Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Silmarilion

Silmarilion

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9788674708781

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

B6245

Broj strana:

400

Težina:

520 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

27,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Pravi Silmarilion zapravo je samo središnji deo ove knjige u kojem je Tolkin ispričao pripovest o tri Silmarila, dragulja koja je izradio Feanor, najdarovitiji od svih vilenjaka. Po predanju, prvi je Gospodar tame, Morgot, ugrabio Silmarile i ugradio ih u svoju krunu, nakon čega su vilenjaci pošli u rat protiv sila zla ne bi li povratili svete dragulje. Čitaoci Gospodara prstenova prepoznaće neka od zbivanja, a kao junaci u ovoj priči pojavljuju se i pojedini dobro znani vilenjaci.
Tolkin je, međutim, želeo da se u knjigu uvrste još četiri kraća dela, od kojih se dva odnose na legende o samom početku postanka sveta; to su Ainulindale i Valakventa pisane u stilu drevnih epova. Na preostala

dva spisa, napisana u formi istorijskih tekstova (Akalabet i O prstenovima moći i Trećem dobu), direktno se nadovezuju događaji opisani u Gospodaru prstenova.
Silmarilion je nastajao u razdoblju od gotovo pedeset godina, uz bezbrojne izmene, neprestane dorade i pregršt različitih podsećanja na iste događaje, pa je stoga razumljivo što nema konzistentnu strukturu romana kao druga zaokružena Tolkinova dela, ali ipak pruža neprocenjivo vredan uvid u povest Srednjeg Sveta i celokupnu mitologiju Tolkinovog sveta pre Gospodara Prstenova.

  • Originalni naziv: The Silmarillion
  • Prevodilac: Vesna Stojković
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2020
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Pravi Silmarilion zapravo je samo središnji deo ove knjige u kojem je Tolkin ispričao pripovest o tri Silmarila, dragulja koja je izradio Feanor, najdarovitiji od svih vilenjaka. Po predanju, prvi je Gospodar tame, Morgot, ugrabio Silmarile i ugradio ih u svoju krunu, nakon čega su vilenjaci pošli u rat protiv sila zla ne bi li povratili svete dragulje. Čitaoci Gospodara prstenova prepoznaće neka od zbivanja, a kao junaci u ovoj priči pojavljuju se i pojedini dobro znani vilenjaci. Tolkin je, međutim, želeo da se u knjigu uvrste još četiri kraća dela, od kojih se dva odnose na legende o samom početku postanka sveta; to su Ainulindale i Valakventa pisane u stilu drevnih epova. Na preostala dva spisa, napisana u formi istorijskih tekstova (Akalabet i O prstenovima moći i Trećem dobu), direktno se nadovezuju događaji opisani u Gospodaru prstenova. Silmarilion je nastajao u razdoblju od gotovo pedeset godina, uz bezbrojne izmene, neprestane dorade i pregršt različitih podsećanja na iste događaje, pa je stoga razumljivo što nema konzistentnu strukturu romana kao druga zaokružena Tolkinova dela, ali ipak pruža neprocenjivo vredan uvid u povest Srednjeg Sveta i celokupnu mitologiju Tolkinovog sveta pre Gospodara Prstenova.

Dodatne informacije

Izdavač Nova knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter