Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!Slika knjizicaProizvoda u bazi

26.276

Facebook slicica

Katalog

Veliki leksikon stranih reči i izraza - 2. dopunjeno i prošireno izdanje

Veliki leksikon stranih reči i izraza  - 2. dopunjeno i prošireno izdanje

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

86-7710-148-9

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

V1082

Broj strana:

1973

Težina:

3964 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

170,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Mnoge sasvim nove strane riječi i izrazi postali su dio naše opšte jezičke kulture i zato je, u skladu sa novim leksikografskim trendovima, bilo neophodno da dopunimo i unaprijedimo postojeću građu, kako bismo ovo, drugo izdanje Velikog leksikona stranih riječi i izraza, koje sadrži više od 200.000 odrednica, učinili još potpunijim i sveobuhvatnijim. Potreba za ovakvim univerzalnim leksikonom stranih riječi i izraza postoji još odavno, prije svega među inteligencijom i naučnim radnicima, ali i među svim ljudima željnim znanja.

Osim raznih uzroka geografskog, istorijsko-političkog i kulturološkog porijekla koji ostavljaju neizbrisiv trag u obliku brojnih tuđica, usvojenica i čisto stranih pojmova u našem jeziku, snažan uticaj na jezik danas imaju i globalizacija i savremeni tokovi nauke i tehnologije, što neminovno stvara stalnu potrebu za njegovanjem i osavremenjivanjem kulture naše usmene i pisane riječi. Namjena ovog leksikona jeste da vam uvek bude pri ruci i posluži vam u trenutku kada se pojavi nova, pri tom nepoznata riječ ili riječ oko čijeg značenja se dvoumite. Što se tiče same koncepcije leksikona, važno je naglasiti da smo kod izbora savremenih riječi vodili računa o zastupljenosti terminologije disciplina i profesija modernog doba i budućnosti - obrađen je jezik kompjutera, marketinga, kibernetike. Osim toga, u ovom leksikonu možete pronaći i veliki broj pojmova iz medicine, muzike, tehnike, ekonomije, književnosti, umjetnosti - praktično iz svih sfera savremenog života. Možda je najteže bilo izabrati dovoljno aktuelne odrednice koje će ući u sadržaj ovog leksikona i potom ih prilagoditi njegovoj sažetoj i istovremeno detaljnoj koncepciji.

Veliki leksiokon stranih riječi i izraza svakako je neophodan kada se uzme u obzir da jezik prati razvoj kulture u cjelini i menja se istovremeno sa tokovima i razvojem civilizacije i da, zapravo, predstavlja neuhvatljivu magiju u pokretu.

Uz pomoć prijedloga i sajveta mnogih stručnjaka i saradnika, u toku protekle godine izvršeno je mnoštvo izmjena, i tako je Veliki leksikon stranih riječi i izraza doživeo svoje novo, dopunjeno izdanje. I pored svega toga, potpuno smo svjesni…

  • Izdanje: 2
  • Godina: 2007
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 220x270
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Mnoge sasvim nove strane riječi i izrazi postali su dio naše opšte jezičke kulture i zato je, u skladu sa novim leksikografskim trendovima, bilo neophodno da dopunimo i unaprijedimo postojeću građu, kako bismo ovo, drugo izdanje Velikog leksikona stranih riječi i izraza, koje sadrži više od 200.000 odrednica, učinili još potpunijim i sveobuhvatnijim. Potreba za ovakvim univerzalnim leksikonom stranih riječi i izraza postoji još odavno, prije svega među inteligencijom i naučnim radnicima, ali i među svim ljudima željnim znanja. Osim raznih uzroka geografskog, istorijsko-političkog i kulturološkog porijekla koji ostavljaju neizbrisiv trag u obliku brojnih tuđica, usvojenica i čisto stranih pojmova u našem jeziku, snažan uticaj na jezik danas imaju i globalizacija i savremeni tokovi nauke i tehnologije, što neminovno stvara stalnu potrebu za njegovanjem i osavremenjivanjem kulture naše usmene i pisane riječi. Namjena ovog leksikona jeste da vam uvek bude pri ruci i posluži vam u trenutku kada se pojavi nova, pri tom nepoznata riječ ili riječ oko čijeg značenja se dvoumite. Što se tiče same koncepcije leksikona, važno je naglasiti da smo kod izbora savremenih riječi vodili računa o zastupljenosti terminologije disciplina i profesija modernog doba i budućnosti - obrađen je jezik kompjutera, marketinga, kibernetike. Osim toga, u ovom leksikonu možete pronaći i veliki broj pojmova iz medicine, muzike, tehnike, ekonomije, književnosti, umjetnosti - praktično iz svih sfera savremenog života. Možda je najteže bilo izabrati dovoljno aktuelne odrednice koje će ući u sadržaj ovog leksikona i potom ih prilagoditi njegovoj sažetoj i istovremeno detaljnoj koncepciji. Veliki leksiokon stranih riječi i izraza svakako je neophodan kada se uzme u obzir da jezik prati razvoj kulture u cjelini i menja se istovremeno sa tokovima i razvojem civilizacije i da, zapravo, predstavlja neuhvatljivu magiju u pokretu. Uz pomoć prijedloga i sajveta mnogih stručnjaka i saradnika, u toku protekle godine izvršeno je mnoštvo izmjena, i tako je Veliki leksikon stranih riječi i izraza doživeo svoje novo, dopunjeno izdanje. I pored svega toga, potpuno smo svjesni…

Dodatne informacije

Izdavač Alnari
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter