Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.042

Facebook slicica

Katalog

Izabrana djela II.

Izabrana djela II.

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-150-330-3

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M4422

Broj strana:

550

Težina:

1177 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

57,70 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

»Cesarčev život teško je odvojiti od njegove književnosti, a njegovu književnost pak od stvarnog mu i svakodnevnog života nije uopće moguće zamisliti, niti ih je plodno moguće raspraviti razdvojeno. Ta činjenica u književnovrijednosnome smislu ne govori previše o djelima; govori, međutim, vrlo mnogo o Cesarčevu shvaćanju smisla književnog posla, o ulozi njegove književnosti u realnom životu, zapravo i o nerazdvojivosti književnosti i stvarnog života, o njegovu shvaćanju književnosti i života uopće, o viđenju sebe u književnosti. On književnost, život kao opću opstojnost i sebe kao osobnost u životu i književnosti niti je htio niti je znao razdvajati. Njemu književnost nije bila sredstvom pukog građanskog bivanja u javnom životu, prem se cijeloga svoga kratkog vijeka izdržavao pisanjem. Prije bi se reklo da mu je vlastiti život bio sredstvom njegove književnosti, zapravo među njima nije bilo nikakve drugostepenosti, nikakva dijeljenja. Time je Cesarec rijedak primjer onoga među književnicima, koji je književno zbiljski živio i predano radio slobodan od bilo kakve građanske ili umjetničke taštine« (Milan Mirić).


U drugu knjigu izabranih djela Augusta Cesarca priređivač Milan Mirić uvrstio je roman Careva kraljevina, objavljen 1925. u Koprivnici te pripovijetke Sudite me i Tonkina jedina ljubav, objavljene u Zagrebu, prva 1925., a druga 1931.

  • Prevodilac: Milan Mirić - priredio
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2014
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x190
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

»Cesarčev život teško je odvojiti od njegove književnosti, a njegovu književnost pak od stvarnog mu i svakodnevnog života nije uopće moguće zamisliti, niti ih je plodno moguće raspraviti razdvojeno. Ta činjenica u književnovrijednosnome smislu ne govori previše o djelima; govori, međutim, vrlo mnogo o Cesarčevu shvaćanju smisla književnog posla, o ulozi njegove književnosti u realnom životu, zapravo i o nerazdvojivosti književnosti i stvarnog života, o njegovu shvaćanju književnosti i života uopće, o viđenju sebe u književnosti. On književnost, život kao opću opstojnost i sebe kao osobnost u životu i književnosti niti je htio niti je znao razdvajati. Njemu književnost nije bila sredstvom pukog građanskog bivanja u javnom životu, prem se cijeloga svoga kratkog vijeka izdržavao pisanjem. Prije bi se reklo da mu je vlastiti život bio sredstvom njegove književnosti, zapravo među njima nije bilo nikakve drugostepenosti, nikakva dijeljenja. Time je Cesarec rijedak primjer onoga među književnicima, koji je književno zbiljski živio i predano radio slobodan od bilo kakve građanske ili umjetničke taštine« (Milan Mirić). U drugu knjigu izabranih djela Augusta Cesarca priređivač Milan Mirić uvrstio je roman Careva kraljevina, objavljen 1925. u Koprivnici te pripovijetke Sudite me i Tonkina jedina ljubav, objavljene u Zagrebu, prva 1925., a druga 1931.

Dodatne informacije

Izdavač Matica Hrvatska
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter