Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.025

Facebook slicica

Katalog

Kad umrem da se smijem

Kad umrem da se smijem

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

953-6296-31-4

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K2272

Broj strana:

176

Težina:

179 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

21,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Kad umrem da se smijem zbirka je priča koja jeste svojevrsna hronika jedne bosanske porodice našeg doba. No, iza tog slikanja porodice otkriva se pronicljiv pogled na različite karaktere i tipove naše svakodnevnice, a isto tako i vješta analiza bosanskog mentaliteta i kulturnih modela koji ga proizvode. Naratorka ove zbirke odabire poziciju koju karakterizira ironičan i humoran pogled na zbivanja i ljude koji je okružuju, da bi se iza tog pogleda otkrilo čitava narativna strategija bazirana na otkrivalačkom pogledu bosanske raskopuše, tj. nekog ko neprestano otkriva nove i nove slojeve života skidajući stalno maske koje skrivaju njegove suštine. Tako je pričanje u ovim pričama svojevrsno raskopavanje oblandi u koje je učahuren život, da bi u tom pričanju naratorka zavodila čitaoca istodobno i blagom, toplom emocijom, i gorčinom, i humornim obratima, i ironijskim snimkom deformiteta kulture i života.
Kad umrem da se smijem zbirka je priča u kojoj postoji čitava galerija likova koji na ovaj ili onaj način upadaju u banalnosti života, nose se sa životom koji je stalno propadanje vrijednosti i pustošenje čovjeka, a humor se u ovim pričama otkriva kao, da parafraziram Kunderu, božanski bljesak koji otkriva relativizam stvari, višestruku zasnovanost morala, upitnost proklamiranih vrijednosti i vladajuće patrijarhalne kulturne norme, da bi se na koncu nametnuo i kao spas i kao utočište i čovjeka i njegovog života pred propašću u tragici banalnosti.

  • Izdanje: 2
  • Godina: 2005
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x170
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Kad umrem da se smijem zbirka je priča koja jeste svojevrsna hronika jedne bosanske porodice našeg doba. No, iza tog slikanja porodice otkriva se pronicljiv pogled na različite karaktere i tipove naše svakodnevnice, a isto tako i vješta analiza bosanskog mentaliteta i kulturnih modela koji ga proizvode. Naratorka ove zbirke odabire poziciju koju karakterizira ironičan i humoran pogled na zbivanja i ljude koji je okružuju, da bi se iza tog pogleda otkrilo čitava narativna strategija bazirana na otkrivalačkom pogledu bosanske raskopuše, tj. nekog ko neprestano otkriva nove i nove slojeve života skidajući stalno maske koje skrivaju njegove suštine. Tako je pričanje u ovim pričama svojevrsno raskopavanje oblandi u koje je učahuren život, da bi u tom pričanju naratorka zavodila čitaoca istodobno i blagom, toplom emocijom, i gorčinom, i humornim obratima, i ironijskim snimkom deformiteta kulture i života. Kad umrem da se smijem zbirka je priča u kojoj postoji čitava galerija likova koji na ovaj ili onaj način upadaju u banalnosti života, nose se sa životom koji je stalno propadanje vrijednosti i pustošenje čovjeka, a humor se u ovim pričama otkriva kao, da parafraziram Kunderu, božanski bljesak koji otkriva relativizam stvari, višestruku zasnovanost morala, upitnost proklamiranih vrijednosti i vladajuće patrijarhalne kulturne norme, da bi se na koncu nametnuo i kao spas i kao utočište i čovjeka i njegovog života pred propašću u tragici banalnosti.

Dodatne informacije

Izdavač Naklada ZORO
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter