Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

25.400

Facebook slicica

Katalog

Kuhar bosanskih sefarda

Kuhar bosanskih sefarda

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-27-318-6

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

M4979

Broj strana:

175

Težina:

669 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

50,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

evrejska kultura je stara više od četiri hiljade godina i, kao takva, razvijala se u međusobnom uticaju sa brojnim drugim kulturama. Na našim prostorima neizbrisivi trag ostavili su Sefardi - Jevreji koje je Inkvizicija prognala iz Španije i Portugala, te Aškenazi, prognanici iz Sjeverne i Sjeveroistočne Evrope.

Iako je kroz historiju jevrejska kultura dolazila u interakciju sa mnogim drugim kulturama, uspjela je da se održi kao jedinstvena i, pomalo, zatvorena. Široj javnosti je tako ostao prilično nepoznat dio jevrejske kulture koji se odnosi na porodicu i njeno funkcionisanje. Veoma bitan dio u životu jedne jevrejske porodice zauzima i njihova kuhinja, zasnovana na višestoljetnoj kreativnosti, duboko utemeljenoj u kulturi i religiji.

Bosna i Hercegovina se nalazi u samom zaleđu Mediterana i izvanredno je povezana sa onima koji u nju dopremaju svježe voće, povrće i ribu sa Jadranskoga mora od Dubrovnika do Splita.
Zato, posmatrajući raznolikost sefardske kuhinje u Sarajevu, gradu koji je poznat kao Mali Jerusalem, uočavamo taj široki spektar jela koja nas, na do sada neobičan i potpuno nov način pozivaju, da u isto vrijeme, osjetimo mediteransju kuhinju i orijentalni uticaj na španski način.

Jer, ovdje se sve izmješalo od naziva jela do preuzimanja lokalnih jela ili lokalnih začina i stvorila se jedna potpuno nova kuhinja - kuhinja bosanskih sefarda.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2016
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 200x270
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

evrejska kultura je stara više od četiri hiljade godina i, kao takva, razvijala se u međusobnom uticaju sa brojnim drugim kulturama. Na našim prostorima neizbrisivi trag ostavili su Sefardi - Jevreji koje je Inkvizicija prognala iz Španije i Portugala, te Aškenazi, prognanici iz Sjeverne i Sjeveroistočne Evrope. Iako je kroz historiju jevrejska kultura dolazila u interakciju sa mnogim drugim kulturama, uspjela je da se održi kao jedinstvena i, pomalo, zatvorena. Široj javnosti je tako ostao prilično nepoznat dio jevrejske kulture koji se odnosi na porodicu i njeno funkcionisanje. Veoma bitan dio u životu jedne jevrejske porodice zauzima i njihova kuhinja, zasnovana na višestoljetnoj kreativnosti, duboko utemeljenoj u kulturi i religiji. Bosna i Hercegovina se nalazi u samom zaleđu Mediterana i izvanredno je povezana sa onima koji u nju dopremaju svježe voće, povrće i ribu sa Jadranskoga mora od Dubrovnika do Splita. Zato, posmatrajući raznolikost sefardske kuhinje u Sarajevu, gradu koji je poznat kao Mali Jerusalem, uočavamo taj široki spektar jela koja nas, na do sada neobičan i potpuno nov način pozivaju, da u isto vrijeme, osjetimo mediteransju kuhinju i orijentalni uticaj na španski način. Jer, ovdje se sve izmješalo od naziva jela do preuzimanja lokalnih jela ili lokalnih začina i stvorila se jedna potpuno nova kuhinja - kuhinja bosanskih sefarda.

Dodatne informacije

Izdavač Dobra knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter