Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina

Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Faruk Šehić


ISBN:

978-9958-30-017-2

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K3876

Broj strana:

280

Težina:

315 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

18,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Hit depo je druga zbirka pjesama Faruka Šehića. Koliko je u prvoj zbirci bio fokusiran na formu iskaza, toliko je u ovoj drugoj okrenut svijetu i svakodnevici. Njegov lirski subjekt odustao je od ignorisanja stvarnosti, i od zatvaranja u samoga sebe. Poezija mora biti više od jezičke i stilske vježbe; ona mora progovoriti o stvarnosti, o bolu, o nesreći, o gluposti, o siromaštvu, o čovjeku, sugrađaninu, prolazniku, roditelju, komšiji.

Pred našim očima odvija se globalna tragedija, sa milijardama statista; mali dio njih prelazi most Čobanija, gleda Federalnu televiziju, pamti rat u Bosanskoj krajini: o njihovim ulogama i odgovornostima ne može se više ćutati: - to vele i ova knjiga i njen autor, bez imalo po(st)mo(der)nog koketiranja s kritikom i publikom.Knjiga i njen autor ne padaju, međutim, u zamku da prosvjećuju bahate i neodgovorne. Daleko je Faruk Šehić od te naivnosti, da svoje pjesme šalje u rat protiv gluposti i banalnosti. On zna da je taj rat unaprijed izgubljen, s poezijom ili bez nje, svejedno, ali ne želi biti nipošto na strani pobjednika, i to ovom knjigom objavljuje svijetu.

Knjiga i njen autor ne padaju, međutim, u zamku da prosvjećuju bahate i neodgovorne. Daleko je Faruk Šehić od te naivnosti, da svoje pjesme šalje u rat protiv gluposti i banalnosti. On zna da je taj rat unaprijed izgubljen, s poezijom ili bez nje, svejedno, ali ne želi biti nipošto na strani pobjednika, i to ovom knjigom objavljuje svijetu.

Podijeljena u cikluse nejednakog obima, zbirka Hit depo koncentriše se oko tri dominantna motiva: socijalna nepravda, zlotvorstvo medija, rat. Posljednji, najužasniji, neodvojiv je od prva dva, kao zametak primiren u njima.
Hit depo priziva u svijest mnoge asocijacije, a sintagma Hane Arent banalnost zla u ovom je kontekstu nezaobilazna.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2008
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 125x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Hit depo je druga zbirka pjesama Faruka Šehića. Koliko je u prvoj zbirci bio fokusiran na formu iskaza, toliko je u ovoj drugoj okrenut svijetu i svakodnevici. Njegov lirski subjekt odustao je od ignorisanja stvarnosti, i od zatvaranja u samoga sebe. Poezija mora biti više od jezičke i stilske vježbe; ona mora progovoriti o stvarnosti, o bolu, o nesreći, o gluposti, o siromaštvu, o čovjeku, sugrađaninu, prolazniku, roditelju, komšiji. Pred našim očima odvija se globalna tragedija, sa milijardama statista; mali dio njih prelazi most Čobanija, gleda Federalnu televiziju, pamti rat u Bosanskoj krajini: o njihovim ulogama i odgovornostima ne može se više ćutati: - to vele i ova knjiga i njen autor, bez imalo po(st)mo(der)nog koketiranja s kritikom i publikom.Knjiga i njen autor ne padaju, međutim, u zamku da prosvjećuju bahate i neodgovorne. Daleko je Faruk Šehić od te naivnosti, da svoje pjesme šalje u rat protiv gluposti i banalnosti. On zna da je taj rat unaprijed izgubljen, s poezijom ili bez nje, svejedno, ali ne želi biti nipošto na strani pobjednika, i to ovom knjigom objavljuje svijetu. Knjiga i njen autor ne padaju, međutim, u zamku da prosvjećuju bahate i neodgovorne. Daleko je Faruk Šehić od te naivnosti, da svoje pjesme šalje u rat protiv gluposti i banalnosti. On zna da je taj rat unaprijed izgubljen, s poezijom ili bez nje, svejedno, ali ne želi biti nipošto na strani pobjednika, i to ovom knjigom objavljuje svijetu. Podijeljena u cikluse nejednakog obima, zbirka Hit depo koncentriše se oko tri dominantna motiva: socijalna nepravda, zlotvorstvo medija, rat. Posljednji, najužasniji, neodvojiv je od prva dva, kao zametak primiren u njima. Hit depo priziva u svijest mnoge asocijacije, a sintagma Hane Arent banalnost zla u ovom je kontekstu nezaobilazna.

Dodatne informacije

Izdavač Buybook
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter