Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Ajša

Ajša

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9926-483-79-1

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

B9914

Broj strana:

696

Težina:

1363 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

35,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Rijetko ko je na tako posredan način oslikao Bosnu i njene ljude kao Bernhardt u romanu Ajša. Njeni najbolji posrednici su Ajša i njena nena Esma, ali i ostali, sporedni likovi, koji upotpunjuju bosanski kolorit bogatstvom svojih životnih navika i razmišljanja, tvoreći tako jednu sliku o vremenu kada sa leđa bosanskog čovjeka polako pada tradicionalni i pomalo primitivan način življenja. Jasno i tečno čitamo o prelazu iz starinskih običaja i mahalskog mišljenja u jedan novi, moderan svijet, u kojem se raskidaju okovi sa tradicijom i zastarjelom kulturom života, ali u isto vrijeme, Bernhardt nas ne zaboravlja suštinski podsjetiti na raskoš i ljepotu prijašnjeg života i naslijeđa bosanskog čovjeka. Obje ove struje žive i obitavaju uporedno. Na jednoj strani čitamo o Ajši i njenoj želji da se školuje i emancipuje i da živi u skladu sa modenim tokovima života, a na drugoj nas nena, iako nepismena i starinskog kova, podučava moralnim načelima, nerijetko kroz humoristične i zabavne epizode.

Knjiga o Ajši je priča o ljubavi, pravoj i iskrenoj prvoj ljubavi koja se u srcu voljenih duša razvila beskrajno i koja nam treba služiti kao inspiracija da budemo bolji ljudi.
Knjiga o Ajši je knjiga o odrastanju, o starenju, o snazi volje, o snažnim rodbinskim vezama tako bitnim u kriznim situacijama. Knjiga o Ajši je i knjiga o okrutnosti, lažima i spletkarenjima, tragedijama i preživljavanju.

Ovo kolosalno djelo u sebi nosi svu težinu i jednostavnost života u jednom ne tako davnom vremenu na prostoru kojeg zovemo Bosna. Bez pretjerane komplikacije, jednostavnim jezikom, pred nas je kao na pladnju servirana radost i tuga, hrabrost i briga, ljubav i mržnja; pa smo kao čitaoci uvijek na nečijoj strani, očekujući ishode i navijajući za pravdu, za dobro, za čovjeka.

Roman Ajša Suade Bernhardt nagrađen je nagradom Debitantski roman godine koju svake godine dodjeljuje IK „Bosanska riječ“ Tuzla.

Merima Džubur Grbić, prof.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2022
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Rijetko ko je na tako posredan način oslikao Bosnu i njene ljude kao Bernhardt u romanu Ajša. Njeni najbolji posrednici su Ajša i njena nena Esma, ali i ostali, sporedni likovi, koji upotpunjuju bosanski kolorit bogatstvom svojih životnih navika i razmišljanja, tvoreći tako jednu sliku o vremenu kada sa leđa bosanskog čovjeka polako pada tradicionalni i pomalo primitivan način življenja. Jasno i tečno čitamo o prelazu iz starinskih običaja i mahalskog mišljenja u jedan novi, moderan svijet, u kojem se raskidaju okovi sa tradicijom i zastarjelom kulturom života, ali u isto vrijeme, Bernhardt nas ne zaboravlja suštinski podsjetiti na raskoš i ljepotu prijašnjeg života i naslijeđa bosanskog čovjeka. Obje ove struje žive i obitavaju uporedno. Na jednoj strani čitamo o Ajši i njenoj želji da se školuje i emancipuje i da živi u skladu sa modenim tokovima života, a na drugoj nas nena, iako nepismena i starinskog kova, podučava moralnim načelima, nerijetko kroz humoristične i zabavne epizode. Knjiga o Ajši je priča o ljubavi, pravoj i iskrenoj prvoj ljubavi koja se u srcu voljenih duša razvila beskrajno i koja nam treba služiti kao inspiracija da budemo bolji ljudi. Knjiga o Ajši je knjiga o odrastanju, o starenju, o snazi volje, o snažnim rodbinskim vezama tako bitnim u kriznim situacijama. Knjiga o Ajši je i knjiga o okrutnosti, lažima i spletkarenjima, tragedijama i preživljavanju. Ovo kolosalno djelo u sebi nosi svu težinu i jednostavnost života u jednom ne tako davnom vremenu na prostoru kojeg zovemo Bosna. Bez pretjerane komplikacije, jednostavnim jezikom, pred nas je kao na pladnju servirana radost i tuga, hrabrost i briga, ljubav i mržnja; pa smo kao čitaoci uvijek na nečijoj strani, očekujući ishode i navijajući za pravdu, za dobro, za čovjeka. Roman Ajša Suade Bernhardt nagrađen je nagradom Debitantski roman godine koju svake godine dodjeljuje IK „Bosanska riječ“ Tuzla. Merima Džubur Grbić, prof.

Dodatne informacije

Izdavač Lijepa riječ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter