Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Priča i ideologija: semiotika književnosti

Priča i ideologija: semiotika književnosti

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Edin Pobrić


ISBN:

9-771473-968-012

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

M8501

Broj strana:

274

Težina:

453 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

28,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Tvrtko Kulenović - U ovoj knjizi, između ostalog, ima i otkrića, i onih malih ali i onih velikih. Veliko otkriće je autorova teza, koju vrlo uvjerljivo elaborira, da veliki romani ne počivaju na epskoj tradiciji, kako stoji u udžbenicima iz teorije književnosti, nego su sljedbenici žanra tragedije. Pobrićeva interpretacija Selimovićevog romana Derviš i smrt, u ovoj knjizi, ponajbolji je primjer za to. No, ova teza je vidljiva i te kako i u klasičnim epskim romanima; u Tolstojevom Ratu i miru, na primjer, gdje netragički karakter Nataše Rostov postaje likom tragičke situacije, jer se ne udaje za voljenog Andrea Bolkonskog nego za prijatelja Pjer Bezuhova.

Enver Kazaz - Edin Pobrić, kao i u svoje dosadašnje dvije knjige, pokazuje izuzetnu sposobnost inkorporiranja teorijskog diskursa u onaj interpretativni i esejistički, pri čemu teorijsko znanje biva neprestano dobro primijenjeno u analizi književnih tekstova. Drugačije rečeno, književnoteorijsko obrazovanje je podloga za analizu, alat u rukama interpretatora, koji je nerijetko pravi majstor u čitanju književnog teksta. Za razliku od onih akademskih kritičara koji o književnosti u stvari i ne pišu, nego u svojim radovima pomodno mašu teorijskim postavkama, Edin Pobrić se u svojoj kritici usidri u književni tekst i gotovo hedonistički ga interpretira. Otud su njegove studije, eseji i interpretacije uvijek pohvala književnosti i njenoj sposobnosti beskonačne proizvodnje višesmislenosti u jeziku. Takvo zasnivanje književnokritičkog teksta nije rezultat samo vrsnog Pobrićevog teorijskog obrazovanja već i njegovog esejističkog i interpretativnog književnog talenta. Po tome on je, u bosanskohercegovačkom kontekstu promatrano, begićevac u najboljem smislu riječi, ali i neko ko je nadrastao model poetske kritike teorijskim utemeljenjem svoga teksta(…)

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2016
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x205
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Tvrtko Kulenović - U ovoj knjizi, između ostalog, ima i otkrića, i onih malih ali i onih velikih. Veliko otkriće je autorova teza, koju vrlo uvjerljivo elaborira, da veliki romani ne počivaju na epskoj tradiciji, kako stoji u udžbenicima iz teorije književnosti, nego su sljedbenici žanra tragedije. Pobrićeva interpretacija Selimovićevog romana Derviš i smrt, u ovoj knjizi, ponajbolji je primjer za to. No, ova teza je vidljiva i te kako i u klasičnim epskim romanima; u Tolstojevom Ratu i miru, na primjer, gdje netragički karakter Nataše Rostov postaje likom tragičke situacije, jer se ne udaje za voljenog Andrea Bolkonskog nego za prijatelja Pjer Bezuhova. Enver Kazaz - Edin Pobrić, kao i u svoje dosadašnje dvije knjige, pokazuje izuzetnu sposobnost inkorporiranja teorijskog diskursa u onaj interpretativni i esejistički, pri čemu teorijsko znanje biva neprestano dobro primijenjeno u analizi književnih tekstova. Drugačije rečeno, književnoteorijsko obrazovanje je podloga za analizu, alat u rukama interpretatora, koji je nerijetko pravi majstor u čitanju književnog teksta. Za razliku od onih akademskih kritičara koji o književnosti u stvari i ne pišu, nego u svojim radovima pomodno mašu teorijskim postavkama, Edin Pobrić se u svojoj kritici usidri u književni tekst i gotovo hedonistički ga interpretira. Otud su njegove studije, eseji i interpretacije uvijek pohvala književnosti i njenoj sposobnosti beskonačne proizvodnje višesmislenosti u jeziku. Takvo zasnivanje književnokritičkog teksta nije rezultat samo vrsnog Pobrićevog teorijskog obrazovanja već i njegovog esejističkog i interpretativnog književnog talenta. Po tome on je, u bosanskohercegovačkom kontekstu promatrano, begićevac u najboljem smislu riječi, ali i neko ko je nadrastao model poetske kritike teorijskim utemeljenjem svoga teksta(…)

Dodatne informacije

Izdavač Centar Samouprava
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter