Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Islamska umjetnost

Islamska umjetnost

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789533041926

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K5872

Broj strana:

96

Težina:

324 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

20,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Pođi sa mnom i usmjeri pogled prema brojnim turbanima s bezbrojnim naborima u bijeloj svili, i prema blistavoj odjeći svakakvih stilova i boja, a posvuda sjaj zlata, srebra, grimiza, svile i satena… nikada nisam prisustvovao ljepšoj svečanosti za oči.“
Ogier Ghislain de Busbecq, Pisma, 1588.

Umjetnost koja se pojavila u islamskim carstvima početkom 7. stoljeća stigla je preko Španjolske i Maroka do granica Kine. Osobito je pronosila obilježja Arapa, Perzijanaca i Turaka, premda su iznimni doprinosi došli i iz Egipta i Indije.

Islamska umjetnost“ predstavlja ne samo istaknute primjere raskošne keramike, molitvenih prostirki, predmeta od metala, dekorativnih umjetnina i kaligrafije, već prije svega remek-djela veličanstveno živopisnog dvorskog oslikavanja knjiga iz Perzije i Mogulskog Carstva u Indiji.

Ona istražuje doprinose različitih zemalja i međusobni utjecaj između njih, te živopisno ilustrira razvoj profinjenog sjaja i bajkovite ljepote islamske umjetnosti od njezinih početaka do modernog doba.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2010
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 190x230
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Pođi sa mnom i usmjeri pogled prema brojnim turbanima s bezbrojnim naborima u bijeloj svili, i prema blistavoj odjeći svakakvih stilova i boja, a posvuda sjaj zlata, srebra, grimiza, svile i satena… nikada nisam prisustvovao ljepšoj svečanosti za oči.“ Ogier Ghislain de Busbecq, Pisma, 1588. Umjetnost koja se pojavila u islamskim carstvima početkom 7. stoljeća stigla je preko Španjolske i Maroka do granica Kine. Osobito je pronosila obilježja Arapa, Perzijanaca i Turaka, premda su iznimni doprinosi došli i iz Egipta i Indije. Islamska umjetnost“ predstavlja ne samo istaknute primjere raskošne keramike, molitvenih prostirki, predmeta od metala, dekorativnih umjetnina i kaligrafije, već prije svega remek-djela veličanstveno živopisnog dvorskog oslikavanja knjiga iz Perzije i Mogulskog Carstva u Indiji. Ona istražuje doprinose različitih zemalja i međusobni utjecaj između njih, te živopisno ilustrira razvoj profinjenog sjaja i bajkovite ljepote islamske umjetnosti od njezinih početaka do modernog doba.

Dodatne informacije

Izdavač VBZ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter