Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.025

Facebook slicica

Katalog

Kraj puta

Kraj puta

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Dušan Miklja


ISBN:

86-7436-593-0

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

V1327

Broj strana:

248

Težina:

365 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

14,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Putopisni roman, zasnovan na autobiografskim referencama neizmjerno bogatog iskustva Dušana Miklje, prati pustolovine tri junaka - pjesnika, istoričara i novinara. Otiskujući se na put po raznorodnom pravoslavnom svijetu kom svaki od njih pripada, u pokušaju da prikupe građu za povijest koja neprestano izmiče konačnom dokumentovanju, tri prijatelja istovremeno započinju i putovanje kroz lične i opšte istorije, preispitujući usput svoja najličnija uvjerenja. Poplave, požari, ulične bande i neprilike sa vlastima - na putu po Balkanu, Bliskom Istoku ili Rusiji - za junake se pokazuju kao manje dramatični doživljaji od suočavanja sa sopstvenim predstavama o sebi i društvima iz kojih potiču, sa složenim naslijeđem predrasuda i shvatanjima savremenog svijeta.
Tri jerarha, u svjetovnom životu samo pjesnici i hroničari, ali u dubini duše pustolovi, u dramatičnim godinama kreću na put da popišu crkvena imanja, ali i da nađu odgovore na neka vječna pitanja.
Polaze od Dušanove prestolnice Prizrena, jer ne znaju hoće li je ikada više vidjeti, da bi završili na Sinaju, gdje se Gospod ukazao Mojsiju. Borave usput u Solunu, Jerisosu, Hilandaru, Kijevu, Moskvi, Jerusalimu i koptskom Kairu - na mjestima koja su toponimi mudrosti i vjere.
Roman, uprkos tome, nije ni filozofski ni teološki, ni mističan (čak ni kada se kao saputnik javlja nečastivi lično), a opet je od svega toga pomalo. Može se svrstati u pustolovine, možda čak pikarske romane, pod uslovom da se kao avantura shvate ne samo neobični događaji na putovanju - bure, požari, ucjene i zavjere, izgubljenost u podzemnom lavirintu, lutanje pustinjom - već i isto tako uzbudljive pustolovine duha.
Čitaoci će, zajedno sa junacima ovog romana, krstariti morem i kopnom, zavodljivim i surovim predjelima, ali i beskrajnim prostorom i vremenom, za šta je potrebna odvažnost duha, koja je oduvjek pokretala putnike i pustinjake, kako kaže ličnost romana, jedine prave filozofe današnjice.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2008
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Putopisni roman, zasnovan na autobiografskim referencama neizmjerno bogatog iskustva Dušana Miklje, prati pustolovine tri junaka - pjesnika, istoričara i novinara. Otiskujući se na put po raznorodnom pravoslavnom svijetu kom svaki od njih pripada, u pokušaju da prikupe građu za povijest koja neprestano izmiče konačnom dokumentovanju, tri prijatelja istovremeno započinju i putovanje kroz lične i opšte istorije, preispitujući usput svoja najličnija uvjerenja. Poplave, požari, ulične bande i neprilike sa vlastima - na putu po Balkanu, Bliskom Istoku ili Rusiji - za junake se pokazuju kao manje dramatični doživljaji od suočavanja sa sopstvenim predstavama o sebi i društvima iz kojih potiču, sa složenim naslijeđem predrasuda i shvatanjima savremenog svijeta. Tri jerarha, u svjetovnom životu samo pjesnici i hroničari, ali u dubini duše pustolovi, u dramatičnim godinama kreću na put da popišu crkvena imanja, ali i da nađu odgovore na neka vječna pitanja. Polaze od Dušanove prestolnice Prizrena, jer ne znaju hoće li je ikada više vidjeti, da bi završili na Sinaju, gdje se Gospod ukazao Mojsiju. Borave usput u Solunu, Jerisosu, Hilandaru, Kijevu, Moskvi, Jerusalimu i koptskom Kairu - na mjestima koja su toponimi mudrosti i vjere. Roman, uprkos tome, nije ni filozofski ni teološki, ni mističan (čak ni kada se kao saputnik javlja nečastivi lično), a opet je od svega toga pomalo. Može se svrstati u pustolovine, možda čak pikarske romane, pod uslovom da se kao avantura shvate ne samo neobični događaji na putovanju - bure, požari, ucjene i zavjere, izgubljenost u podzemnom lavirintu, lutanje pustinjom - već i isto tako uzbudljive pustolovine duha. Čitaoci će, zajedno sa junacima ovog romana, krstariti morem i kopnom, zavodljivim i surovim predjelima, ali i beskrajnim prostorom i vremenom, za šta je potrebna odvažnost duha, koja je oduvjek pokretala putnike i pustinjake, kako kaže ličnost romana, jedine prave filozofe današnjice.

Dodatne informacije

Izdavač Laguna
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter