Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

U zmajevom gnijezdu

U zmajevom gnijezdu

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Ozren Kebo


ISBN:

978-9926-84714-2

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

B0308

Broj strana:

191

Težina:

225 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

30,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Piše: Viktor Ivančić

Smisao pogovora: Postoji valjda bezbroj čitateljskih iskustava, u rasponu od neizmjerna užitka do nepodnošljive dosade, s tim da se, ukupno gledajući, najviše vremena utuče negdje između krajnjih točaka tog dijapazona. Kada nakupi dovoljno utakmica u nogama – tj. kada pohrani dovoljnu količinu knjiških stranica u svoju memorijsku karticu, da bi većinu njih u hodu zaboravio – čovjek utvrđuje vlastite koordinate, smjernice i pravila, cijeli jedan minuciozno ugođeni unutrašnji sistem koji će mu, s jedne strane, pomoći da se zbog magične privlačnosti onoga već iskušanog ne odriče avanture prepuštanja nečemu novom i nepoznatom, a s druge zajamčiti da unutar njegova dragocjenog čitalačkog vremena užitak i zadovoljstvo ipak prevagnu nad mukom i gnjavažom. U mome slučaju jedno od tih pravila isklesano je u kamenu: Ozrena Kebe nikada dosta!

Imajući to na umu, situacija se bitno mijenja kada iz ležerne čitateljske pozicije uskočiš u ulogu autora pogovora za Kebinu knjigu. Jer to je, kako god okreneš, dobrovoljni ulazak u klopku. Budući, dakle, da mi je poznato kako se radi o stvaralačkoj individui toksičnih mogućnosti, o piscu koji izaziva ovisnost, unaprijed znam i u kakvom će raspoloženju čitalac ove knjige – pod pretpostavkom da se drži uobičajenog protokola i konzumira je onako kako je red, od početka prema kraju – nasrnuti na ovaj tekst. Bit će prilično zlovoljan što je stigao do svršetka temeljnog štiva, i to u trenutku kada je čitalački ushit dosegnuo najvišu razinu, možda čak žešće raspižđen, možda čak agresivan, neće pomoći ni to što je posljednje stranice čitao najsporije što može ne bi li zadovoljstvo duže potrajalo, a i sam se Kebo, kao majstor za takvu vrstu manipulacije, potrudio da mu u isti mah pothrani nezasitnost i ograniči količinu obroka – em je izabrao kratku formu, em je mozaik sastavljen od kratkih formi sasvim sigurno svojski iskratio – a čitalac onda u takvome stanju dolazi do nekakve pogovorne izlišnosti… Što ovaj tupi? Koga to sad zanima? Otkud se on uopće stvorio? Jesmo li mi ovo zaslužili?… U mračnijim scenarijima zamišljam neuviđavnu hordu spremnu na sve. Pomišljam čak da ove retke ipak potpišem pseudonimom, ili možda podmetnem neko postojeće ime kako bih maskirao svoje autorstvo i zameo tragove, Senad Pećanin, Viktor Ivančić ili slično, samo da izmaknem bijesu frustrirana mnoštva.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2021
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 110x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Piše: Viktor Ivančić Smisao pogovora: Postoji valjda bezbroj čitateljskih iskustava, u rasponu od neizmjerna užitka do nepodnošljive dosade, s tim da se, ukupno gledajući, najviše vremena utuče negdje između krajnjih točaka tog dijapazona. Kada nakupi dovoljno utakmica u nogama – tj. kada pohrani dovoljnu količinu knjiških stranica u svoju memorijsku karticu, da bi većinu njih u hodu zaboravio – čovjek utvrđuje vlastite koordinate, smjernice i pravila, cijeli jedan minuciozno ugođeni unutrašnji sistem koji će mu, s jedne strane, pomoći da se zbog magične privlačnosti onoga već iskušanog ne odriče avanture prepuštanja nečemu novom i nepoznatom, a s druge zajamčiti da unutar njegova dragocjenog čitalačkog vremena užitak i zadovoljstvo ipak prevagnu nad mukom i gnjavažom. U mome slučaju jedno od tih pravila isklesano je u kamenu: Ozrena Kebe nikada dosta! Imajući to na umu, situacija se bitno mijenja kada iz ležerne čitateljske pozicije uskočiš u ulogu autora pogovora za Kebinu knjigu. Jer to je, kako god okreneš, dobrovoljni ulazak u klopku. Budući, dakle, da mi je poznato kako se radi o stvaralačkoj individui toksičnih mogućnosti, o piscu koji izaziva ovisnost, unaprijed znam i u kakvom će raspoloženju čitalac ove knjige – pod pretpostavkom da se drži uobičajenog protokola i konzumira je onako kako je red, od početka prema kraju – nasrnuti na ovaj tekst. Bit će prilično zlovoljan što je stigao do svršetka temeljnog štiva, i to u trenutku kada je čitalački ushit dosegnuo najvišu razinu, možda čak žešće raspižđen, možda čak agresivan, neće pomoći ni to što je posljednje stranice čitao najsporije što može ne bi li zadovoljstvo duže potrajalo, a i sam se Kebo, kao majstor za takvu vrstu manipulacije, potrudio da mu u isti mah pothrani nezasitnost i ograniči količinu obroka – em je izabrao kratku formu, em je mozaik sastavljen od kratkih formi sasvim sigurno svojski iskratio – a čitalac onda u takvome stanju dolazi do nekakve pogovorne izlišnosti… Što ovaj tupi? Koga to sad zanima? Otkud se on uopće stvorio? Jesmo li mi ovo zaslužili?… U mračnijim scenarijima zamišljam neuviđavnu hordu spremnu na sve. Pomišljam čak da ove retke ipak potpišem pseudonimom, ili možda podmetnem neko postojeće ime kako bih maskirao svoje autorstvo i zameo tragove, Senad Pećanin, Viktor Ivančić ili slično, samo da izmaknem bijesu frustrirana mnoštva.

Dodatne informacije

Izdavač Centar za kritičko mišljenje, Tačno.net
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter