Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Stijena Tanios

Stijena Tanios

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Amin Maalouf


ISBN:

9789533556345

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

D1561

Broj strana:

304

Težina:

450 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

48,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Stijena Tanios još je jedan izniman roman koji istražuje mitove i strasti libanonske prošlosti. Znalački kontrolirajući višestranu naraciju velike ljepote i snage, Maalouf ispisuje povijest jednog neobičnog života: života Taniosova, djeteta planina.

U bajkolikom libanonskom mjestašcu Kfarjabda, u libanonskim gorama, postoji neobična stijena koju prati prokletstvo. Želeći proniknuti u njenu tajnu, pisac pripovijeda o ljubavi, osveti i političkim intrigama, kopa po davnoj zavičajnoj prošlosti i pokušava povezati dijelove jednog ljetopisa s početka 19. stoljeća sa seoskim sjećanjima na burno vrijeme sukoba lokalnih feudalaca, turskog sultana i egipatskog paše, a preko njih i zapadnih sila i kolonijalnih rivala, opisujući svu složenost Libanona u vrijeme Osmanskog carstva. Čitatelj upoznaje mnoštvo živopisnih likova, poput donhuanovskog šejha Francisa, učenog mazgara Nadera koji čita jašući, engleskog pastora koji otvara školu u muslimanskom selu, gruzijske prostitutke, patrijarha koji je na nišanu engleskog konzula ili prelijepe Lamije koja svoju ljepotu nosi kao prokletstvo, a ponajprije zagonetnog sjedokosog mladića Taniosa, koji postaje heroj omiljene legende.

Smrt, fanatizam i krv zapečatit će sudbinu mnogih Maalofovih junaka i primorati mladog Taniosa da krene na put progonstva u potrazi za vlastitim identitetom. Stijena Tanios pustolovno je romaneskno putovanje na tajanstveni i izmaštani Orijent, no u ovom romanu pripovjedač istražuje i umiješanost vlastite obitelji u legendu o Taniosu: nesretni je Tanios ubio prelata nakon što mu je ovaj ukrao ženu i potom trideset godina lutao Mediteranom prije nego što je i sam ubijen i pretvoren u stijenu.

  • Prevodilac: Maja Vukušić Zorica
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2022
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 200x280
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Stijena Tanios još je jedan izniman roman koji istražuje mitove i strasti libanonske prošlosti. Znalački kontrolirajući višestranu naraciju velike ljepote i snage, Maalouf ispisuje povijest jednog neobičnog života: života Taniosova, djeteta planina. U bajkolikom libanonskom mjestašcu Kfarjabda, u libanonskim gorama, postoji neobična stijena koju prati prokletstvo. Želeći proniknuti u njenu tajnu, pisac pripovijeda o ljubavi, osveti i političkim intrigama, kopa po davnoj zavičajnoj prošlosti i pokušava povezati dijelove jednog ljetopisa s početka 19. stoljeća sa seoskim sjećanjima na burno vrijeme sukoba lokalnih feudalaca, turskog sultana i egipatskog paše, a preko njih i zapadnih sila i kolonijalnih rivala, opisujući svu složenost Libanona u vrijeme Osmanskog carstva. Čitatelj upoznaje mnoštvo živopisnih likova, poput donhuanovskog šejha Francisa, učenog mazgara Nadera koji čita jašući, engleskog pastora koji otvara školu u muslimanskom selu, gruzijske prostitutke, patrijarha koji je na nišanu engleskog konzula ili prelijepe Lamije koja svoju ljepotu nosi kao prokletstvo, a ponajprije zagonetnog sjedokosog mladića Taniosa, koji postaje heroj omiljene legende. Smrt, fanatizam i krv zapečatit će sudbinu mnogih Maalofovih junaka i primorati mladog Taniosa da krene na put progonstva u potrazi za vlastitim identitetom. Stijena Tanios pustolovno je romaneskno putovanje na tajanstveni i izmaštani Orijent, no u ovom romanu pripovjedač istražuje i umiješanost vlastite obitelji u legendu o Taniosu: nesretni je Tanios ubio prelata nakon što mu je ovaj ukrao ženu i potom trideset godina lutao Mediteranom prije nego što je i sam ubijen i pretvoren u stijenu.

Dodatne informacije

Izdavač Naklada Ljevak
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter