Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Eponimski leksikon

Eponimski leksikon

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

953-150-600-0

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V4019

Broj strana:

310

Težina:

779 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

12,15 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Eponima ima u svakome području ljudske djelatnosti: od umjetnosti i znanosti, preko religije i politike, do sporta i mode. Mršićev Eponimski leksikon, kao dobar vodič po toj vrsti riječi u hrvatskom jeziku, zato nadilazi granice jezikoslovnoga djela namijenjena samo stručnjacima i postaje zabavno štivo svakom običnom čitatelju u potrazi za poviješću neke riječi i njene uloge u nacionalnoj ili svjetskoj kulturi i uljudbi.
Mirjana Jurišić, Večernji list


Adamova jabučica, Ahilova peta, Arijadnina nit, Damoklov mač, fatamorgana, gordijski čvor, Judin poljubac, makjavelizam, Pirova pobjeda, platonska ljubav, Prokrustova postelja, Semiramidini viseći vrtovi, spartanski odgoj, Tantalove muke, samo su neki od velikoga broja eponima u hrvatskome jeziku, koje svakodnevno susrećemo u svakome području ljudske djelatnosti, a da vrlo često ne znamo njihovo porijetlo.

Eponimizacija kao kulturološko-sociološki fenomen pruža poseban uvid u lingvističku činjenicu imenovanja, a eponimi odražavaju nacionalnu i svjetsku kulturu i civilizaciju. Stoga je Eponimski leksikon Dubravka Mršića dragocjen vodič po toj vrsti riječi, značajan i zanimljiv ne samo hrvatskim jezikoslovcima, nego i najširoj čitateljskoj publici.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2000
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130×210
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Eponima ima u svakome području ljudske djelatnosti: od umjetnosti i znanosti, preko religije i politike, do sporta i mode. Mršićev Eponimski leksikon, kao dobar vodič po toj vrsti riječi u hrvatskom jeziku, zato nadilazi granice jezikoslovnoga djela namijenjena samo stručnjacima i postaje zabavno štivo svakom običnom čitatelju u potrazi za poviješću neke riječi i njene uloge u nacionalnoj ili svjetskoj kulturi i uljudbi. Mirjana Jurišić, Večernji list Adamova jabučica, Ahilova peta, Arijadnina nit, Damoklov mač, fatamorgana, gordijski čvor, Judin poljubac, makjavelizam, Pirova pobjeda, platonska ljubav, Prokrustova postelja, Semiramidini viseći vrtovi, spartanski odgoj, Tantalove muke, samo su neki od velikoga broja eponima u hrvatskome jeziku, koje svakodnevno susrećemo u svakome području ljudske djelatnosti, a da vrlo često ne znamo njihovo porijetlo. Eponimizacija kao kulturološko-sociološki fenomen pruža poseban uvid u lingvističku činjenicu imenovanja, a eponimi odražavaju nacionalnu i svjetsku kulturu i civilizaciju. Stoga je Eponimski leksikon Dubravka Mršića dragocjen vodič po toj vrsti riječi, značajan i zanimljiv ne samo hrvatskim jezikoslovcima, nego i najširoj čitateljskoj publici.

Dodatne informacije

Izdavač Matica hrvatska
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter