Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Egoizam - etička studija o moralnim principima kapitalizma

Egoizam - etička studija o moralnim principima kapitalizma

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-86689-89-4

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

M5008

Broj strana:

256

Težina:

350 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

26,50 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Egoizam predstavlja jedan od praktičkih fenomena koji se nalazi u središtu reprodukcije moderne društvenosti. Pokušaj objašnjenja i argumentovanja ove tvrdnje čini osnovni sadržaj ove knjige. Na samom početku, može se primetiti da egoizam, kao važna determinanta svakodnevnog života, nosi, hegelovski rečeno, određenu poznatost, odnosno izvesnu transparentnost i u pogledu tzv. laičke svesti. Sa druge strane, pored toga što višestruko prožima moderni život i prisutan je u raznim modalitetima u okviru predstava pripadnih polu-reflektovanom stavu ,,svakodnevne svesti”, egoizam se kao problem nalazio i u središtu pažnje naučnog razmatranja.

U nastojanju da se objasne bitni aspekti tog fenomena, problematika egoizma istraživana je u okviru brojnih naučnih disciplina. Pomenimo ovde samo analize u oblasti filozofije, psihologije, sociologije i ekonomske teorije. Egoizam se najčešće pominje u kontekstu vrednovanja (ocenjivanja) vlastitih ili tuđih postupaka koji pripadaju raznim formama društveno-praktičkog života.To vrednovanje ima važno mesto u interpersonalnim odnosima (porodica, prijateljstvo, profesionalni odnosi, etc.), a ponašanje koje se smatra egoističkim nužno povlači sa sobom reakcije okoline. One se mogu kretati u širokom rasponu (od prezira i osude, preko opravdanja do pohvale). Pomenuta činjenica vrednosnog ocenjivanja upućuje na to da je, u prvom redu, reč o ocenjivanju moralnog tipa, u okviru kojeg se vrednuje moralna dimenzija nečijeg postupka ili moralni karakter neke osobe u celini. Upravo tom svojom moralnom konotacijom fenomen egoizma nesumnjivo ima relevantnost za etiku kao filozofsko-praktičku disciplinu, tj. njen je neosporni predmet istraživanja. Tu relevantnost potvrđuje i činjenica široke zastupljenosti razmatranja ovog problema u etičkim delima, kao i u brojnim istorijama etike.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2013
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Egoizam predstavlja jedan od praktičkih fenomena koji se nalazi u središtu reprodukcije moderne društvenosti. Pokušaj objašnjenja i argumentovanja ove tvrdnje čini osnovni sadržaj ove knjige. Na samom početku, može se primetiti da egoizam, kao važna determinanta svakodnevnog života, nosi, hegelovski rečeno, određenu poznatost, odnosno izvesnu transparentnost i u pogledu tzv. laičke svesti. Sa druge strane, pored toga što višestruko prožima moderni život i prisutan je u raznim modalitetima u okviru predstava pripadnih polu-reflektovanom stavu ,,svakodnevne svesti”, egoizam se kao problem nalazio i u središtu pažnje naučnog razmatranja. U nastojanju da se objasne bitni aspekti tog fenomena, problematika egoizma istraživana je u okviru brojnih naučnih disciplina. Pomenimo ovde samo analize u oblasti filozofije, psihologije, sociologije i ekonomske teorije. Egoizam se najčešće pominje u kontekstu vrednovanja (ocenjivanja) vlastitih ili tuđih postupaka koji pripadaju raznim formama društveno-praktičkog života.To vrednovanje ima važno mesto u interpersonalnim odnosima (porodica, prijateljstvo, profesionalni odnosi, etc.), a ponašanje koje se smatra egoističkim nužno povlači sa sobom reakcije okoline. One se mogu kretati u širokom rasponu (od prezira i osude, preko opravdanja do pohvale). Pomenuta činjenica vrednosnog ocenjivanja upućuje na to da je, u prvom redu, reč o ocenjivanju moralnog tipa, u okviru kojeg se vrednuje moralna dimenzija nečijeg postupka ili moralni karakter neke osobe u celini. Upravo tom svojom moralnom konotacijom fenomen egoizma nesumnjivo ima relevantnost za etiku kao filozofsko-praktičku disciplinu, tj. njen je neosporni predmet istraživanja. Tu relevantnost potvrđuje i činjenica široke zastupljenosti razmatranja ovog problema u etičkim delima, kao i u brojnim istorijama etike.

Dodatne informacije

Izdavač Mediterran Publishing
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter