Detalji
Zapitamo li se ponekad - otkuda su i kako do nas došle neke obične stvari u kojima toliko użivamo? Na primjer - čokolada i, naravno, kakao od kojega se pravi. Ovo je roman baš o tome.
Nakon što u 17. vijeku inkvizicija progoni Jevreje iz Španije, oni se raseljavaju po čitavoj Evropi, a neki će sreću potrażiti čak i u Novom svijetu. Na egzotičnim karipskim ostrvima otkriće biljku čudesnog sjemena - kakaovac. Neki će se Jevreji vratiti u Evropu i sa sobom donjeti recepte za spravljanje čudesnog napitka čokolade. Kakao osvaja evropske sladokusce.
Otvaraju se neslućene mogućnosti za trgovinu. David Alvarez drżi radnju u kojoj prodaje šećer, vanilu, cimet i druge začine iz Novog svijeta, kao i kakao, i priprema čokoladu. Povlačeći se pred svojim godinama i bolešću, radnju predaje unuci Luni. Godine 1761. godine, vlasti u Bajoni zabranjuju Jevrejima da drże radnje za preradu kakaa i proizvodnju čokolade i tako započinje rat za kakao.
Razočarani, Luna i David, kreću u pustolovnu potragu za istorijom dolaska kakaoa u Evropu i dokazima da je baš njihov predak bio među prvim španskim osvajačima koji su otkrili kakao i prenjeli u Francusku tajne indijanske recepte za pripremanje čokolade. Kroz misteriju i egzotiku, priča o kakaou je i priča o ljudskim strastima: onima koje u nama izazivaju najplemenitije ali i najrazornije emocije.
Borba za čokoladu prerasta u potragu glavnih junaka za istinom, srećom, ljubavlju. Może li čokolada razoriti duboko usađene predrasude i prevazići razlike među ljudima različite rase i vjere? Ogorčena borba za slast čokolade. Fransoa-Etjen Dira Veličanstvena freska jednog vremena i njegovih ljudi. Elizabet Volkot U ovom nesvakidašnjem romanu Mišel Kan je ubjedljivo i burno prikazala ljubav, bol, patnju, ličnu nesreću ili sreću... Žistin Lang