Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Knjiga o Hasanu Čengiću Lav bosanski

Knjiga o Hasanu Čengiću Lav bosanski

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-27-694-1

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

D1428

Broj strana:

290

Težina:

1100 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

70,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Znano nam je da su još u 10. stoljeću Enciklopedisti iz Basre – Ihvanu safa / Čista braća ili Vjerni prijatelji – insistirali na duhovnom i mističkom odgoju svojih članova. Znano nam je i to da su djelovali u tajnosti, izbjegavajući gotovo sve situacije koje bi im donijele društvenu slavu. Nikada se nisu pojavljivali na javnim skupovima, ne bi govorili pred velikim brojem ljudi, ako bi nešto napisali, o tome nikoga ne bi obavještavali, o svojim vrlinama i o vrlinama svojih prijatelja nikome ne bi govorili. Ako bi nekome pomogli, to bi učinili tajno tako da ni onaj kome bi pomoć bila pružena ne bi znao ko mu je pomogao, a sve to u želji da iza sebe ostave trag – ni mravlji, ni paukov, već pčelinji. Tako su naučavali: – Dok pauk uzima iz svijeta da bi iz sebe ponudio samo zamku i opasnost za druge i dok mrav uzima iz svijeta ne dajući i ne vraćajući mu bilo šta, dotle pčela uzima od svijeta ono najljepše i svijet daruje onim najljepšim.

Ne znam u kolikoj mjeri je Hasan Čengić poznavao njihov nauk – nikada nismo otvorili tu temu – a da je svojim stavovima i načinom rada, posebno konspiracijom, podsjećao na enciklopediste, e to je sasvim razvidno. Njegova spremnost da svoje stavove brani do iznemoglosti nikoga nije ostavljala ravnodušnim, ni prijatelje ni neprijatelje. Posebno je zanimljiva njegova odlučnost da smireno odšuti sve objede ovih drugih. Šutnjom se branio od smrada, ne tražeći dubinu u smetljištu, jer sve što ideš dublje, to je veći smrad.
Izedin Šikalo, urednik

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2022
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 210x260
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Znano nam je da su još u 10. stoljeću Enciklopedisti iz Basre – Ihvanu safa / Čista braća ili Vjerni prijatelji – insistirali na duhovnom i mističkom odgoju svojih članova. Znano nam je i to da su djelovali u tajnosti, izbjegavajući gotovo sve situacije koje bi im donijele društvenu slavu. Nikada se nisu pojavljivali na javnim skupovima, ne bi govorili pred velikim brojem ljudi, ako bi nešto napisali, o tome nikoga ne bi obavještavali, o svojim vrlinama i o vrlinama svojih prijatelja nikome ne bi govorili. Ako bi nekome pomogli, to bi učinili tajno tako da ni onaj kome bi pomoć bila pružena ne bi znao ko mu je pomogao, a sve to u želji da iza sebe ostave trag – ni mravlji, ni paukov, već pčelinji. Tako su naučavali: – Dok pauk uzima iz svijeta da bi iz sebe ponudio samo zamku i opasnost za druge i dok mrav uzima iz svijeta ne dajući i ne vraćajući mu bilo šta, dotle pčela uzima od svijeta ono najljepše i svijet daruje onim najljepšim. Ne znam u kolikoj mjeri je Hasan Čengić poznavao njihov nauk – nikada nismo otvorili tu temu – a da je svojim stavovima i načinom rada, posebno konspiracijom, podsjećao na enciklopediste, e to je sasvim razvidno. Njegova spremnost da svoje stavove brani do iznemoglosti nikoga nije ostavljala ravnodušnim, ni prijatelje ni neprijatelje. Posebno je zanimljiva njegova odlučnost da smireno odšuti sve objede ovih drugih. Šutnjom se branio od smrada, ne tražeći dubinu u smetljištu, jer sve što ideš dublje, to je veći smrad. Izedin Šikalo, urednik

Dodatne informacije

Izdavač Dobra knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter