Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Hemonwood 2

Hemonwood 2

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-6296-98-9

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K3862

Broj strana:

270

Težina:

337 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

30,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Mnoga jutra u Chicagu provodim u kafeu u ulici Division. Kafe se zove Alliance, iliti Alijansa, i nekad je bio, ja mislim, vezan za nekakvo udruženje - alijansu - Poljaka. Ulica Division je onomad bila poljsko-ukrajinski geto, zloglasni dio grada gdje je Nelson Algren, čikaški pisac koji se pedesetih godina motao po ovim krajevima, smjestio svoj čuveni roman Čovjek sa zlatnom rukom - glavnom junaku romana ruka se pozlatila od štepanja heroinom.

Danas je Division daleko od geta: obiluje buticima u kojima se prodaje šminkerski šlampava odjeća, prodavnicama italijanskih kundura i šlapa, restoranima sa zdravom hranom, lokal ima gdje se žene koje drže do sebe mogu malo banjati ili se podvrgnuti podrezivanju i krečenju noktiju. Nađe se i neki zaostatak iz vakta kad je slavenski polusvijet naseljavao Division: poljska radnja u kojoj se može lijepo kupiti nezdrava hrana (sarma, kobasice, Vegeta), kao i hamam, gdje se nekad znojio Al Capone, a gdje i dan-danas zađe poneki ruski gangster.

U Alijansi se još uvijek mogu naći prave krofne, punjene marmeladom ili nekim nezdravim filom, a kolači se prave sa puterom i šećerom, po nezdravim, divnim receptima slavjanskih baba.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2008
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 135x200
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Mnoga jutra u Chicagu provodim u kafeu u ulici Division. Kafe se zove Alliance, iliti Alijansa, i nekad je bio, ja mislim, vezan za nekakvo udruženje - alijansu - Poljaka. Ulica Division je onomad bila poljsko-ukrajinski geto, zloglasni dio grada gdje je Nelson Algren, čikaški pisac koji se pedesetih godina motao po ovim krajevima, smjestio svoj čuveni roman Čovjek sa zlatnom rukom - glavnom junaku romana ruka se pozlatila od štepanja heroinom. Danas je Division daleko od geta: obiluje buticima u kojima se prodaje šminkerski šlampava odjeća, prodavnicama italijanskih kundura i šlapa, restoranima sa zdravom hranom, lokal ima gdje se žene koje drže do sebe mogu malo banjati ili se podvrgnuti podrezivanju i krečenju noktiju. Nađe se i neki zaostatak iz vakta kad je slavenski polusvijet naseljavao Division: poljska radnja u kojoj se može lijepo kupiti nezdrava hrana (sarma, kobasice, Vegeta), kao i hamam, gdje se nekad znojio Al Capone, a gdje i dan-danas zađe poneki ruski gangster. U Alijansi se još uvijek mogu naći prave krofne, punjene marmeladom ili nekim nezdravim filom, a kolači se prave sa puterom i šećerom, po nezdravim, divnim receptima slavjanskih baba.

Dodatne informacije

Izdavač Naklada Zoro
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter