Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

San Hasana Nazira

San Hasana Nazira

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

K1375

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K1375

Broj strana:

211

Težina:

337 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

18,70 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

San Hasana Nazira, roman Mirsada Sinanovića, poštena je i sa odanošću pisana knjiga o graditelju Aladže džamije u Foči, prema opšteprihvaćenom mišljenju, po unutrašnjoj dekoraciji, najljepša džamija na teritoriji bivše Jugoslavije.

Poštenje i odanost kojima je ovaj roman ostvaren, ima nekoliko aspekata. Možda na prvom mjestu treba pomenuti jezik bosanski, ali ne onaj politički proklamovan i zahtijevan, nego onaj vlastiti, autorski, koji potiče iz srca i utrobe, kojim se jedino umjetnička djela mogu pisati.

U romanu nema nikakve mistike, koja se u novije vrijeme rado stimuliše u literaturi. Hasanovi razgovori sa sinom Ibrahimom, šehidom, koji zauzimaju znatan dio knjige, jesu razgovori između oca i sina, prirodni i plemeniti, natopljeni ljubavlju i razumijevanjem i ponekad značajnom mudrošću.

I još nešto. Gotovo svi naši romani o turskom vaktu i o turskom carstvu imaju potrebu da naširoko raspravljaju o zlu, o zločinima i, naročito, o perfidnim intrigama: ima sreća, zla sudbina, nasilje i zločinac, ali oni nisu toliko proizvod nekog globalnog zla, teorije zavjere, nego su jednostavno proizvod one prljavštine koju rijeka života neprestano sobom nosi, isto kao što nosi i zdravu, čistu vodu.

  • Edicija: Iverje
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2005
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x185
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

San Hasana Nazira, roman Mirsada Sinanovića, poštena je i sa odanošću pisana knjiga o graditelju Aladže džamije u Foči, prema opšteprihvaćenom mišljenju, po unutrašnjoj dekoraciji, najljepša džamija na teritoriji bivše Jugoslavije. Poštenje i odanost kojima je ovaj roman ostvaren, ima nekoliko aspekata. Možda na prvom mjestu treba pomenuti jezik bosanski, ali ne onaj politički proklamovan i zahtijevan, nego onaj vlastiti, autorski, koji potiče iz srca i utrobe, kojim se jedino umjetnička djela mogu pisati. U romanu nema nikakve mistike, koja se u novije vrijeme rado stimuliše u literaturi. Hasanovi razgovori sa sinom Ibrahimom, šehidom, koji zauzimaju znatan dio knjige, jesu razgovori između oca i sina, prirodni i plemeniti, natopljeni ljubavlju i razumijevanjem i ponekad značajnom mudrošću. I još nešto. Gotovo svi naši romani o turskom vaktu i o turskom carstvu imaju potrebu da naširoko raspravljaju o zlu, o zločinima i, naročito, o perfidnim intrigama: ima sreća, zla sudbina, nasilje i zločinac, ali oni nisu toliko proizvod nekog globalnog zla, teorije zavjere, nego su jednostavno proizvod one prljavštine koju rijeka života neprestano sobom nosi, isto kao što nosi i zdravu, čistu vodu.

Dodatne informacije

Izdavač Connectum
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter