Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Žabe

Žabe

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Aristofan


ISBN:

9788660111991

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

B2253

Broj strana:

95

Težina:

132 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

10,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

U komediji Žabe glavna tema je takmičenje između Eshila i Euripida u podzemnom svetu. Po Euripida odlazi Dionis koji je zabrinut zbog sudbine žanra tragedije. Pošto je dole i Eshil, on i Euripid se nadmeću odlomcima iz svojih dela. Aristofan njihov sukob slika tako što ističe glavne karakteristike stvaralaštva svakog od njih – Euripid zamera Eshilu što prikazuje svakodnevni život, dok se Eshil diči svojim dramama i likovima u njima, tvrdi da stvara junake, a ne kurve poput Fedre. Euripid se brani tvrdnjom da je on nije izmislio već preuzeo iz mita, a njegov suparnik mu odgovara da je to trebao da sakrije, a ne da smesti na pozornicu. Po njemu pesnik bi trebao da prikazuje samo uzvišeno i dostojanstveno, a ne razvratne i sramotne scene, da se time uništava rodoljublje i viša čovečanska osećanja. Pored ovoga Euripid prebacuje Eshilu nejasnu dramu u prologu i bespotrebno ponavljanje reči. On ističe realizam i jednostavnost svojih dela nasuprot Eshilove nejasne tragedije. Eshilu je izvor poezije lepota, dok je Euripidu poezija inspirisana raznoraznim kaljugama. Smatra da je on svojim izmenama više oduzeo od vrednosti tragedije nego što joj je dodao. Agon između njih traje, ali naposletku Eshil pobedi i odlazi iz podzemnog sveta.

Aristofan ovde govori kroz Eshila i optužuje Euripida da je svojim delima iskvario omladinu, te da je uzrok opadanja pobožnosti, tradicionalne poslušnosti i da je kriv za opadanje morala. Sukob ova dva tragičara uobličen je po obrascu antičke književne kritike koja je u to vreme bila u začetku. Iako napada Euripida, Aristofan u svoje delo i sam unosi izmene koje je ovom tragičaru spočitavao, kao na primer, bavljenje svakodnevnim i političkim temama, karikaturisanje boga i slično.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2018
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x180
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

U komediji Žabe glavna tema je takmičenje između Eshila i Euripida u podzemnom svetu. Po Euripida odlazi Dionis koji je zabrinut zbog sudbine žanra tragedije. Pošto je dole i Eshil, on i Euripid se nadmeću odlomcima iz svojih dela. Aristofan njihov sukob slika tako što ističe glavne karakteristike stvaralaštva svakog od njih – Euripid zamera Eshilu što prikazuje svakodnevni život, dok se Eshil diči svojim dramama i likovima u njima, tvrdi da stvara junake, a ne kurve poput Fedre. Euripid se brani tvrdnjom da je on nije izmislio već preuzeo iz mita, a njegov suparnik mu odgovara da je to trebao da sakrije, a ne da smesti na pozornicu. Po njemu pesnik bi trebao da prikazuje samo uzvišeno i dostojanstveno, a ne razvratne i sramotne scene, da se time uništava rodoljublje i viša čovečanska osećanja. Pored ovoga Euripid prebacuje Eshilu nejasnu dramu u prologu i bespotrebno ponavljanje reči. On ističe realizam i jednostavnost svojih dela nasuprot Eshilove nejasne tragedije. Eshilu je izvor poezije lepota, dok je Euripidu poezija inspirisana raznoraznim kaljugama. Smatra da je on svojim izmenama više oduzeo od vrednosti tragedije nego što joj je dodao. Agon između njih traje, ali naposletku Eshil pobedi i odlazi iz podzemnog sveta. Aristofan ovde govori kroz Eshila i optužuje Euripida da je svojim delima iskvario omladinu, te da je uzrok opadanja pobožnosti, tradicionalne poslušnosti i da je kriv za opadanje morala. Sukob ova dva tragičara uobličen je po obrascu antičke književne kritike koja je u to vreme bila u začetku. Iako napada Euripida, Aristofan u svoje delo i sam unosi izmene koje je ovom tragičaru spočitavao, kao na primer, bavljenje svakodnevnim i političkim temama, karikaturisanje boga i slično.

Dodatne informacije

Izdavač Mali princ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter