Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Kornatske priče

Kornatske priče

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Damir Miloš


ISBN:

978-953-178-736-0

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

N5016

Broj strana:

130

Težina:

268 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

29,30 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Kornatske priče roman su u kojem se Damir Miloš, pisac i jedriličar, vraća na njemu dobro poznat teren, moru i otocima. Nakon kratkog romana Zoe, koji tematizira odrastanje dječaka na Kornatima, Miloš se opet bavi tim arhipelagom, ovom prilikom dovodeći na njega odrasla muškarca.
Roman započinje iskrcavanjem naratora s ribarske brodice na otok Kornat. Tražeći zaklon pred nadolazećom olujom, narator dolazi do ribarske kolibe u kojoj zatječe jednog starca...
U sljedećih dvadesetak poglavlja Miloš će, u prostoru između mita, putopisa i fantastike, napisati nevjerojatno uzbudljiv i literarno dojmljiv vodič po Kornatima.
Što se događa kornatskim ovcama kad padne snijeg? Kako se one štite od leda? Koliko žive leptiri slanih krila? Što kriju pećine na Svršati? Kakav se jedrenjak nasukao na Rašip? Što na Kornatu traže britanski piloti?
Mnoštvom originalnih motiva koje je obradio u ovom romanu Miloš je stvorio fantastičan vodič, vodič koji nema gotovo nikakve praktične vrijednosti za jedriličare, ili one koji namjeravaju pješačiti po Kornatima, ali zato posjeduje estetsku i književnu vrijednost.
Autor o svome romanu: «Kornatske su priče pokušaj da se izrazi doživljaj mora, Kornata prije svega, oslobođen uobičajenih fraza koje se već godinama neumoljivo i nekritički pripisuju moru. Jer more je samo nezainteresirana voda koja ne mari za nas, ljude, ne napada nas golemim valovima, niti tjerano vjetrom pokušava potopiti naše brodove. More nije ogledalo u kojem bismo mogli ugledati i pronaći svoju dušu. More nas ne može zagrliti. Ono nije svjedok našeg postojanja, jer more nema pamćenje. Ona je obična slana voda, dosežući samo do obale. Sve je ostalo naša mašta, ili strah pred morem, onim što ne razumijemo. A pripisujući mu ljudske osobine samo se udaljujemo od njegove tajne, tajne koju on ni na koji način ne skriva, osim svojom dubinom».

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2006
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x210
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Kornatske priče roman su u kojem se Damir Miloš, pisac i jedriličar, vraća na njemu dobro poznat teren, moru i otocima. Nakon kratkog romana Zoe, koji tematizira odrastanje dječaka na Kornatima, Miloš se opet bavi tim arhipelagom, ovom prilikom dovodeći na njega odrasla muškarca. Roman započinje iskrcavanjem naratora s ribarske brodice na otok Kornat. Tražeći zaklon pred nadolazećom olujom, narator dolazi do ribarske kolibe u kojoj zatječe jednog starca... U sljedećih dvadesetak poglavlja Miloš će, u prostoru između mita, putopisa i fantastike, napisati nevjerojatno uzbudljiv i literarno dojmljiv vodič po Kornatima. Što se događa kornatskim ovcama kad padne snijeg? Kako se one štite od leda? Koliko žive leptiri slanih krila? Što kriju pećine na Svršati? Kakav se jedrenjak nasukao na Rašip? Što na Kornatu traže britanski piloti? Mnoštvom originalnih motiva koje je obradio u ovom romanu Miloš je stvorio fantastičan vodič, vodič koji nema gotovo nikakve praktične vrijednosti za jedriličare, ili one koji namjeravaju pješačiti po Kornatima, ali zato posjeduje estetsku i književnu vrijednost. Autor o svome romanu: «Kornatske su priče pokušaj da se izrazi doživljaj mora, Kornata prije svega, oslobođen uobičajenih fraza koje se već godinama neumoljivo i nekritički pripisuju moru. Jer more je samo nezainteresirana voda koja ne mari za nas, ljude, ne napada nas golemim valovima, niti tjerano vjetrom pokušava potopiti naše brodove. More nije ogledalo u kojem bismo mogli ugledati i pronaći svoju dušu. More nas ne može zagrliti. Ono nije svjedok našeg postojanja, jer more nema pamćenje. Ona je obična slana voda, dosežući samo do obale. Sve je ostalo naša mašta, ili strah pred morem, onim što ne razumijemo. A pripisujući mu ljudske osobine samo se udaljujemo od njegove tajne, tajne koju on ni na koji način ne skriva, osim svojom dubinom».

Dodatne informacije

Izdavač Naklada Ljevak
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter