Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

26.291

Facebook slicica

Katalog

Kuća moje majke

Kuća moje majke

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-9455-4-0

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K9960

Broj strana:

156

Težina:

300 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

12,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Senahid Kahrimanović napisao je novu knjigu „Kuća moje majke“. Šta o ovom izdanju pišu recenzenti...

... Kahrimanovićev pokušaj da predstavi život jedne majke, bosanske, od pelena do ćefina hvale je vrijedan iz više razloga, a ponajprije zbog nevjerovatne riznice narodnih riječi i izraza (legla je kuja pod koš), običaja i atmosfere porodice, kuće, okućnice, uopće života koji je sa svim svojim surovostima i ljepotama provučenim kroz vrijeme komunističke vlasti, krojio tolike ljudske sudbine. Ajišinu i Mehmedovu naročito jer je pisac snop svjetla uperio najviše u njih. Slike teškog postratnog života u vrijeme poslijeratne izgradnje, ideološke opijenosti bezbožništvom i naprasitog udaljavanja od sebe, od suštine, slijepog oponašanja tzv. Elite u ponašanju pa i odijevanju, često iz realističkog poprimaju kolorit naturalističke ogoljelosti. Dijelovi romana u kojima Kahrimanović slika tu surovost života rijetki su ali su ponajljepši. ( Safet Berbić, književnik)


... Pitali su kineskg filozofa, šta je to smrt, a onda je on duuugo razmišljao, i kada su ga ponovo upitali rekao je: - Kako da vam kažem šta je to smrt, kada ne znamo ni šta je to život. - Elem, ja bih ovom izuzetnom djelu, koje je napisano s puno ljubavi, detalja i pažnje, jednostavno dao ime ......AJIŠA......, mnoge će se naše bošnjakinje, generacije da kažemo, prepoznati u ovoj priči. Čestitam autoru. A ono što, generalno nedostaje našoj literaturi, upravo su kazivanja o našim nenama i ženama. Kod nas Bošnjaka, postoji svojevrsni institut nene, jer nena je bila ta vaspitno-odgojna komponenta cijelog jednog naroda kroz brojna i burna desetljeća, što je kazano i u rukopisu. Kahrimanovićevo djelo, na neki način, popunjava tu prazninu i otvara prostor za nove poglede, pisanja i istraživanja.( Doc. Dr. Suadin Strašević)

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2014
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Senahid Kahrimanović napisao je novu knjigu „Kuća moje majke“. Šta o ovom izdanju pišu recenzenti... ... Kahrimanovićev pokušaj da predstavi život jedne majke, bosanske, od pelena do ćefina hvale je vrijedan iz više razloga, a ponajprije zbog nevjerovatne riznice narodnih riječi i izraza (legla je kuja pod koš), običaja i atmosfere porodice, kuće, okućnice, uopće života koji je sa svim svojim surovostima i ljepotama provučenim kroz vrijeme komunističke vlasti, krojio tolike ljudske sudbine. Ajišinu i Mehmedovu naročito jer je pisac snop svjetla uperio najviše u njih. Slike teškog postratnog života u vrijeme poslijeratne izgradnje, ideološke opijenosti bezbožništvom i naprasitog udaljavanja od sebe, od suštine, slijepog oponašanja tzv. Elite u ponašanju pa i odijevanju, često iz realističkog poprimaju kolorit naturalističke ogoljelosti. Dijelovi romana u kojima Kahrimanović slika tu surovost života rijetki su ali su ponajljepši. ( Safet Berbić, književnik) ... Pitali su kineskg filozofa, šta je to smrt, a onda je on duuugo razmišljao, i kada su ga ponovo upitali rekao je: - Kako da vam kažem šta je to smrt, kada ne znamo ni šta je to život. - Elem, ja bih ovom izuzetnom djelu, koje je napisano s puno ljubavi, detalja i pažnje, jednostavno dao ime ......AJIŠA......, mnoge će se naše bošnjakinje, generacije da kažemo, prepoznati u ovoj priči. Čestitam autoru. A ono što, generalno nedostaje našoj literaturi, upravo su kazivanja o našim nenama i ženama. Kod nas Bošnjaka, postoji svojevrsni institut nene, jer nena je bila ta vaspitno-odgojna komponenta cijelog jednog naroda kroz brojna i burna desetljeća, što je kazano i u rukopisu. Kahrimanovićevo djelo, na neki način, popunjava tu prazninu i otvara prostor za nove poglede, pisanja i istraživanja.( Doc. Dr. Suadin Strašević)

Dodatne informacije

Izdavač BKC
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter