Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Ilijada

Ilijada

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Homer


ISBN:

978-9958-18-102-3

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

M1456

Broj strana:

241

Težina:

409 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

29,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Ilijada je epski spjev. Nastao je, pretpostavlja se, u VIII vijeku stare ere, negdje u Grčkim naseobinama rasutim po obalama Male Azije; tamo je bio grad Ilij (Troja). Tamo je, kako su stari Grci vjerovali, živio i pjesnik Ilijade Homer.
Ilijada se, kao i brojne druge, junačke epske pjesme slične našim narodnim, bavi događajima iz trojanskog rata, koji je po starogrčkim predanjima trajao deset godina. Sem Ilijade, od svih tih pjesama i epova sačuvana je još samo Odiseja, a koja se nadovezuje na taj rat i bavi se poviješću o vojskovođi Odiseju kome je, posle zauzeća grada, trebalo još deset godina da se vrati na svoju rodnu Itaku, svojoj vjernoj ženi Penelopi. Ilijada počinje sukobom glavnog helenskog junaka Ahileja i glavnog helenskog vojskovođe, Agamemnona, Ahilejevom srdžbom i povlačenjem iz borbe, zbog čega ginu mnogi Grci, uključujući i njegovog prijatelja Patrokla. Ahilejev gnjev usmjerava se na Patroklovog ubicu Hektora iza čega Ahilej ponovo odlazi u boj i ubija tog trojanskog junaka. Na kraju, trojanski kralj Prijam dolazi da otkupi tijelo svog sina Hektora. Ahilej, koji je prije toga, dan za danom, vukao oko zidina Troje Hektorov leš vezan za bojna kola, na kraju popušta, a spjev se završava svečanim sahranjivanjem Hektora u Troji.

  • Prevodilac: Tomo Maretić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2018
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 125x205
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Ilijada je epski spjev. Nastao je, pretpostavlja se, u VIII vijeku stare ere, negdje u Grčkim naseobinama rasutim po obalama Male Azije; tamo je bio grad Ilij (Troja). Tamo je, kako su stari Grci vjerovali, živio i pjesnik Ilijade Homer. Ilijada se, kao i brojne druge, junačke epske pjesme slične našim narodnim, bavi događajima iz trojanskog rata, koji je po starogrčkim predanjima trajao deset godina. Sem Ilijade, od svih tih pjesama i epova sačuvana je još samo Odiseja, a koja se nadovezuje na taj rat i bavi se poviješću o vojskovođi Odiseju kome je, posle zauzeća grada, trebalo još deset godina da se vrati na svoju rodnu Itaku, svojoj vjernoj ženi Penelopi. Ilijada počinje sukobom glavnog helenskog junaka Ahileja i glavnog helenskog vojskovođe, Agamemnona, Ahilejevom srdžbom i povlačenjem iz borbe, zbog čega ginu mnogi Grci, uključujući i njegovog prijatelja Patrokla. Ahilejev gnjev usmjerava se na Patroklovog ubicu Hektora iza čega Ahilej ponovo odlazi u boj i ubija tog trojanskog junaka. Na kraju, trojanski kralj Prijam dolazi da otkupi tijelo svog sina Hektora. Ahilej, koji je prije toga, dan za danom, vukao oko zidina Troje Hektorov leš vezan za bojna kola, na kraju popušta, a spjev se završava svečanim sahranjivanjem Hektora u Troji.

Dodatne informacije

Izdavač Vrijeme Zenica
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter