Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Deca Hurinova

Deca Hurinova

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-7710-198-5

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M0782

Broj strana:

292

Težina:

403 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

16,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Postoje priče o Srednjoj Zemlji iz vremena mnogo prije Gospodara Prstenova, a priča ispričana u ovoj knjizi smještena je u velikoj regiji koja se nalazila na zapadu iza Sivih Luka: zemlje u kojima je Dvobradi nekada hodio, ali koje su potopljene u velikoj kataklizmi kojom je okončano Prvo razdoblje svijeta. U to davno vrijeme, Morgot, prvi Mračni Gospodar, prebivao je na Sjeveru, u velikoj tvrđavi Angband, Gvozdenom Paklu, a tragedija Turina i njegove sestre Nienore odvijala se pod sjenkom straha od Angbanda i rata koji je Morgot vodio protiv vilovnjačkih zemalja i njihovih skrivenih gradova. Njihovim kratkim i strastvenim životima dominirala je iskonska mržnja koju je Morgot gajio prema njima kao djeci Hurina, čovjeka koji se usudio da mu prkosi i da mu se ruga u lice. Protiv njih je poslao svog najstrašnijeg slugu, Glaurunga, moćnog duha u obliku ogromnog beskrilnog plamenog zmaja. U ovoj priči o surovom osvajanju i bjekstvu, šumskim skrovištima i potjerama, o otporu uprkos sve manjoj nadi, Mračni Gospodar i Zmaj prikazani su izuzetno životno i jasno. Zloban i podrugljiv, Glaurung manipuliše sudbinama Turina i Nienore pomoću đavolski lukavih i prepredenih laži i ispunjava Morgotovu kletvu.

Najranije verzije ove priče Dž.R.R. Tolkina potiču iz perioda završetka Prvog svjetskog rata i godina koje su uslijedile. Ali mnogo godina nakon toga, kada je Gospodar Prstenova završen, on ju je iznova napisao i umnogome uvećao njenu složenost, motivaciju i likove: ona je postala dominantna priča njegovog kasnijeg rada na Srednjoj Zemlji. Ali nije stigao da je dovede do konačnog i završenog oblika. U ovoj knjizi sam nastojao da, nakon dugog proučavanja rukopisa, sastavim cjelovito pripovedanje bez ikakvog uredničkog dodavanja.

  • Originalni naziv: The Children of Hurin...
  • Prevodilac: Srđan Ajduković
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2007
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x205
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Postoje priče o Srednjoj Zemlji iz vremena mnogo prije Gospodara Prstenova, a priča ispričana u ovoj knjizi smještena je u velikoj regiji koja se nalazila na zapadu iza Sivih Luka: zemlje u kojima je Dvobradi nekada hodio, ali koje su potopljene u velikoj kataklizmi kojom je okončano Prvo razdoblje svijeta. U to davno vrijeme, Morgot, prvi Mračni Gospodar, prebivao je na Sjeveru, u velikoj tvrđavi Angband, Gvozdenom Paklu, a tragedija Turina i njegove sestre Nienore odvijala se pod sjenkom straha od Angbanda i rata koji je Morgot vodio protiv vilovnjačkih zemalja i njihovih skrivenih gradova. Njihovim kratkim i strastvenim životima dominirala je iskonska mržnja koju je Morgot gajio prema njima kao djeci Hurina, čovjeka koji se usudio da mu prkosi i da mu se ruga u lice. Protiv njih je poslao svog najstrašnijeg slugu, Glaurunga, moćnog duha u obliku ogromnog beskrilnog plamenog zmaja. U ovoj priči o surovom osvajanju i bjekstvu, šumskim skrovištima i potjerama, o otporu uprkos sve manjoj nadi, Mračni Gospodar i Zmaj prikazani su izuzetno životno i jasno. Zloban i podrugljiv, Glaurung manipuliše sudbinama Turina i Nienore pomoću đavolski lukavih i prepredenih laži i ispunjava Morgotovu kletvu. Najranije verzije ove priče Dž.R.R. Tolkina potiču iz perioda završetka Prvog svjetskog rata i godina koje su uslijedile. Ali mnogo godina nakon toga, kada je Gospodar Prstenova završen, on ju je iznova napisao i umnogome uvećao njenu složenost, motivaciju i likove: ona je postala dominantna priča njegovog kasnijeg rada na Srednjoj Zemlji. Ali nije stigao da je dovede do konačnog i završenog oblika. U ovoj knjizi sam nastojao da, nakon dugog proučavanja rukopisa, sastavim cjelovito pripovedanje bez ikakvog uredničkog dodavanja.

Dodatne informacije

Izdavač Alnari
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter