Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

34.972

Facebook slicica

Katalog

Historija porodice Alibegović - Transformacija iz begovske zemljoposjedničke u modernu građansku porodicu

Historija porodice Alibegović - Transformacija iz begovske zemljoposjedničke u modernu građansku porodicu

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9926-477-08-0

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

B7346

Broj strana:

182

Težina:

513 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

30,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Historija porodice Alibegović: transformacija iz begovske zemljoposjedničke i modernu građansku porodicu“ u kojoj Husnija Kamberović pokazuje model po kojem su se Alibegovići uvrstili u modernu građansku porodicu krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Riječ je o porodici koja je obavljala dužnost kapetana Kobaške kapetanije. Nakon ukidanja kapetanija, članovi ove prodice su se počeli baviti trgovinom, a jedan dio je sredinom 19. stoljeća preselio u Dereventu i uspješno je nastavio graditi svoj građanski život. To uključivanje u trgovinu je omogućilo ovoj porodici da izbjegne sudbinu mnogi velikih begovskih zemljoposjedničkih porodica koje su već krajem 19. stoljeća, zbog povijesnih okonosti i gubitka zemljišnih posjeda, počele strmoglavo propadati.

U ovoj knjizi se pokazuje čime su sve trgovali članovi ove porodice, kakva je bila politička aktivnost u širem društvenom kontekstu, ali se obrađuje i privatni život pojedinih članova, porodične mreže i slično. Porodica Alibegović je zahvalna za istraživanje i zbog toga što pokazuje koliko su begovske porodice bile uhvaćene u čvrstu mrežu porodičnih veza. Alibegovići su bili u porodičnim vezama sa Gradaščevićima, bijeljinskim Pašićima, dubičkim Cerićima, travničkim Ibrahimpašićima. Pokazuje se da su te bračne veze bile višestruke i ponavljale su se u nekoliko generacija.

Dijelovi knjige sadrže i neke dramatične događaje iz historije ove porodice koji mogu postati osnova za nove knjige (zagonetno ubistvo ili privatni život pojedinih članova porodice, sukobi u lokalnoj zajednici sa drugom, moćnom derventskom porodicom Begović oko izgradnje Prkos kuće i slično).

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2021
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 180x190
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Historija porodice Alibegović: transformacija iz begovske zemljoposjedničke i modernu građansku porodicu“ u kojoj Husnija Kamberović pokazuje model po kojem su se Alibegovići uvrstili u modernu građansku porodicu krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Riječ je o porodici koja je obavljala dužnost kapetana Kobaške kapetanije. Nakon ukidanja kapetanija, članovi ove prodice su se počeli baviti trgovinom, a jedan dio je sredinom 19. stoljeća preselio u Dereventu i uspješno je nastavio graditi svoj građanski život. To uključivanje u trgovinu je omogućilo ovoj porodici da izbjegne sudbinu mnogi velikih begovskih zemljoposjedničkih porodica koje su već krajem 19. stoljeća, zbog povijesnih okonosti i gubitka zemljišnih posjeda, počele strmoglavo propadati. U ovoj knjizi se pokazuje čime su sve trgovali članovi ove porodice, kakva je bila politička aktivnost u širem društvenom kontekstu, ali se obrađuje i privatni život pojedinih članova, porodične mreže i slično. Porodica Alibegović je zahvalna za istraživanje i zbog toga što pokazuje koliko su begovske porodice bile uhvaćene u čvrstu mrežu porodičnih veza. Alibegovići su bili u porodičnim vezama sa Gradaščevićima, bijeljinskim Pašićima, dubičkim Cerićima, travničkim Ibrahimpašićima. Pokazuje se da su te bračne veze bile višestruke i ponavljale su se u nekoliko generacija. Dijelovi knjige sadrže i neke dramatične događaje iz historije ove porodice koji mogu postati osnova za nove knjige (zagonetno ubistvo ili privatni život pojedinih članova porodice, sukobi u lokalnoj zajednici sa drugom, moćnom derventskom porodicom Begović oko izgradnje Prkos kuće i slično).

Dodatne informacije

Izdavač UMHIS
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter