Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Izabrane pjesme

Izabrane pjesme

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-150-834-6

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V4186

Broj strana:

215

Težina:

341 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

18,25 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Za pjesnika kojemu je pjesništvo vrhunska fikcija, a zbilja tek djelatnost najuzvišenije imaginacije, što može biti važnije od pjesničke imaginacije? Gradeći na njoj i na tradiciji francuskoga simbolizma te engleskoga kraja stoljeća vlastiti pjesnički univerzum, američki pjesnik Wallace Stevens (1878-1955) odredio je neke temeljne tematske, motivske, stilske i izražajne smjernice angloameričkomu modernizmu, što su neki kritičari pak ocijenili kao teško i apstraktno pjesništvo koje je više okrenuto dijalektici nego riječi.

Pa tko bi onda mogao pomisliti da Stevens kao potpredsjednik velikog osiguravajućeg društva može biti ujedno i pjesnik velikoga kalibra? Teško su to prihvatili i američki čitatelji, pa valjda ne treba čuditi da je Wallace Stevens i u Hrvatskoj malo poznat i rijetko prevođen pjesnik. Nadajmo se da će Matičino izdanje njegovih odabranih pjesama promijeniti sliku i tijek recepcije o autoru koji je bitno odredio književno stvaralaštvo mlađih američkih generacija.

  • Prevodilac: Višnja Sepčić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2007
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 110×170
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Za pjesnika kojemu je pjesništvo vrhunska fikcija, a zbilja tek djelatnost najuzvišenije imaginacije, što može biti važnije od pjesničke imaginacije? Gradeći na njoj i na tradiciji francuskoga simbolizma te engleskoga kraja stoljeća vlastiti pjesnički univerzum, američki pjesnik Wallace Stevens (1878-1955) odredio je neke temeljne tematske, motivske, stilske i izražajne smjernice angloameričkomu modernizmu, što su neki kritičari pak ocijenili kao teško i apstraktno pjesništvo koje je više okrenuto dijalektici nego riječi. Pa tko bi onda mogao pomisliti da Stevens kao potpredsjednik velikog osiguravajućeg društva može biti ujedno i pjesnik velikoga kalibra? Teško su to prihvatili i američki čitatelji, pa valjda ne treba čuditi da je Wallace Stevens i u Hrvatskoj malo poznat i rijetko prevođen pjesnik. Nadajmo se da će Matičino izdanje njegovih odabranih pjesama promijeniti sliku i tijek recepcije o autoru koji je bitno odredio književno stvaralaštvo mlađih američkih generacija.

Dodatne informacije

Izdavač Matica hrvatska
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter