Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.042

Facebook slicica

Katalog

Ja, kraljica od Sabe

Ja, kraljica od Sabe

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Mišel Kan


ISBN:

86-7436-335-0

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

N0280

Broj strana:

155

Težina:

210 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

12,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Može li stvarno jedna žena da upravlja zemljom? Da zapovjeda vojnom starješini? Može li da obavlja najviše svešteničke dužnosti? I da dijeli pravdu? Solomon je pun nedoumica. Umjetnici i pjesnici svih vremena pothranjivali su legendu o kraljici od Sabe. Nije joj odoljela ni Mišel Kan, te nam priča kako je Balkida, došavši da sklopi savez s „najmudrijim i najmoćnijim kraljem na zemlji“, upoznala Jedinog Boga. Solomon je vodi i ona se rascvjetava kao nova žena i ispunjena vrhovna vladarka.

Mnogo godina kasnije, svrgnuti kralj Izraela oživljava lik ponosne crne kraljice čiji su mu karakter i ljepota pomutili razum, ali koju je ipak umio da povede na put mudrosti.

Mišel Kan je autorka nekoliko veoma zapaženih knjiga i piše za književne časopise.

ODLOMAK

1. Znam šta će reći, naklapala, zanovetala, oni kiseli i užegli: da sam previše voleo žene. Reći će da je kralj Solomon previše voleo žene. Telo mi se neće ni ohladiti, a oni će to drečati na sve strane, na sve načine. Ali znam i da je Gospod svemoćni tako odlučio: da volim toliko mnogo žena, i da je jezik klevetnika ogrezao u žuči. Mi, jadna ljudska bića, samo smo ilovača u Njegovim rukama.
Pritisnut godinama, primoran na lutanje i bedu, video sam sve što biva pod suncem, znam da je sve taština i teranje vetra kapom. No istina je, otkako me sećanje služi, žene su mi neprestano očaravale dušu. Dani su prolazili, a ja nikako da se zasistim ni njihovog čavrljanja, ni njihovog igranja, ni njihovog milovanja; a i dandanji divim se njihovom sjaju, daru Gospodnjem.
Hiljade žena bejahu moje. Sedam stotina supruga, tri stotine suložnica. Sve me behu uzbudile, zavele, uznemirile, nadahnule, zadovoljile, naljutile, sve me behu navodile na sanje, na gradnju, na zgrtanje blaga. Ali samo me jedna beše naterala da izmerim veličinu i jalovost toga što sam naprosto čovek, samo mi jedna beše ravna, beše mi sestra: Balkida, kraljica Sabe, kojoj su Etiopljani dali ime Makeda. Nju je vodila svetlost.

  • Prevodilac: Jelena Stakić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2005
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Može li stvarno jedna žena da upravlja zemljom? Da zapovjeda vojnom starješini? Može li da obavlja najviše svešteničke dužnosti? I da dijeli pravdu? Solomon je pun nedoumica. Umjetnici i pjesnici svih vremena pothranjivali su legendu o kraljici od Sabe. Nije joj odoljela ni Mišel Kan, te nam priča kako je Balkida, došavši da sklopi savez s „najmudrijim i najmoćnijim kraljem na zemlji“, upoznala Jedinog Boga. Solomon je vodi i ona se rascvjetava kao nova žena i ispunjena vrhovna vladarka. Mnogo godina kasnije, svrgnuti kralj Izraela oživljava lik ponosne crne kraljice čiji su mu karakter i ljepota pomutili razum, ali koju je ipak umio da povede na put mudrosti. Mišel Kan je autorka nekoliko veoma zapaženih knjiga i piše za književne časopise. ODLOMAK 1. Znam šta će reći, naklapala, zanovetala, oni kiseli i užegli: da sam previše voleo žene. Reći će da je kralj Solomon previše voleo žene. Telo mi se neće ni ohladiti, a oni će to drečati na sve strane, na sve načine. Ali znam i da je Gospod svemoćni tako odlučio: da volim toliko mnogo žena, i da je jezik klevetnika ogrezao u žuči. Mi, jadna ljudska bića, samo smo ilovača u Njegovim rukama. Pritisnut godinama, primoran na lutanje i bedu, video sam sve što biva pod suncem, znam da je sve taština i teranje vetra kapom. No istina je, otkako me sećanje služi, žene su mi neprestano očaravale dušu. Dani su prolazili, a ja nikako da se zasistim ni njihovog čavrljanja, ni njihovog igranja, ni njihovog milovanja; a i dandanji divim se njihovom sjaju, daru Gospodnjem. Hiljade žena bejahu moje. Sedam stotina supruga, tri stotine suložnica. Sve me behu uzbudile, zavele, uznemirile, nadahnule, zadovoljile, naljutile, sve me behu navodile na sanje, na gradnju, na zgrtanje blaga. Ali samo me jedna beše naterala da izmerim veličinu i jalovost toga što sam naprosto čovek, samo mi jedna beše ravna, beše mi sestra: Balkida, kraljica Sabe, kojoj su Etiopljani dali ime Makeda. Nju je vodila svetlost.

Dodatne informacije

Izdavač Laguna
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter