Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

Zavjesa

Zavjesa

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Kader Abdolah


ISBN:

9789958304972

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

B4914

Broj strana:

153

Težina:

332 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

20,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Život Kadera Abdolaha doslovno je podijeljen na dva dijela. U prvoj polovini života živio je u Iranu, zemlji svog rođenja. Druga polovina započela je kad je, pobjegavši iz domovine, krenuo na put koji ga je na kraju doveo u Nizozemsku. U Nizozemskoj je osnovao porodicu, stvorio svoj književni opus. Knjige su mu prevedene na brojne jezike i proputovao je svijet upoznavajući se s čitateljima u raznim zemljama. Ali postoji jedna zemlja u koju se nikad više ne može vratiti: Iran, njegova domovina – čak ni kada je njegova majka na zalasku života.

Zato Kader Abdolah putuje u Dubai, zemlju pijeska i nafte, kako bi se susreo s majkom. Dubai je njoj bliži od Nizozemske, njemu sigurniji od Irana. Želi vidjeti majku, možda posljednji put.


Kada Abdolah stigne u Dubai, suočit će se s tajanstvenim svijetom starosti u koji ga majka uvodi sve dublje i dublje. Ona postepeno nestaje u svijetu demencije: ponekada zna da je u apartmanu u Dubaiju, nekada misli da je u njegovom stanu u Amsterdamu, a istovremeno vjeruje da je napokon na hadžu u sveti grad Mekku. Sve više, i figurativno ostaje iza zavjese koja razdvaja stvarnost i maštu, kao što je nekad, sjedeći iza zavjese, koja je razdvajala dnevnu sobu od ostave - iza koje se jedino mogla povlačiti u svijet svoje mašte - njemu kao dječaku, pričala priče.

Abdolah u Zavjesi oživljava mnoga sjećanja i stare priče. Ali samo u svijetu mašte, u svijetu iza zavjese, postavlja pitanja koja se ne usuđuje postaviti majci i svojoj otuđenoj sestri - on ih može povjeriti samo papiru i o tome mora pisati. Rezultat je intimna, ponekad smiješna, ponekad bolna priča; priča o mogućnosti i nemogućnosti uspostavljanja kontakta s drugima i o granicama između stvarnosti i mašte; priča o dementnoj majci i njenoj djeci koju su raspršili traumatični događaji iz prošlosti.

  • Prevodilac: Goran Sarić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2020
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Život Kadera Abdolaha doslovno je podijeljen na dva dijela. U prvoj polovini života živio je u Iranu, zemlji svog rođenja. Druga polovina započela je kad je, pobjegavši iz domovine, krenuo na put koji ga je na kraju doveo u Nizozemsku. U Nizozemskoj je osnovao porodicu, stvorio svoj književni opus. Knjige su mu prevedene na brojne jezike i proputovao je svijet upoznavajući se s čitateljima u raznim zemljama. Ali postoji jedna zemlja u koju se nikad više ne može vratiti: Iran, njegova domovina – čak ni kada je njegova majka na zalasku života. Zato Kader Abdolah putuje u Dubai, zemlju pijeska i nafte, kako bi se susreo s majkom. Dubai je njoj bliži od Nizozemske, njemu sigurniji od Irana. Želi vidjeti majku, možda posljednji put. Kada Abdolah stigne u Dubai, suočit će se s tajanstvenim svijetom starosti u koji ga majka uvodi sve dublje i dublje. Ona postepeno nestaje u svijetu demencije: ponekada zna da je u apartmanu u Dubaiju, nekada misli da je u njegovom stanu u Amsterdamu, a istovremeno vjeruje da je napokon na hadžu u sveti grad Mekku. Sve više, i figurativno ostaje iza zavjese koja razdvaja stvarnost i maštu, kao što je nekad, sjedeći iza zavjese, koja je razdvajala dnevnu sobu od ostave - iza koje se jedino mogla povlačiti u svijet svoje mašte - njemu kao dječaku, pričala priče. Abdolah u Zavjesi oživljava mnoga sjećanja i stare priče. Ali samo u svijetu mašte, u svijetu iza zavjese, postavlja pitanja koja se ne usuđuje postaviti majci i svojoj otuđenoj sestri - on ih može povjeriti samo papiru i o tome mora pisati. Rezultat je intimna, ponekad smiješna, ponekad bolna priča; priča o mogućnosti i nemogućnosti uspostavljanja kontakta s drugima i o granicama između stvarnosti i mašte; priča o dementnoj majci i njenoj djeci koju su raspršili traumatični događaji iz prošlosti.

Dodatne informacije

Izdavač Buybook
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter