Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Kako smo sačuvali Bosnu i Hercegovinu

Kako smo sačuvali Bosnu i Hercegovinu

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

953-7035-11-5

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K5089

Broj strana:

470

Težina:

1000 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

46,80 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Ivan Markešić je sociolog i leksikograf, znanstveni suradnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba. Bio je i sudionik političkog života u BiH, što je djelomice i opisao u knjizi Kako smo sačuvali Bosnu i Hercegovinu (Sarajevo - Zagreb, 2004) o djelovanju i radu Hrvatskoga narodnog vijeća.

Daytonski sporazum ili Bosna i Hercegovina?

Kratka analiza samo jednoga segmenta temeljnih ljudskih prava - (ne)diskriminacije po nacionalnoj osnovi koja proizlazi iz rješenja postojećega nametnutoga, ratnoga, daytonskog Ustava BiH - a da druge ne navodimo, pokazuje da je tim ustavom nemoguće ustrojiti Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu državu u kojoj će, među ostalim, uživanje prava i sloboda biti osigurano za sve osobe bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što je spol, rasa, boja, jezik, vjera, političko i drugo uvjerenje, nacionalno ili društveno podrijetlo, vezivanje za neku nacionalnu manjinu, imovina, rođenje ili drugi status.

Ako bismo se upitali, a zašto je u Bosni i Hercegovini na snazi ratni ustav, odnosno do kada će on vrijediti, odgovor bi bio sljedeći: u toj zemlji, u Bosni i Hercegovini, još uvijek nije završen rat. A, rat nije završen, jer još uvijek nema za sve prihvatljivog i zadovoljavajućega političkog rješenja. Uspostavljeno je samo primirje. Potrebno je stoga istaknuti kako će se moći smatrati da je rat završen tek onda kada se postigne konačno političko rješenje, svejedno dođe li se do njega milom ili silom, dakle političkom voljom zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH ili diktatom međunarodne zajednice, ponajprije Sjedinjenih Američkih Država, koje su u vrijeme europske razjedinjenosti oko načina rješavanja ratnih zbivanja u BiH bile kadre nametnuti pregovore i ponuditi mirovno rješenje.

  • Izdanje: 2
  • Godina: 2004
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 160x245
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Ivan Markešić je sociolog i leksikograf, znanstveni suradnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba. Bio je i sudionik političkog života u BiH, što je djelomice i opisao u knjizi Kako smo sačuvali Bosnu i Hercegovinu (Sarajevo - Zagreb, 2004) o djelovanju i radu Hrvatskoga narodnog vijeća. Daytonski sporazum ili Bosna i Hercegovina? Kratka analiza samo jednoga segmenta temeljnih ljudskih prava - (ne)diskriminacije po nacionalnoj osnovi koja proizlazi iz rješenja postojećega nametnutoga, ratnoga, daytonskog Ustava BiH - a da druge ne navodimo, pokazuje da je tim ustavom nemoguće ustrojiti Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu državu u kojoj će, među ostalim, uživanje prava i sloboda biti osigurano za sve osobe bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što je spol, rasa, boja, jezik, vjera, političko i drugo uvjerenje, nacionalno ili društveno podrijetlo, vezivanje za neku nacionalnu manjinu, imovina, rođenje ili drugi status. Ako bismo se upitali, a zašto je u Bosni i Hercegovini na snazi ratni ustav, odnosno do kada će on vrijediti, odgovor bi bio sljedeći: u toj zemlji, u Bosni i Hercegovini, još uvijek nije završen rat. A, rat nije završen, jer još uvijek nema za sve prihvatljivog i zadovoljavajućega političkog rješenja. Uspostavljeno je samo primirje. Potrebno je stoga istaknuti kako će se moći smatrati da je rat završen tek onda kada se postigne konačno političko rješenje, svejedno dođe li se do njega milom ili silom, dakle političkom voljom zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH ili diktatom međunarodne zajednice, ponajprije Sjedinjenih Američkih Država, koje su u vrijeme europske razjedinjenosti oko načina rješavanja ratnih zbivanja u BiH bile kadre nametnuti pregovore i ponuditi mirovno rješenje.

Dodatne informacije

Izdavač Synopsis
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter