Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Izgubljeni svetovi

Izgubljeni svetovi

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Džon Hau


ISBN:

978-86-7804-207-2

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

V3629

Broj strana:

95

Težina:

351 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

78,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Čuveni ilustrator Tolkinovih djela, Džon Hau, zaplovio je kroz tajne istorije da bi na svjetlost dana iznio gradove skrivene u dubinama zemlje ili u zagonetnoj prošlosti. Njegove mudre riječi i čudesne ilustracije dale su izgubljenim svjetovima još jednu priliku da ožive. U lovu na jednoroga, iz predgovora Džona Haua, ... Svijet je vrlo prostran, a njegova prošlost još prostranija, i puna izgubljenih svjetova.

Šta je to svijet i kako biva izgubljen? Ako u povjesti možemo naći ikakvih naznaka, onda je čovječanstvo stvaralo svjetove iz zametka gradeći ognjišta i u čudu gledajući zvjezde. Novi svjetovi smjenjivali su stare, znanje je sticano i gubljeno. Sa svakim novim ljudskim bićem rađa se novi svijet, i sa svakim po jedan svijet umire. Vaš svijet nije isti kao moj i, mada nam je možda mnogo šta zajedničko, svaki je svijet jedinstven.

Kako znamo da su činjenice tačne? Povijest nije nužno ono što se dogodilo, češće je to ono što je neko rekao da se dogodilo. Gdje god je to bilo moguće trudio sam se da se držim najvjerodostojnijih činjenica. Bilo da sam birao pograšno, ispravno, ili negdje između, odabrao sam ono što se meni činilo najbolje. Suština istorije je da se sakupe djelići, da se iskopaju ispod zemlje, pronađu u starim pričama i pismima. I naročito, u tome da se ti djelići sastave, čak i ako svaki pripada nekoj drugoj slagalici.

Postoje dvije vrste izgubljenih svjetova: oni izgubljeni u vremenu, pokopani i zaboravljeni, kao što je Mohendžo Daro, i oni koji žive u mašti, od Atlantide do Kamelota. Prve možemo zvati stvarnima, jer u njima su nekada postojale ulice kojima su prolazili ljudi. I ovi drugi su stvarni, samo na drugi način, oni otjelovljuju našu potrebu za simboličnošću i smislom. Svi nam oni govore odakle dolazimo, tjelom i duhom, poneki oboma.

Ova knjiga nije napisana da bi pružila konačne odgovore već da ispriča priče, očaravajuće priče od kojih je sačinjena naša prošlost, bila ona stvarna ili izmišljena, da ponudi jedna skromna vrata ka tim svjetovima. Ono što od te prošlosti stvaramo, ono što nam ona može reći o nama samima, beskrajna je priča, a ova knjiga je samo jedno majušno poglavlje među bezbrojnima koja je čine. Nadam se da će vas ono podstaći da čitate i ostala.

  • Originalni naziv: Lost Worlds
  • Prevodilac: Tatjana Bižić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2009
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 285x230
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Čuveni ilustrator Tolkinovih djela, Džon Hau, zaplovio je kroz tajne istorije da bi na svjetlost dana iznio gradove skrivene u dubinama zemlje ili u zagonetnoj prošlosti. Njegove mudre riječi i čudesne ilustracije dale su izgubljenim svjetovima još jednu priliku da ožive. U lovu na jednoroga, iz predgovora Džona Haua, ... Svijet je vrlo prostran, a njegova prošlost još prostranija, i puna izgubljenih svjetova. Šta je to svijet i kako biva izgubljen? Ako u povjesti možemo naći ikakvih naznaka, onda je čovječanstvo stvaralo svjetove iz zametka gradeći ognjišta i u čudu gledajući zvjezde. Novi svjetovi smjenjivali su stare, znanje je sticano i gubljeno. Sa svakim novim ljudskim bićem rađa se novi svijet, i sa svakim po jedan svijet umire. Vaš svijet nije isti kao moj i, mada nam je možda mnogo šta zajedničko, svaki je svijet jedinstven. Kako znamo da su činjenice tačne? Povijest nije nužno ono što se dogodilo, češće je to ono što je neko rekao da se dogodilo. Gdje god je to bilo moguće trudio sam se da se držim najvjerodostojnijih činjenica. Bilo da sam birao pograšno, ispravno, ili negdje između, odabrao sam ono što se meni činilo najbolje. Suština istorije je da se sakupe djelići, da se iskopaju ispod zemlje, pronađu u starim pričama i pismima. I naročito, u tome da se ti djelići sastave, čak i ako svaki pripada nekoj drugoj slagalici. Postoje dvije vrste izgubljenih svjetova: oni izgubljeni u vremenu, pokopani i zaboravljeni, kao što je Mohendžo Daro, i oni koji žive u mašti, od Atlantide do Kamelota. Prve možemo zvati stvarnima, jer u njima su nekada postojale ulice kojima su prolazili ljudi. I ovi drugi su stvarni, samo na drugi način, oni otjelovljuju našu potrebu za simboličnošću i smislom. Svi nam oni govore odakle dolazimo, tjelom i duhom, poneki oboma. Ova knjiga nije napisana da bi pružila konačne odgovore već da ispriča priče, očaravajuće priče od kojih je sačinjena naša prošlost, bila ona stvarna ili izmišljena, da ponudi jedna skromna vrata ka tim svjetovima. Ono što od te prošlosti stvaramo, ono što nam ona može reći o nama samima, beskrajna je priča, a ova knjiga je samo jedno majušno poglavlje među bezbrojnima koja je čine. Nadam se da će vas ono podstaći da čitate i ostala.

Dodatne informacije

Izdavač Mono i Manjana
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter