Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Istorija sveta u 6 pića

Istorija sveta u 6 pića

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Tom Standage


ISBN:

978-86-7666-110-7

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V1271

Broj strana:

214

Težina:

370 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

16,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Kako se istorija mijenjala, tako je svako vrijeme, mjesto i svaka kultura imala svoje omiljeno piće; od prvih naseobina iz kamenog doba do velikih dvorana za gozbe u staroj Grčkoj, ili čuvenih kafeterija iz vremena prosvetiteljstva. U nekim slučajevima ta su pića imala i neočekivan uticaj na tok istorije. Baš kao što arheolozi istoriju dijele na različite periode (kameno, bronzano, gvozdeno doba...), tako je moguće podjeliti istoriju svijeta na periode u kojima su dominirala različita pića. Šest veoma različitih pića - pivo, vino, žestoka alkoholna pića, kafa, čaj i koka-kola - obilježila su tok svjetskih zbivanja. Tri od ovih šest pomenutih pića sadrže alkohol, a tri kofein, ali ono što im je zajedničko jeste da je svako od njih definisalo ključne epohe u istoriji čovječanstva, od antike do danas.

Pivo je imalo izuzetnu važnost u prvim civilizacijama Mesopotamije i Egipta i korišćeno je, pored ostalog, za plaćanje nadnica. Zlatno doba antičke Grčke bilo je doba vina, osnovnog sredstva trgovine u velikim prekomorskim trgovačkim pohodima, preko kojih su se grčke ideje i kultura širile na sve strane svijeta. Žestoka pića, kao što su brendi, rum i viski okrepljivala su moreplovce na dugim putovanjima u doba velikih istraživanja i služila kao sredstvo plaćanja u trgovini robljem. Iako kafa potiče iz arapskog svijeta, ona je podsticala revolucionarnu misao u Evropi u doba prosvetiteljstva, kada su kafeterije postale centri duhovnog razvoja. I stotinama godina pošto su Kinezi počeli da piju čaj, on je postao toliko popularan u Britaniji da je određivao smijer (pravac) britanske spoljne politike na vrhuncu Britanskog carstva. Vještački gazirana pića prvi put su se pojavila u Evropi pred kraj XVIII vijeka, ali su postala fenomen u XX vijeku sa koka-kolom, najpoznatijim i najprodavanijim proizvodom na svijetu, koji i danas predstavlja pravi simbol napredovanja prema jedinstvenom svjetskom tržištu.

Šest pića o kojima je riječ u ovoj knjizi, ukazuje na složenost međusobnog uticaja različitih civilizacija i na povezanost svjetskih kultura. Posle čitanja ove nesvakidašnje i podsticajne knjige, može vam se desiti da ubuduće na sasvim nov način ispijate svoje omiljeno piće.

  • Originalni naziv: A History of the World...
  • Prevodilac: Milana Todoreskov
  • Edicija: Intimna istorija
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2007
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 135x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

    Detalji

    Kako se istorija mijenjala, tako je svako vrijeme, mjesto i svaka kultura imala svoje omiljeno piće; od prvih naseobina iz kamenog doba do velikih dvorana za gozbe u staroj Grčkoj, ili čuvenih kafeterija iz vremena prosvetiteljstva. U nekim slučajevima ta su pića imala i neočekivan uticaj na tok istorije. Baš kao što arheolozi istoriju dijele na različite periode (kameno, bronzano, gvozdeno doba...), tako je moguće podjeliti istoriju svijeta na periode u kojima su dominirala različita pića. Šest veoma različitih pića - pivo, vino, žestoka alkoholna pića, kafa, čaj i koka-kola - obilježila su tok svjetskih zbivanja. Tri od ovih šest pomenutih pića sadrže alkohol, a tri kofein, ali ono što im je zajedničko jeste da je svako od njih definisalo ključne epohe u istoriji čovječanstva, od antike do danas. Pivo je imalo izuzetnu važnost u prvim civilizacijama Mesopotamije i Egipta i korišćeno je, pored ostalog, za plaćanje nadnica. Zlatno doba antičke Grčke bilo je doba vina, osnovnog sredstva trgovine u velikim prekomorskim trgovačkim pohodima, preko kojih su se grčke ideje i kultura širile na sve strane svijeta. Žestoka pića, kao što su brendi, rum i viski okrepljivala su moreplovce na dugim putovanjima u doba velikih istraživanja i služila kao sredstvo plaćanja u trgovini robljem. Iako kafa potiče iz arapskog svijeta, ona je podsticala revolucionarnu misao u Evropi u doba prosvetiteljstva, kada su kafeterije postale centri duhovnog razvoja. I stotinama godina pošto su Kinezi počeli da piju čaj, on je postao toliko popularan u Britaniji da je određivao smijer (pravac) britanske spoljne politike na vrhuncu Britanskog carstva. Vještački gazirana pića prvi put su se pojavila u Evropi pred kraj XVIII vijeka, ali su postala fenomen u XX vijeku sa koka-kolom, najpoznatijim i najprodavanijim proizvodom na svijetu, koji i danas predstavlja pravi simbol napredovanja prema jedinstvenom svjetskom tržištu. Šest pića o kojima je riječ u ovoj knjizi, ukazuje na složenost međusobnog uticaja različitih civilizacija i na povezanost svjetskih kultura. Posle čitanja ove nesvakidašnje i podsticajne knjige, može vam se desiti da ubuduće na sasvim nov način ispijate svoje omiljeno piće.

    Dodatne informacije

    Izdavač Geopoetika
    Preporuka Ne

    Tagovi Proizvoda

    Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

    Moja korpa

    Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

    Reklama

    Newsletter