Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

Lakši način putovanja velikih lađa i uz vodu i niz vodu

Lakši način putovanja velikih lađa i uz vodu i niz vodu

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

953-6091-29-1

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V3998

Broj strana:

51

Težina:

345 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

18,30 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Pretisak izdanja iz 1804. - Usporedo tekst izvornika i preradba na današnji hrvatski jezik. - Sadrži još pogovor i bibliografiju. - Ilustrirano
Horvatovićevo djelo o pokretanju riječnih brodova s pomoću lopatica, tiskano u Vrhovčevoj tiskari u Zagrebu prije točno dvjesto godina, 1804, prva je knjiga s tehničkim sadržajem na hrvatskom jeziku, te je stoga jednako zanimljiva i s povijesno-tehničkog i s jezično-terminološkog aspekta.

Marko Antun Horvatović (Horvath, Horvat; Orahovica, oko 1740-Zagreb, 1821), svećenik, izumitelj i pjesnik, napisao je ovu knjigu potaknut lošim prometnim prilikama u Hrvatskoj, posebice u Slavoniji. U doba pisanja knjige Horvatoviću nije bio poznat Fultonov pokus parobroda 1803, pa dakle ni njegov način pokretanja brodova s pomoću lopatica. Horvatovićev je izum dakle izvoran, a od parobroda se razlikuje jedino u tome što Horvatović ne piše o parnome stroju, nego predviđa pogon ljudskim radom ili konjima. Osim toga tehničkog rješenja, Horvatović daje i niz uputa brodarima o organizaciji i ekonomičnosti tada nerantabilna prijevoza robe uz i niz vodu.
Pretisak je objavljen u spomen na dvjestogodišnjicu te prve tehničke knjige tiskane na hrvatskom jeziku.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140×190
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Pretisak izdanja iz 1804. - Usporedo tekst izvornika i preradba na današnji hrvatski jezik. - Sadrži još pogovor i bibliografiju. - Ilustrirano Horvatovićevo djelo o pokretanju riječnih brodova s pomoću lopatica, tiskano u Vrhovčevoj tiskari u Zagrebu prije točno dvjesto godina, 1804, prva je knjiga s tehničkim sadržajem na hrvatskom jeziku, te je stoga jednako zanimljiva i s povijesno-tehničkog i s jezično-terminološkog aspekta. Marko Antun Horvatović (Horvath, Horvat; Orahovica, oko 1740-Zagreb, 1821), svećenik, izumitelj i pjesnik, napisao je ovu knjigu potaknut lošim prometnim prilikama u Hrvatskoj, posebice u Slavoniji. U doba pisanja knjige Horvatoviću nije bio poznat Fultonov pokus parobroda 1803, pa dakle ni njegov način pokretanja brodova s pomoću lopatica. Horvatovićev je izum dakle izvoran, a od parobroda se razlikuje jedino u tome što Horvatović ne piše o parnome stroju, nego predviđa pogon ljudskim radom ili konjima. Osim toga tehničkog rješenja, Horvatović daje i niz uputa brodarima o organizaciji i ekonomičnosti tada nerantabilna prijevoza robe uz i niz vodu. Pretisak je objavljen u spomen na dvjestogodišnjicu te prve tehničke knjige tiskane na hrvatskom jeziku.

Dodatne informacije

Izdavač Matica hrvatska
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter