Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Kairska sultana

Kairska sultana

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Dima Drubi


ISBN:

978-86-521-3557-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

B4088

Broj strana:

312

Težina:

390 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

16,50 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Čudesna priča o jedinoj ženi koja je vladala nekom muslimanskom zemljom.

Ko je ta lepa i senzualna žena koja 1250. godine staje na čelo egipatske vojske i pobeđuje francuskog kralja Svetog Luja za vreme sedmog krstaškog pohoda?

Ko je ta mlada žena smaragdnih očiju, koja je, nakon što je oteta u kavkaskim stepama i prodata kao robinja u harem prestolonaslednika bagdadskog kalifata, postala egipatska i sirijska sultana?

Ona se zove Šadžarat al Dur, što znači „Drvo dragog kamenja“.

Godine 1249. umire njen muž, sultan Egipta i Sirije. Prikrivši njegovu smrt, ona staje na čelo mamelučke vojske i zarobljava Svetog Luja u bici kod Mansure. Ceo Egipat joj je zahvalan. Ona tada ubija prestolonaslednika i postaje vladarka.

Verske vlasti i bagdadski kalif teško prihvataju ženu na prestolu jedne muslimanske zemlje. Sultana misli da će svoju poziciju ojačati udajom za Ajbaka, zapovednika mamelučke vojske, u koga je, inače, zaljubljena. Poverava mu vlast, ali i dalje mudro vodi državne poslove. No njena gordost, spojena sa izneverenom ljubavlju, izdajama i zaverama, neminovno najavljuje mračnu budućnost...

  • Prevodilac: Gordana Breberina
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2019
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Čudesna priča o jedinoj ženi koja je vladala nekom muslimanskom zemljom. Ko je ta lepa i senzualna žena koja 1250. godine staje na čelo egipatske vojske i pobeđuje francuskog kralja Svetog Luja za vreme sedmog krstaškog pohoda? Ko je ta mlada žena smaragdnih očiju, koja je, nakon što je oteta u kavkaskim stepama i prodata kao robinja u harem prestolonaslednika bagdadskog kalifata, postala egipatska i sirijska sultana? Ona se zove Šadžarat al Dur, što znači „Drvo dragog kamenja“. Godine 1249. umire njen muž, sultan Egipta i Sirije. Prikrivši njegovu smrt, ona staje na čelo mamelučke vojske i zarobljava Svetog Luja u bici kod Mansure. Ceo Egipat joj je zahvalan. Ona tada ubija prestolonaslednika i postaje vladarka. Verske vlasti i bagdadski kalif teško prihvataju ženu na prestolu jedne muslimanske zemlje. Sultana misli da će svoju poziciju ojačati udajom za Ajbaka, zapovednika mamelučke vojske, u koga je, inače, zaljubljena. Poverava mu vlast, ali i dalje mudro vodi državne poslove. No njena gordost, spojena sa izneverenom ljubavlju, izdajama i zaverama, neminovno najavljuje mračnu budućnost...

Dodatne informacije

Izdavač Laguna
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter