Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.128

Facebook slicica

Katalog

Nosač Samuel i druge priče

Nosač Samuel i druge priče

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-717-12-3

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

M0288

Broj strana:

185

Težina:

225 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

9,90 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Nosač Samuel je zbirka ponajboljih Samokovlijinih priča, sažet izbor iz njegovog djela koje je kao svijetao i neprolazan trag iza sebe ostavio ovaj pisac, harmonični i duboko čovječni Isak Samokovlija. Maestralne Samokovlijine pripovijetke tematski su redovito smještene u svijet bosanskih Jevreja, no njihova je umjetnička vrijednost univerzalna.
Samokovlije su jedna od mnogih balkanskih sefardskih loza, čije porijeklo seže u Španjolsku, a svoje bosansko prezime dobili su nakon što se Isakov djed za otomanskoga doba, kao trgovac, s obitelji doselio u Sarajevo iz Samokova u Bugarskoj. Po zanimanju liječnik, s dugogodišnjom terenskom praksom, Samokovlija je odlično poznavao mali svijet svojega vremena u Sarajevu i u Bosni. O tim ljudima, o njihovoj svakodnevnici pisao je s dubokom empatijom, ali i sa smislom za sigurnu i preciznu deskripciju likova, ambijenata, životnih formi i običaja. Osobito su mu lijepe pripovijetke o sefardskoj sirotinji, u kojima je lajtmotiv iščekivanje radosti. Na Samokovlijine likove gotovo bi se mogla primijeniti rečenica kojom Dostojevski završava Bijele noći: Jedan trenutak blaženstva! Zar se više od toga može zahtijevati u cijelom ljudskom životu! Od prve pripovjedačke knjige Od proljeća do proljeća (1929), Samokovlijine pripovijetke objavljene su u dvadesetak izdanja. Sabrana djela u tri knjige objavljena su mu 1967. u Sarajevu. Po njegovoj drami Hanka Slavko Vorkapić snimio je istoimeni film.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Nosač Samuel je zbirka ponajboljih Samokovlijinih priča, sažet izbor iz njegovog djela koje je kao svijetao i neprolazan trag iza sebe ostavio ovaj pisac, harmonični i duboko čovječni Isak Samokovlija. Maestralne Samokovlijine pripovijetke tematski su redovito smještene u svijet bosanskih Jevreja, no njihova je umjetnička vrijednost univerzalna. Samokovlije su jedna od mnogih balkanskih sefardskih loza, čije porijeklo seže u Španjolsku, a svoje bosansko prezime dobili su nakon što se Isakov djed za otomanskoga doba, kao trgovac, s obitelji doselio u Sarajevo iz Samokova u Bugarskoj. Po zanimanju liječnik, s dugogodišnjom terenskom praksom, Samokovlija je odlično poznavao mali svijet svojega vremena u Sarajevu i u Bosni. O tim ljudima, o njihovoj svakodnevnici pisao je s dubokom empatijom, ali i sa smislom za sigurnu i preciznu deskripciju likova, ambijenata, životnih formi i običaja. Osobito su mu lijepe pripovijetke o sefardskoj sirotinji, u kojima je lajtmotiv iščekivanje radosti. Na Samokovlijine likove gotovo bi se mogla primijeniti rečenica kojom Dostojevski završava Bijele noći: Jedan trenutak blaženstva! Zar se više od toga može zahtijevati u cijelom ljudskom životu! Od prve pripovjedačke knjige Od proljeća do proljeća (1929), Samokovlijine pripovijetke objavljene su u dvadesetak izdanja. Sabrana djela u tri knjige objavljena su mu 1967. u Sarajevu. Po njegovoj drami Hanka Slavko Vorkapić snimio je istoimeni film.

Dodatne informacije

Izdavač Civitas
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter