Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.025

Facebook slicica

Katalog

Crni tulipan

Crni tulipan

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Enes Karić


ISBN:

978-9958-660-24-5

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

N1602

Broj strana:

133

Težina:

222 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

17,60 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Putopis hodočasnika iz Bosne
Sa četvrtog i najvišeg kata Časnog Hrama Mekanskoga posmatrao sam (sa Ajšom, Zehrom, Muhamedom Delalićem, Reufom Softićem) kratko i golim okom, onu svetu vrtnju i ushitnu ophodnju oko Kabe, gledao sam sve iz perspektive lastavice, vrapca, hudhuda, sa visine, sa udaljenosti od kojih tri ili četiri stotine metara...
Sve to dolje, oko otmjene Kabe, jeste jedno začudno blještavilo sa ljudskih lica, blještavilo koje zrači bojama mnogih prelaza, između žućkaste svjetlosti svijeće i voska, i boje mjesečine o uštapskoj noći, i boje mekanskih brda i obronaka planinskih masiva Tihame.
Sve to tamo daleko, ti valovi ljudstva oko Kabe, podsjećaju me na nevjerovatnu smjesu, ne znam da li ju je ikada iko spravljao: smjesu zavrtjelog zrnja pšenice, kukuruza, ječma, raži, zobi, riže...
Dževadu Hodžiću sam tada mobitelom poslao ovu poruku: Selam Tebi, Tvojoj Aidi i snježnom Sarajevu! Ja sam u Mekki! Gledam, evo, to ljudstvo dolje oko Kabe! Sa visine. Nevidljiva Stvoriteljeva Ruka, Ruka Svemoćnog i Vječnog Grnčara, odozdo i ispod, sa svih strana, nevidljivo i sveprisutno, mijesi ovo ljudsko tijesto, osjeća se tu negdje prisustvo Džibrila Snažnoga kako sa svih strana dodaje vrčeve svježe vode sa Izvora Tekućega!
A negdje je tu, posve blizu, i melek smrti, Azrail neumoljivi.
On sa strane mjerka vremena i rokove.
E da vidi ka kojoj će ženi i muškarcu, ka kojem starcu i djetetu, pružiti svoju smrtnu kuku!

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2008
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x185
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Putopis hodočasnika iz Bosne Sa četvrtog i najvišeg kata Časnog Hrama Mekanskoga posmatrao sam (sa Ajšom, Zehrom, Muhamedom Delalićem, Reufom Softićem) kratko i golim okom, onu svetu vrtnju i ushitnu ophodnju oko Kabe, gledao sam sve iz perspektive lastavice, vrapca, hudhuda, sa visine, sa udaljenosti od kojih tri ili četiri stotine metara... Sve to dolje, oko otmjene Kabe, jeste jedno začudno blještavilo sa ljudskih lica, blještavilo koje zrači bojama mnogih prelaza, između žućkaste svjetlosti svijeće i voska, i boje mjesečine o uštapskoj noći, i boje mekanskih brda i obronaka planinskih masiva Tihame. Sve to tamo daleko, ti valovi ljudstva oko Kabe, podsjećaju me na nevjerovatnu smjesu, ne znam da li ju je ikada iko spravljao: smjesu zavrtjelog zrnja pšenice, kukuruza, ječma, raži, zobi, riže... Dževadu Hodžiću sam tada mobitelom poslao ovu poruku: Selam Tebi, Tvojoj Aidi i snježnom Sarajevu! Ja sam u Mekki! Gledam, evo, to ljudstvo dolje oko Kabe! Sa visine. Nevidljiva Stvoriteljeva Ruka, Ruka Svemoćnog i Vječnog Grnčara, odozdo i ispod, sa svih strana, nevidljivo i sveprisutno, mijesi ovo ljudsko tijesto, osjeća se tu negdje prisustvo Džibrila Snažnoga kako sa svih strana dodaje vrčeve svježe vode sa Izvora Tekućega! A negdje je tu, posve blizu, i melek smrti, Azrail neumoljivi. On sa strane mjerka vremena i rokove. E da vidi ka kojoj će ženi i muškarcu, ka kojem starcu i djetetu, pružiti svoju smrtnu kuku!

Dodatne informacije

Izdavač Tugra
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter