Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!Slika knjizicaProizvoda u bazi

25.516

Facebook slicica

Katalog

Hrvatska politološka tradicija - Prinosi za povijest hrvatske ideologije

Hrvatska politološka tradicija - Prinosi za povijest hrvatske ideologije

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

953-180-025-1

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

N2009

Broj strana:

300

Težina:

670 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

16,90 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Knjiga predstavlja dio temelja hrvatske politološke misli. Izvorni radovi o politici i državi - N. Gučetića, A. Starčevića, Đ. Basaričeka, S. Radića, L. Polića, J. Andrića, J. Nagyja i F. Milobara.

IZ PREDGOVORA
Kriteriji kojima smo se rukovodili u odabiru tekstova za ovu knjigu su dvojaki: prvo, preko Gučetića smo htjeli ukazati na to da počeci hrvatske političke misli sežu nekoliko stoljeća unatrag.
Drugo, htjeli smo objaviti manje poznate autore i njihova važna djela iz doba kada je politologija u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi počela svoj razvitak kao samosvojna znanost. Pokazalo se da hrvatska politička misao u ovom stoljeću ima vrlo značajne predstavnike koji su s jedne strane bili nositelji osmišljavanja hrvatske nacionalne svijesti i državne samosvojnosti, a s druge su strane u teorijskim razmatranjima bili u potpunosti u skladu s europskim teorijskim sklopovima i politologijskim spoznajama.
Odabrani tekstovi u teorijskom i praktičnom smislu tematiziraju politiku i političku znanost a najbliži su institucionalnom proučavanju politologije. U tom se pogledu kao kuriozum može navesti da su autori uvršteni u ovaj odabir bili većinom i sveučilišni profesori.

IZ SADRŽAJA
- PREDGOVOR
- 1. Kratka povijest politologije
- 2. Skica za povijest hrvatske politologije
- 3. Zašto ovakav izbor ?
- 4. O autorima i djelima

IZVORNI POLITOLOŠKO-POLITIČKI TEKSTOVI
- Nikola Gučetić: Građanska upozorenja za vladanje državama
- Akt Marije Terezije o osnivanju političko-kameralnog studija
- Ante Starčević: Politika
- Đuro Basariček: O državi
- Stjepan Radić: Državna i narodnosna ideja s gledišta socijalnih znanosti
- Stjepan Radić: Ustav Neutralne seljačke republike Hrvatske
- Ladislav Polić: O razvoju demokratske misli
- Josip Andrić: Politika kao nauka
- Josip Nagy: Sistem politike
- Fran Milobar: Država i narod. Egzekutiva i parlament. Autoritet i sloboda.
- KAZALO IMENA

  • Edicija: Politologija
  • Izdanje: 1
  • Godina: 1995
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 160x240
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Knjiga predstavlja dio temelja hrvatske politološke misli. Izvorni radovi o politici i državi - N. Gučetića, A. Starčevića, Đ. Basaričeka, S. Radića, L. Polića, J. Andrića, J. Nagyja i F. Milobara. IZ PREDGOVORA Kriteriji kojima smo se rukovodili u odabiru tekstova za ovu knjigu su dvojaki: prvo, preko Gučetića smo htjeli ukazati na to da počeci hrvatske političke misli sežu nekoliko stoljeća unatrag. Drugo, htjeli smo objaviti manje poznate autore i njihova važna djela iz doba kada je politologija u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi počela svoj razvitak kao samosvojna znanost. Pokazalo se da hrvatska politička misao u ovom stoljeću ima vrlo značajne predstavnike koji su s jedne strane bili nositelji osmišljavanja hrvatske nacionalne svijesti i državne samosvojnosti, a s druge su strane u teorijskim razmatranjima bili u potpunosti u skladu s europskim teorijskim sklopovima i politologijskim spoznajama. Odabrani tekstovi u teorijskom i praktičnom smislu tematiziraju politiku i političku znanost a najbliži su institucionalnom proučavanju politologije. U tom se pogledu kao kuriozum može navesti da su autori uvršteni u ovaj odabir bili većinom i sveučilišni profesori. IZ SADRŽAJA - PREDGOVOR - 1. Kratka povijest politologije - 2. Skica za povijest hrvatske politologije - 3. Zašto ovakav izbor ? - 4. O autorima i djelima IZVORNI POLITOLOŠKO-POLITIČKI TEKSTOVI - Nikola Gučetić: Građanska upozorenja za vladanje državama - Akt Marije Terezije o osnivanju političko-kameralnog studija - Ante Starčević: Politika - Đuro Basariček: O državi - Stjepan Radić: Državna i narodnosna ideja s gledišta socijalnih znanosti - Stjepan Radić: Ustav Neutralne seljačke republike Hrvatske - Ladislav Polić: O razvoju demokratske misli - Josip Andrić: Politika kao nauka - Josip Nagy: Sistem politike - Fran Milobar: Država i narod. Egzekutiva i parlament. Autoritet i sloboda. - KAZALO IMENA

Dodatne informacije

Izdavač Alinea
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter