Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Kodeks

Kodeks

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Lev Grossman


ISBN:

978-953-304-044-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K4291

Broj strana:

270

Težina:

370 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

35,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Kodeks Leva Grossmana uzbudljiv je i inteligentan, iako ponešto izmješten i neobičan suvremeni triler. Naizgled eruditski i hermetičan zaplet izgrađen oko potrage za tajnovitim srednjovjekovnim rukopisom slabo poznatog Chaucerovog suvremenika pretvara se, u najboljoj Ecovskoj maniri, u napetu i razgranatu priču u kojoj se susreću svjetovi visoke i niske, drevne i moderne, pismene i virtualne kulture.

Uspješni mladi bankar Edward Wozny, čija se svakodnevica svodila na iznimno dobro plaćen posao i jednako tako iznimno nezanimljiv i površan društveni život, sasvim se slučajno uplete u potragu za famoznim rukopisom, čije je i samo postojanje upitno. Zamijenivši ured i raskošan ali samotan stan prašnjavim arhivima, tavanima i bibliotekama, Edward restrukturira vlastiti život i u svemu, osim nečeg što bi se gotovo moglo nazvati smislom, pronalazi i mladu znanstvenicu Margaret, s kojom započinje neku vrstu pomaknute, pritajene romanse. Potraga za rukopisom tako u neku ruku postaje potraga za vlastitim identitetom i vlastitom izgubljenom polovicom, a šifrirani smisao djela, slažući se, poput kakve komplicirane dječje slagalice, na vidjelo iznosi složenu mrežu međuljudskih odnosa u vremenu dvostruko pronađenog teksta - onog otkrivenog, srednjovjekovnog i onog kojeg sa zadovoljstvom držimo u rukama - romana samog. Neobična kompjutorska igrica koja na specifičan način interferira sa svijetom romana i u neku ruku vodi do rješenja zagonetke predstavlja najsuvremeniji, virtualni kontrapunkt sveprisutnoj arhivskoj građi i konačnom proizvodu daje neodoljivo postmodernu glazuru. Roman u koji ćete, na ovaj ili onaj način, svakako biti usisani.

  • Originalni naziv: Codex
  • Prevodilac: Radha Rojc Belčec
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2009
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 155x235
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Kodeks Leva Grossmana uzbudljiv je i inteligentan, iako ponešto izmješten i neobičan suvremeni triler. Naizgled eruditski i hermetičan zaplet izgrađen oko potrage za tajnovitim srednjovjekovnim rukopisom slabo poznatog Chaucerovog suvremenika pretvara se, u najboljoj Ecovskoj maniri, u napetu i razgranatu priču u kojoj se susreću svjetovi visoke i niske, drevne i moderne, pismene i virtualne kulture. Uspješni mladi bankar Edward Wozny, čija se svakodnevica svodila na iznimno dobro plaćen posao i jednako tako iznimno nezanimljiv i površan društveni život, sasvim se slučajno uplete u potragu za famoznim rukopisom, čije je i samo postojanje upitno. Zamijenivši ured i raskošan ali samotan stan prašnjavim arhivima, tavanima i bibliotekama, Edward restrukturira vlastiti život i u svemu, osim nečeg što bi se gotovo moglo nazvati smislom, pronalazi i mladu znanstvenicu Margaret, s kojom započinje neku vrstu pomaknute, pritajene romanse. Potraga za rukopisom tako u neku ruku postaje potraga za vlastitim identitetom i vlastitom izgubljenom polovicom, a šifrirani smisao djela, slažući se, poput kakve komplicirane dječje slagalice, na vidjelo iznosi složenu mrežu međuljudskih odnosa u vremenu dvostruko pronađenog teksta - onog otkrivenog, srednjovjekovnog i onog kojeg sa zadovoljstvom držimo u rukama - romana samog. Neobična kompjutorska igrica koja na specifičan način interferira sa svijetom romana i u neku ruku vodi do rješenja zagonetke predstavlja najsuvremeniji, virtualni kontrapunkt sveprisutnoj arhivskoj građi i konačnom proizvodu daje neodoljivo postmodernu glazuru. Roman u koji ćete, na ovaj ili onaj način, svakako biti usisani.

Dodatne informacije

Izdavač VBZ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter