Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Kućni prag

Kućni prag

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-12-353-5

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

B3292

Broj strana:

192

Težina:

430 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

24,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

(IZVODI IZ RECENZIJA)

Kada djetinjstvo protekne u slobodi i kada sloboda ima boju, miris i radost nesputanog i znatiželjnog djetinjeg duha, u okružju netaknute prirode oličene toplinom sunca, plavetnilom neba, rosnim zelenilom oko kuće, pune majčinske ljubavi i očinske skrbi, onda čovjek zauvijek ostane obilježen ljudskom ljepotom. I nije važno gdje ide, čime se bavi, ta ljepota u njemu je istinski temelj na kojem može izdržati sve prepreke na koje u životu nailazi. Kada treba pružiti ljubav, iz majčinske sehare u sebi pokrene dio koji daje. Kada treba pokazati hrabrost i odlučnost, očeva snaga iz njega isijava. Kada treba razumjeti svijet oko sebe, iz njega se ljepota rodnog kraja i kućnog praga pojavi kao sloboda i tolerancija ili otpor prema zlu koje prijeti.
Da, Hakiju doživljam baš takvog. Kao čovjeka punog čiste slobode, snažnog, vrijednog, a istovremeno emotivnog i razložnog putnika kroz život. Dječaka odraslog na livadama i brdima bosanskohercegovačkog krajolika, stasalog na asfaltu novog vremena i stamenog od pregaženog puta, od obzorja do sutona koji neumitno slijedi.

Sve priče i sročene strofe, koje su iz Hakijine duše poletjele ili će tek poletjeti, u sebi nose djetinju iskrenost i lepršavost slobodarskog duha, svojstvenog prirodi sa kojom je Hakija u neprekidnom harmoničnom suglasju.

Njegova naracija čini se toliko logičnom i iskrenom da budi bliskost i intimnost svakome ko je makar jednom u životu doživio radost trčanja po proplancima, druženja i zdravog nadmetanja u igri ili snagu otkrivanja ljepote koja nas okružuje, a koju ponekad ne zamjećujemo.

Njegovo pripovijedanje je logičan slijed njegovog bića. Naprosto, ono je, kao riječni tok, kao tok njegove bistre i hladne Neretve, moralo pronaći put kojim će teći i zapljusniti čistim kapima proze i stiha sve one pored kojih proteče. Ljepota ljudskosti i suglasja sa prirodom plijeni iz Hakijinih priča i strofa. Puno slikovitih opisa, likova i emotivne sjete karakteriše njegovo pisanje, no, nijednog trenutka to ne prelazi u nadrealističnu priču, jer je to doživljena priča. Taj spoj liričnosti i svjesnosti proživljene ljepote, za mene je ogromna vrijednost spisateljske avanture u koju se Hakija tako logično i uspješno upustio.

Želim mu sretnu i ugodnu plovidbu svemirom riječi, maštanja i misli.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2019
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x215
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

(IZVODI IZ RECENZIJA) Kada djetinjstvo protekne u slobodi i kada sloboda ima boju, miris i radost nesputanog i znatiželjnog djetinjeg duha, u okružju netaknute prirode oličene toplinom sunca, plavetnilom neba, rosnim zelenilom oko kuće, pune majčinske ljubavi i očinske skrbi, onda čovjek zauvijek ostane obilježen ljudskom ljepotom. I nije važno gdje ide, čime se bavi, ta ljepota u njemu je istinski temelj na kojem može izdržati sve prepreke na koje u životu nailazi. Kada treba pružiti ljubav, iz majčinske sehare u sebi pokrene dio koji daje. Kada treba pokazati hrabrost i odlučnost, očeva snaga iz njega isijava. Kada treba razumjeti svijet oko sebe, iz njega se ljepota rodnog kraja i kućnog praga pojavi kao sloboda i tolerancija ili otpor prema zlu koje prijeti. Da, Hakiju doživljam baš takvog. Kao čovjeka punog čiste slobode, snažnog, vrijednog, a istovremeno emotivnog i razložnog putnika kroz život. Dječaka odraslog na livadama i brdima bosanskohercegovačkog krajolika, stasalog na asfaltu novog vremena i stamenog od pregaženog puta, od obzorja do sutona koji neumitno slijedi. Sve priče i sročene strofe, koje su iz Hakijine duše poletjele ili će tek poletjeti, u sebi nose djetinju iskrenost i lepršavost slobodarskog duha, svojstvenog prirodi sa kojom je Hakija u neprekidnom harmoničnom suglasju. Njegova naracija čini se toliko logičnom i iskrenom da budi bliskost i intimnost svakome ko je makar jednom u životu doživio radost trčanja po proplancima, druženja i zdravog nadmetanja u igri ili snagu otkrivanja ljepote koja nas okružuje, a koju ponekad ne zamjećujemo. Njegovo pripovijedanje je logičan slijed njegovog bića. Naprosto, ono je, kao riječni tok, kao tok njegove bistre i hladne Neretve, moralo pronaći put kojim će teći i zapljusniti čistim kapima proze i stiha sve one pored kojih proteče. Ljepota ljudskosti i suglasja sa prirodom plijeni iz Hakijinih priča i strofa. Puno slikovitih opisa, likova i emotivne sjete karakteriše njegovo pisanje, no, nijednog trenutka to ne prelazi u nadrealističnu priču, jer je to doživljena priča. Taj spoj liričnosti i svjesnosti proživljene ljepote, za mene je ogromna vrijednost spisateljske avanture u koju se Hakija tako logično i uspješno upustio. Želim mu sretnu i ugodnu plovidbu svemirom riječi, maštanja i misli.

Dodatne informacije

Izdavač Bosanska riječ Tuzla
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter