Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Iza zatvorenih vrata - Srebrenica 1992-1995.

Iza zatvorenih vrata - Srebrenica 1992-1995.

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-31-193-2

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M2968

Broj strana:

382

Težina:

810 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

35,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Knjiga Iza zatvorenih vrata - Srebrenica 1992 - 1995, je skroman poklon autora uoči dvadesete godišnjice sjećanja na srebreničke žrtve Genocida. Autor knjige je Fahrudin Alić koji je preživio tu golgotu, čovjek koji je u zastićenoj zoni Srebrenica bio neko vrijeme član Ratnog predsjedništva općine i Pomoćnik komandanta divizije ( Komandant Komande mjesta 28.divizije). Zbog neslaganja sa načinom rukovođenja i komandovanja vojskom i upravljanjem zastićenom zonom, demonstrativno je napustio pomoćnićko mjesto što je, možda, bio usamljen ili rijedak primjer u Armiji R BiH.
O samoj knjizi dovoljno je navesti neka gledišta iz recenzije Od Brezovica do Holandije, gdje se između ostalog kaže: ....... Alić je pokušao na slikovit način da pokaže ukupnu ambijentalnost u ratnoj Srebrenici i okolini, svo prokletstvo i martirij naroda koji je bio osuđen na izolaciju, patnju i nestanak. On demistifikuje neke, po njemu, izvikane subjekte i njegove trabante, zakulisne radnje i kriminal, nejedinstvo i regionalnu podijeljenost, koja je bila pogubna za opstanak enklave i naroda. On se ne skriva iza eufemizama, no otvoreno ukazuje na one koji su uz međunarodnu zajednicu krivi za srebreničku tragediju. Pogađate, to je politički i vojni vrh naše države, ali i same Srebrenice. Uostalom, u svom predgovoru on taksativno govori o njima.

Ova knjiga nam otvara čitav spektar do danas nerazjašnjenih tema, koje u konačnici nude odgovor na pitanje zar se to baš nama moralo desiti? Iza zatvorenih vrata otvara neke zamagljene vidike, traži i nudi odgovor. Nota subjektivnosti je neminovan čin svake memoarske građe, pa tako i ovog djela. Najzad, Alić je uz mnoge druge pokušaje na dokumentovan način pokazao svoje viđenje onog što se događalo i dogodilo u Srebrenici s kojim se možete, ali i ne morate složiti. Istina je samo jedna i zamršeno klupko naše bliske prošlosti, konačno se počelo odmotavati.

Ovo je Alićev doprinos rasvjetljavanju svih naših mutnih obdanica i do jučer, tabu tema u koje se niko ili malo ko usudio dirati.

  • Originalni naziv: Berlitz
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2015
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x245
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Knjiga Iza zatvorenih vrata - Srebrenica 1992 - 1995, je skroman poklon autora uoči dvadesete godišnjice sjećanja na srebreničke žrtve Genocida. Autor knjige je Fahrudin Alić koji je preživio tu golgotu, čovjek koji je u zastićenoj zoni Srebrenica bio neko vrijeme član Ratnog predsjedništva općine i Pomoćnik komandanta divizije ( Komandant Komande mjesta 28.divizije). Zbog neslaganja sa načinom rukovođenja i komandovanja vojskom i upravljanjem zastićenom zonom, demonstrativno je napustio pomoćnićko mjesto što je, možda, bio usamljen ili rijedak primjer u Armiji R BiH. O samoj knjizi dovoljno je navesti neka gledišta iz recenzije Od Brezovica do Holandije, gdje se između ostalog kaže: ....... Alić je pokušao na slikovit način da pokaže ukupnu ambijentalnost u ratnoj Srebrenici i okolini, svo prokletstvo i martirij naroda koji je bio osuđen na izolaciju, patnju i nestanak. On demistifikuje neke, po njemu, izvikane subjekte i njegove trabante, zakulisne radnje i kriminal, nejedinstvo i regionalnu podijeljenost, koja je bila pogubna za opstanak enklave i naroda. On se ne skriva iza eufemizama, no otvoreno ukazuje na one koji su uz međunarodnu zajednicu krivi za srebreničku tragediju. Pogađate, to je politički i vojni vrh naše države, ali i same Srebrenice. Uostalom, u svom predgovoru on taksativno govori o njima. Ova knjiga nam otvara čitav spektar do danas nerazjašnjenih tema, koje u konačnici nude odgovor na pitanje zar se to baš nama moralo desiti? Iza zatvorenih vrata otvara neke zamagljene vidike, traži i nudi odgovor. Nota subjektivnosti je neminovan čin svake memoarske građe, pa tako i ovog djela. Najzad, Alić je uz mnoge druge pokušaje na dokumentovan način pokazao svoje viđenje onog što se događalo i dogodilo u Srebrenici s kojim se možete, ali i ne morate složiti. Istina je samo jedna i zamršeno klupko naše bliske prošlosti, konačno se počelo odmotavati. Ovo je Alićev doprinos rasvjetljavanju svih naših mutnih obdanica i do jučer, tabu tema u koje se niko ili malo ko usudio dirati.

Dodatne informacije

Izdavač Autor
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter