Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Bosna u evropskim enciklopedijama

Bosna u evropskim enciklopedijama

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Nurija Agić


ISBN:

978‐9958‐12‐354‐2

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

B3293

Broj strana:

424

Težina:

940 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

36,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Ova dragocjena knjiga na primjerima iz 72 evropske enciklopedije pokazuje da je zanemarivanje Bosne (pa time izanemarivanje pri genocidu) vršeno na osnovi općih, paušalnih znanja o njoj, pri čemu su se neutralne kao i protivničke strane najčešće pozivale na takva opća znanja, kojih u stvari nije ni bilo, kao što možemo vidjeti po ovim enciklopedijskim prikazima Bosne. Zato je izuzetno važno imati precizan uvid u ta opšta (ne)znanja o Bosni, jer ona direktno pokazuju kako smo došli dotle da se o Bosni govori kao da je to samo jedan suvišni konglomerat nepovezivih ideja, naroda i koncepata. Jedan beskonceptni koncept.

Dakle, zbirka podataka, to jest leksigrafskih jedinica koje u svom nazivu imaju kao temeljnu odrednicu pojam Bosna koje su prikupljene u korice ove knjige, proizilazi iz 72 primjerka evropskih općih enciklopedija, izabranih po kriteriju širine dostupnosti odnosno broja izdanja. Enciklopedije su generalno podijeljene hronološki na dvije i geografski na tri osnovne grupe, tzv. velike pannacionalne grupe, odnosno grupe jezika, tačnije, na latinsko, germansko i slavensko govorno područje. Ostatak je grupa od jedanaest nacionalnih enciklopedija i odnosi se na evropske narode koji se kulturološki ne mogu svrstati ni u jednu od tri, gore navedene velike skupine, odnosno govorne grupe. Tekstovi se odnose isključivo na zemlju Bosnu (Bosna, Bosnia…) i narod istoimene zemlje (Bosanci, sinonim Bošnjaci). Svaki izvadak je praćen prevodom i komentarom izvadka koji pomažu da se čitalac što bolje komparativno orijentiše, odnosno što bolje pojmi različitost pristupa navedenom pojmu. U kratkim komentarima autor ukazuje na neke nepravilnosti i proizvoljne konstrukcije historijskih činjenica, sa posebnim osvrtima na tendenciozna predstavljanja bosanskog naroda kao kulturnog i historijskog kolektiva u iskrivljenom evropskom etničkom i nacionalnom historiografskom ogledalu. Komentari su mjestimično protkani ironijom, pa i sarkazmom, što u stvari predstavlja autorov osobni pokušaj ublažavanja okusa gorčine spram (ne)namjernog falsifikata sadržanog u predstavljenom orginalu enciklopedijskog isječka.

U prvom dijelu su predstavljene najstarije enciklopedije koje sadrže najtačnije podatke. Kasnija enciklopedijska izdanja su opterećena različitim ideološkim, političkim i nacionalističkim natruhama koje su, uglavnom, porijeklom sa Balkana, a koje su njihovi zaštitnici na Zapadu smatrali korisnim za svoje štićenike, pa tako ih automatski prenosili u svoje opće znanstvene krugove i iz njih proistekle školske udžbenike. Drugi dio prikaza se odnosi na novija izdanja, mada u njemu ima odstupanja, kako od karakteristika navedenih u gornjoj kvalifikaciji, tako i u pogledu datuma izdavanja.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2019
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 220x220
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Ova dragocjena knjiga na primjerima iz 72 evropske enciklopedije pokazuje da je zanemarivanje Bosne (pa time izanemarivanje pri genocidu) vršeno na osnovi općih, paušalnih znanja o njoj, pri čemu su se neutralne kao i protivničke strane najčešće pozivale na takva opća znanja, kojih u stvari nije ni bilo, kao što možemo vidjeti po ovim enciklopedijskim prikazima Bosne. Zato je izuzetno važno imati precizan uvid u ta opšta (ne)znanja o Bosni, jer ona direktno pokazuju kako smo došli dotle da se o Bosni govori kao da je to samo jedan suvišni konglomerat nepovezivih ideja, naroda i koncepata. Jedan beskonceptni koncept. Dakle, zbirka podataka, to jest leksigrafskih jedinica koje u svom nazivu imaju kao temeljnu odrednicu pojam Bosna koje su prikupljene u korice ove knjige, proizilazi iz 72 primjerka evropskih općih enciklopedija, izabranih po kriteriju širine dostupnosti odnosno broja izdanja. Enciklopedije su generalno podijeljene hronološki na dvije i geografski na tri osnovne grupe, tzv. velike pannacionalne grupe, odnosno grupe jezika, tačnije, na latinsko, germansko i slavensko govorno područje. Ostatak je grupa od jedanaest nacionalnih enciklopedija i odnosi se na evropske narode koji se kulturološki ne mogu svrstati ni u jednu od tri, gore navedene velike skupine, odnosno govorne grupe. Tekstovi se odnose isključivo na zemlju Bosnu (Bosna, Bosnia…) i narod istoimene zemlje (Bosanci, sinonim Bošnjaci). Svaki izvadak je praćen prevodom i komentarom izvadka koji pomažu da se čitalac što bolje komparativno orijentiše, odnosno što bolje pojmi različitost pristupa navedenom pojmu. U kratkim komentarima autor ukazuje na neke nepravilnosti i proizvoljne konstrukcije historijskih činjenica, sa posebnim osvrtima na tendenciozna predstavljanja bosanskog naroda kao kulturnog i historijskog kolektiva u iskrivljenom evropskom etničkom i nacionalnom historiografskom ogledalu. Komentari su mjestimično protkani ironijom, pa i sarkazmom, što u stvari predstavlja autorov osobni pokušaj ublažavanja okusa gorčine spram (ne)namjernog falsifikata sadržanog u predstavljenom orginalu enciklopedijskog isječka. U prvom dijelu su predstavljene najstarije enciklopedije koje sadrže najtačnije podatke. Kasnija enciklopedijska izdanja su opterećena različitim ideološkim, političkim i nacionalističkim natruhama koje su, uglavnom, porijeklom sa Balkana, a koje su njihovi zaštitnici na Zapadu smatrali korisnim za svoje štićenike, pa tako ih automatski prenosili u svoje opće znanstvene krugove i iz njih proistekle školske udžbenike. Drugi dio prikaza se odnosi na novija izdanja, mada u njemu ima odstupanja, kako od karakteristika navedenih u gornjoj kvalifikaciji, tako i u pogledu datuma izdavanja.

Dodatne informacije

Izdavač Bosanska riječ Tuzla
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter