću. Ta sjećanja ostaće duboko pokopana u njoj, sve dok joj jednog dana ne budu ponovo zatrebala... Roman svojim gotovo neprimjetnim prebacivanjem između dva vremena i dva mjesta, ratom zahvaćenog Sovjetskog Saveza i savremene Amerike, pruža upečatljivo svjedočanstvo o ratnim godinama i snazi uspomena, kao i o moći ljubavi i umjetnosti da život prožmu ljepotom, milošću i nadom, čak i u vremenima neizmjerne ljudske patnje i očajanja. Izuzetno vješto napisan, snažan i dirljiv, ovaj roman predstavlja književni prvenac Debre Din, smjelog novog glasa američke književnosti.

Dodatne informacije

Izdavač Alnari
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter