Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.025

Facebook slicica

Katalog

Hladni mir

Hladni mir

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9926-30-000-5

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

D1569

Broj strana:

200

Težina:

275 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

20,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Hrabra svedočenja koja su omogućila da ova knjiga nastane i da kreiramo dokumentarni film koji je prati, kao i rad Luke Leona (Luca Leone) i Andrea Kortezija (Andrea Cortesi) koji su napisali knjigu, omogućuju nam da “ne zaboravimo“ i da se brinemo o sjećanjima, koja su dragocjena za našu budućnost.
Nije riječ o jednostavnoj knjizi, već o grubim i realističnim pričama čije je čitanje upečatljivo, ako ne i uznemirujuće. To je most između Bosne i Italije koji nam omogućava da bez filtera uđemo u živote obilježene ovim strašnim sukobom koji se odvijao nekoliko stotina kilometara daleko od nas, krivo ignorisan od strane međunarodne zajednice prije, tokom i nakon strašnih zločina počinjenih u toj prelijepoj zemlji.
Zbirka svjedočenja preživjelih koja se nalaze u ovoj knjizi pomaže nam da, preko dubokog proučavanja, otvorimo oči kao nikada do sada. Izbjeći gledati dalje od Jadrana, kao što smo to do sada pokušali, izbjeći svođenje računa s historijom, zaboraviti prošlost, možda može učiniti lakšom sadašnjost, ali nas izlaže stvarnom riziku u izgradnji budućnosti. Zahvaljujući ovom istraživačkom radu, susretu i svedočenju, autori daju riječ onima koji je još nisu imali i nemaju: ženama, djeci, muškarcima, žrtvama diskriminacije i ratnih žločina, ravnodušnosti. Međunarodna zajednica, iako s velikim kašnjenjem, mora preuzeti odgovornost za potpuno rješavanje onoga što se dogodilo i, u nekim slučajevima, još uvijek se događa u bivšoj Jugoslaviji. Često se kaže da se nakon Drugog svjetskog rata naša voljena Evropa može pohvaliti najdužim razdobljem mira u svojoj historiji, dužim od sedamdeset godina. Zaboravljamo da je Balkan u Evropi i da mir u tim zemljama, makar formalno, živi tek nešto manje od dvadeset godina; čak i ova površna statistika jasno pokazuje stratešku irelevantnost koju zemlje EU daju ovim zemljama i sukobima koji su odredili novu i potpuno drugačiju geografsku, političku, društvenu i vjersku strukturu Evrope.

  • Prevodilac: Fatima Neimarlija
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2022
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Hrabra svedočenja koja su omogućila da ova knjiga nastane i da kreiramo dokumentarni film koji je prati, kao i rad Luke Leona (Luca Leone) i Andrea Kortezija (Andrea Cortesi) koji su napisali knjigu, omogućuju nam da “ne zaboravimo“ i da se brinemo o sjećanjima, koja su dragocjena za našu budućnost. Nije riječ o jednostavnoj knjizi, već o grubim i realističnim pričama čije je čitanje upečatljivo, ako ne i uznemirujuće. To je most između Bosne i Italije koji nam omogućava da bez filtera uđemo u živote obilježene ovim strašnim sukobom koji se odvijao nekoliko stotina kilometara daleko od nas, krivo ignorisan od strane međunarodne zajednice prije, tokom i nakon strašnih zločina počinjenih u toj prelijepoj zemlji. Zbirka svjedočenja preživjelih koja se nalaze u ovoj knjizi pomaže nam da, preko dubokog proučavanja, otvorimo oči kao nikada do sada. Izbjeći gledati dalje od Jadrana, kao što smo to do sada pokušali, izbjeći svođenje računa s historijom, zaboraviti prošlost, možda može učiniti lakšom sadašnjost, ali nas izlaže stvarnom riziku u izgradnji budućnosti. Zahvaljujući ovom istraživačkom radu, susretu i svedočenju, autori daju riječ onima koji je još nisu imali i nemaju: ženama, djeci, muškarcima, žrtvama diskriminacije i ratnih žločina, ravnodušnosti. Međunarodna zajednica, iako s velikim kašnjenjem, mora preuzeti odgovornost za potpuno rješavanje onoga što se dogodilo i, u nekim slučajevima, još uvijek se događa u bivšoj Jugoslaviji. Često se kaže da se nakon Drugog svjetskog rata naša voljena Evropa može pohvaliti najdužim razdobljem mira u svojoj historiji, dužim od sedamdeset godina. Zaboravljamo da je Balkan u Evropi i da mir u tim zemljama, makar formalno, živi tek nešto manje od dvadeset godina; čak i ova površna statistika jasno pokazuje stratešku irelevantnost koju zemlje EU daju ovim zemljama i sukobima koji su odredili novu i potpuno drugačiju geografsku, političku, društvenu i vjersku strukturu Evrope.

Dodatne informacije

Izdavač Lijepa riječ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter