Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Dalge

Dalge

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Refik Ličina


ISBN:

9-789-958-304-040

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

M1278

Broj strana:

198

Težina:

237 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

20,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Svoj specifičan autorski identitet Refik Ličina potvrđuje i novom knjigom kratke proze Dalge, svojevrsnoj liričnoj i fragmentiranoj kronici Novog Pazara, grada u kojem je do kraja 1991. godine živio i radio kao knjižničar, kada seli u Švedsku gdje ostaje do danas.
Kao mehanizam za očuvanje vlastitih sjećanja Refiku Ličini poslužio je autentični jezik obogaćen brojnim regionalizmima i lokalizmima. Njime se stvara jedan specifični, zatvoreni svijet koji ne postoji izvan tog jezika. Iz sjećanja na jednu, sada već davno završenu epohu, izvlače se dijelovi slagalice koja će se zadnjim ulomkom knjige složiti u cjelinu. To je i podnaslovno naznačeno kao Priča na sklapanje. U više je navrata sam autor istaknuo kako brižno njeguje materinji jezik doživljavajući ga kao jaku vezu s matičnom domovinom i kao ključnu identitetsku komponentu.
Autor je Dalgama uhvatio dio svakodnevice grada koji danas promatra objektivnije, s određene distance te je iz tih opservacija kreirao bajkoviti, mitski svijet koji je neka vrsta utočišta, lijek koji istovremeno budi i poništava nostalgiju. One su i hommage gradu, ljudima, vremenu i jeziku. Isprepletenost teksta istovremeno označava isprepletenost identiteta koji je u neprestanoj potrazi za kontaktom s podsviješću i svime onime što se njome rastvara.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2018
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Svoj specifičan autorski identitet Refik Ličina potvrđuje i novom knjigom kratke proze Dalge, svojevrsnoj liričnoj i fragmentiranoj kronici Novog Pazara, grada u kojem je do kraja 1991. godine živio i radio kao knjižničar, kada seli u Švedsku gdje ostaje do danas. Kao mehanizam za očuvanje vlastitih sjećanja Refiku Ličini poslužio je autentični jezik obogaćen brojnim regionalizmima i lokalizmima. Njime se stvara jedan specifični, zatvoreni svijet koji ne postoji izvan tog jezika. Iz sjećanja na jednu, sada već davno završenu epohu, izvlače se dijelovi slagalice koja će se zadnjim ulomkom knjige složiti u cjelinu. To je i podnaslovno naznačeno kao Priča na sklapanje. U više je navrata sam autor istaknuo kako brižno njeguje materinji jezik doživljavajući ga kao jaku vezu s matičnom domovinom i kao ključnu identitetsku komponentu. Autor je Dalgama uhvatio dio svakodnevice grada koji danas promatra objektivnije, s određene distance te je iz tih opservacija kreirao bajkoviti, mitski svijet koji je neka vrsta utočišta, lijek koji istovremeno budi i poništava nostalgiju. One su i hommage gradu, ljudima, vremenu i jeziku. Isprepletenost teksta istovremeno označava isprepletenost identiteta koji je u neprestanoj potrazi za kontaktom s podsviješću i svime onime što se njome rastvara.

Dodatne informacije

Izdavač Buybook
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter