Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

31.942

Facebook slicica

Katalog

Hutbe

Hutbe

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: N/A


ISBN:

D2283

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

D2283

Broj strana:

433

Težina:

550 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

29,00 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

O hutbi kao vjerskoj dužnosti, njenim vrstama, sastavnim dijelovima, o svojstvima koje hatib treba imati, u nas je pisa­no u nekoliko navrata. Rahmetli hadži Mehmed Džemaludin- ef. Čauševič je u Kalendaru Narodna uzdanica za godinu 1935. objavio članak Jedno kratko objašnjenje o hutbama. U članku se govori o govorništvu, koje su Arapi njegovali još u predislamsko doba. Posebno su pazili da govor u svečanim prilikama bude izrečen biranim riječima. Kao primjer naveo je govore Ebu Taliba i Vereke, sina Nevfelova, koje su izgo­vorili prilikom vjenčanja Muhameda i Hatidže (petnaest go­dina prije početka Poslanstva). Naveo je i hutbu /govor/ što ju je Muhammed, a.s., održao u mjestu Kuba, na putu za Me­dinu. To je bila ujedno i prva džuma koju je Muhammed, a.s., klanjao. U članku je istaknuto da hutba treba biti na jezi­ku džemata koji sluša učenje /izgovaranje/ hutbe. Donio je i primjer hutbe kakva bi trebala biti.

U istoj godini, 1935., u Glasniku Islamske zajednice izišao je članak o hutbi iz pera hadži Mehmed-ef. Handžića. U članku je detaljno objašnjeno šta je hutba, njeni dijelovi, kakav hatib treba biti. Poruka u hutbi /vaz/ treba biti na jezi­ku džemata koji sluša hutbu. Donesen je i uzorak oba dijela hutbe na arapskom jeziku kao i dove, koje se prouče po završetku hutbe. Handžić je dao i tri primjera kakva bi poru­ka /vaz/ trebala izgledati (Dobročinstvo prema roditeljima, Sloga i bratstvo, Dužnosti muslimana prema muslimanu).

  • Izdanje: 1
  • Godina: 0
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: x
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

O hutbi kao vjerskoj dužnosti, njenim vrstama, sastavnim dijelovima, o svojstvima koje hatib treba imati, u nas je pisa­no u nekoliko navrata. Rahmetli hadži Mehmed Džemaludin- ef. Čauševič je u Kalendaru Narodna uzdanica za godinu 1935. objavio članak Jedno kratko objašnjenje o hutbama. U članku se govori o govorništvu, koje su Arapi njegovali još u predislamsko doba. Posebno su pazili da govor u svečanim prilikama bude izrečen biranim riječima. Kao primjer naveo je govore Ebu Taliba i Vereke, sina Nevfelova, koje su izgo­vorili prilikom vjenčanja Muhameda i Hatidže (petnaest go­dina prije početka Poslanstva). Naveo je i hutbu /govor/ što ju je Muhammed, a.s., održao u mjestu Kuba, na putu za Me­dinu. To je bila ujedno i prva džuma koju je Muhammed, a.s., klanjao. U članku je istaknuto da hutba treba biti na jezi­ku džemata koji sluša učenje /izgovaranje/ hutbe. Donio je i primjer hutbe kakva bi trebala biti. U istoj godini, 1935., u Glasniku Islamske zajednice izišao je članak o hutbi iz pera hadži Mehmed-ef. Handžića. U članku je detaljno objašnjeno šta je hutba, njeni dijelovi, kakav hatib treba biti. Poruka u hutbi /vaz/ treba biti na jezi­ku džemata koji sluša hutbu. Donesen je i uzorak oba dijela hutbe na arapskom jeziku kao i dove, koje se prouče po završetku hutbe. Handžić je dao i tri primjera kakva bi poru­ka /vaz/ trebala izgledati (Dobročinstvo prema roditeljima, Sloga i bratstvo, Dužnosti muslimana prema muslimanu).

Dodatne informacije

Izdavač El-kalem
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter