Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

Hamdija Mulić - pedagog, prosvjetitelj, reformator, književik, 1-2 tom

Hamdija Mulić - pedagog, prosvjetitelj, reformator, književik, 1-2 tom

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-660-22-1

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K3319

Broj strana:

1003

Težina:

1800 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

75,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Hamdija Mulić, (1881, Konjic-1944, Sarajevo), sabrana djela u 2 toma.

U definiranju i slaganju kulturno-civilizacijskog i povijesnog mozaika jednog naroda vazna je svaka kockica, svaki i najmanji njegov dio. Drugim riječima, bez i najmanjeg djelića, mozaik ne bi bio potpun, istina o toj kulturi i civilizaciji bila bi krnja a njeni nosioci osiromašeni i trajno uskraćeni. Bošnjačka kultura je i stara i bogata, ali u njenom mozaiku još uvijek nedostaje veliki broj kockica koje treba pronaći i izvući ispod decenijskih i stoljetnih naslaga prašine i postaviti ih tamo gdje im je oduvijek bilo mjesto - u bogatom i raznolikom mozaiku nacionalne kulture.

Jednu od tih kockica predstavlja i Hamdija Mulić, učitelj u miru, kako se sam često predstavljao i potpisivao, pedagog, rosvjetitelj, reformator i književnik.

Hamdija Mulić je zasigurno znanstvenik koji je volio svoj narod i njegovu kulturu i tradiciju toliko da je cijeli svoj radni vijek posvetio unapređivanju i poboljšavanju stanja u kojem se njegov narod nalazio, posebno na planu odgoja i obrazovanja.

Ovaj izbor tekstova, u kojim se govori o životu i djelu Hamdije Mulića kroz pera njegovih savremenika te kasnijih pedagoških i književnih stručnjaka i kritičara, kao i kroz njegov vlastiti opus, podijeljen je u dva toma.

U prvom tomu su izneseni svi relevantni radovi i prilozi različitih autora koji govore o životu i djelu Hamdije Mulića, te, u drugom dijelu I toma, buket, da se poslužimo Mulićevim riječima haremskih ruža, tj. raznovrstan i raznolik opus književnog, uglavnom proznog, izričaja Hamdije Mulića.

Drugi tom nudi širok izbor Mulićevih radova, kako integralnih djela tako i priloga objavljenih u raznim časopisima, na temu pedagogije, prosvjetiteljstva i nastavne reforme.

  • Edicija: Velikani
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2008
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez + kutija
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 165x240
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Hamdija Mulić, (1881, Konjic-1944, Sarajevo), sabrana djela u 2 toma. U definiranju i slaganju kulturno-civilizacijskog i povijesnog mozaika jednog naroda vazna je svaka kockica, svaki i najmanji njegov dio. Drugim riječima, bez i najmanjeg djelića, mozaik ne bi bio potpun, istina o toj kulturi i civilizaciji bila bi krnja a njeni nosioci osiromašeni i trajno uskraćeni. Bošnjačka kultura je i stara i bogata, ali u njenom mozaiku još uvijek nedostaje veliki broj kockica koje treba pronaći i izvući ispod decenijskih i stoljetnih naslaga prašine i postaviti ih tamo gdje im je oduvijek bilo mjesto - u bogatom i raznolikom mozaiku nacionalne kulture. Jednu od tih kockica predstavlja i Hamdija Mulić, učitelj u miru, kako se sam često predstavljao i potpisivao, pedagog, rosvjetitelj, reformator i književnik. Hamdija Mulić je zasigurno znanstvenik koji je volio svoj narod i njegovu kulturu i tradiciju toliko da je cijeli svoj radni vijek posvetio unapređivanju i poboljšavanju stanja u kojem se njegov narod nalazio, posebno na planu odgoja i obrazovanja. Ovaj izbor tekstova, u kojim se govori o životu i djelu Hamdije Mulića kroz pera njegovih savremenika te kasnijih pedagoških i književnih stručnjaka i kritičara, kao i kroz njegov vlastiti opus, podijeljen je u dva toma. U prvom tomu su izneseni svi relevantni radovi i prilozi različitih autora koji govore o životu i djelu Hamdije Mulića, te, u drugom dijelu I toma, buket, da se poslužimo Mulićevim riječima haremskih ruža, tj. raznovrstan i raznolik opus književnog, uglavnom proznog, izričaja Hamdije Mulića. Drugi tom nudi širok izbor Mulićevih radova, kako integralnih djela tako i priloga objavljenih u raznim časopisima, na temu pedagogije, prosvjetiteljstva i nastavne reforme.

Dodatne informacije

Izdavač Tugra
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter