Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Madam Pompadur

Madam Pompadur

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Žil Gonkur


ISBN:

978-86-10-03524-7

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

B3737

Broj strana:

270

Težina:

442 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

18,50 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Žana Antoaneta Poison, poznatija kao Madam Pompadur bila je poznata ljubavnica francuskog kralja Luja XV. Rođena je 1721. godine u Parizu. Nagađa se da joj je otac bio jedan bogati trgovac, koji je postao njen staratelj nakon što je njen zakoniti otac posle javnog skandala 1725. bio prisiljen da napusti Francusku, a ona je nastavila da živi sa majkom i sestrom. Sa 19 godina udala se za nećaka svog staratelja, sa kojim je dobila dvoje dece (dečak je umro posle godinu dana). Zbog malih usta, ovalnog lica i duhovitosti smatrana je prilično lepom i šarmantnom i uskoro su joj se otvorila vrata francuskog građanstva. 1745. na jednom maskembalu upoznaje kralja Luja XV i ubrzo napušta svog muža i seli se u Versaj kako bi postala kraljeva ljubavnica. Zahvaljujući vezi sa kraljem prva je osoba koja je došla u dvor a da nije imala plemićke krvi. Bila je veoma uticajna na dvoru iako je njena veza sa kraljem trajala samo 6 godina, a među njenim ljubavnicima bio je i čuveni Đakomo Kazanova. Madam je bila i velika obožavateljka šampanjca i govorila je da je šampanjac jedino vino posle kojeg žena ostaje lepa. Smatra se i da je čaša za šampanjac prvobitno bila oblikovana prema njenoj dojci.
Kralj ju je imenovao markizom i sredio njen razvod s mužem, od tada je poznata kao Markiza de Pompadur. Izgradio je poseban stan za nju s tajnim stepeništem koje je vodilo pravo u njegove odaje. Imala je jak uticaj na kralja pri donošenju važnih odluka, čak se smatra da je ona kriva za Sedmogodišnji rat. Kler i dvorani su bili protiv nje, ali budući da je bila velika spletkarošica preživela je sva iskušenja.

  • Originalni naziv: Madame de Pompadour
  • Prevodilac: Olga Trebičnik
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2020
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Žana Antoaneta Poison, poznatija kao Madam Pompadur bila je poznata ljubavnica francuskog kralja Luja XV. Rođena je 1721. godine u Parizu. Nagađa se da joj je otac bio jedan bogati trgovac, koji je postao njen staratelj nakon što je njen zakoniti otac posle javnog skandala 1725. bio prisiljen da napusti Francusku, a ona je nastavila da živi sa majkom i sestrom. Sa 19 godina udala se za nećaka svog staratelja, sa kojim je dobila dvoje dece (dečak je umro posle godinu dana). Zbog malih usta, ovalnog lica i duhovitosti smatrana je prilično lepom i šarmantnom i uskoro su joj se otvorila vrata francuskog građanstva. 1745. na jednom maskembalu upoznaje kralja Luja XV i ubrzo napušta svog muža i seli se u Versaj kako bi postala kraljeva ljubavnica. Zahvaljujući vezi sa kraljem prva je osoba koja je došla u dvor a da nije imala plemićke krvi. Bila je veoma uticajna na dvoru iako je njena veza sa kraljem trajala samo 6 godina, a među njenim ljubavnicima bio je i čuveni Đakomo Kazanova. Madam je bila i velika obožavateljka šampanjca i govorila je da je šampanjac jedino vino posle kojeg žena ostaje lepa. Smatra se i da je čaša za šampanjac prvobitno bila oblikovana prema njenoj dojci. Kralj ju je imenovao markizom i sredio njen razvod s mužem, od tada je poznata kao Markiza de Pompadur. Izgradio je poseban stan za nju s tajnim stepeništem koje je vodilo pravo u njegove odaje. Imala je jak uticaj na kralja pri donošenju važnih odluka, čak se smatra da je ona kriva za Sedmogodišnji rat. Kler i dvorani su bili protiv nje, ali budući da je bila velika spletkarošica preživela je sva iskušenja.

Dodatne informacije

Izdavač Vulkan izdavaštvo
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter