Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Igre proljeća i smrti

Igre proljeća i smrti

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-14-0380-1

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

N1879

Broj strana:

514

Težina:

750 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

59,90 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Rijetki su književni putovi bili tako trnoviti i prepuni prepreka kao što je to slučaj Vladana Desnice, pisca koji je s ozbiljnim objavljivanjem započeo tek u svojoj četrdeset i petoj godini, da bi rana smrt prekinula njegov stvaralački luk već u šezdeset i drugoj godini života.

Kroz nešto više od desetljeća i pol, svim dodatnim nepogodama i protivljenjima usprkos, on se opravda no nametnuo kao jedan od najvećih prozaika i najizgradenijih intelektualaca u čitavom kulturnom prostoru nekadašnje države, kao književnik doista univerzalnih dometa koji čini čast jeziku na kojemu piše i bitno afirmira sredinu iz koje polazi.

Ponosni potomak srpskog roda Desnice i dostojni nasljednik imanja serdara Jankovića u Islamu Grčkom, u zadarskom zaleđu, Vladan se formirao u izrazito zahtjevnoj sredini dalmatinskoga građanstva, u kojoj su se vjekovima preplitale tekovine talijan skoga i hrvatskoga jezika, odnosno odgovarajućih školovanja i lektire.

Po amalgamiranju urbanih i ruralnih sastojaka, po kom binatorici realističkih i simboličkih slojeva, po organičkoj smjesi skepse i ironije, rezignacije i melankolije, Desničino djelo pred stavlja svojevrstan vrhunac sredozemnih nadahnuća u hrvatskoj književnosti, krunu duboke tradicije i prodor aktualnih duhovnih iskustava, pa i filozofskih opredjeljenja (kročeanskog idealizma, bergsonovskog intuicionizma, kamijevskog egzistencijalizma).

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2008
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x200
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Rijetki su književni putovi bili tako trnoviti i prepuni prepreka kao što je to slučaj Vladana Desnice, pisca koji je s ozbiljnim objavljivanjem započeo tek u svojoj četrdeset i petoj godini, da bi rana smrt prekinula njegov stvaralački luk već u šezdeset i drugoj godini života. Kroz nešto više od desetljeća i pol, svim dodatnim nepogodama i protivljenjima usprkos, on se opravda no nametnuo kao jedan od najvećih prozaika i najizgradenijih intelektualaca u čitavom kulturnom prostoru nekadašnje države, kao književnik doista univerzalnih dometa koji čini čast jeziku na kojemu piše i bitno afirmira sredinu iz koje polazi. Ponosni potomak srpskog roda Desnice i dostojni nasljednik imanja serdara Jankovića u Islamu Grčkom, u zadarskom zaleđu, Vladan se formirao u izrazito zahtjevnoj sredini dalmatinskoga građanstva, u kojoj su se vjekovima preplitale tekovine talijan skoga i hrvatskoga jezika, odnosno odgovarajućih školovanja i lektire. Po amalgamiranju urbanih i ruralnih sastojaka, po kom binatorici realističkih i simboličkih slojeva, po organičkoj smjesi skepse i ironije, rezignacije i melankolije, Desničino djelo pred stavlja svojevrstan vrhunac sredozemnih nadahnuća u hrvatskoj književnosti, krunu duboke tradicije i prodor aktualnih duhovnih iskustava, pa i filozofskih opredjeljenja (kročeanskog idealizma, bergsonovskog intuicionizma, kamijevskog egzistencijalizma).

Dodatne informacije

Izdavač Mozaik knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter