Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Eduard Ševardnadze - Kratka biografija

Eduard Ševardnadze - Kratka biografija

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789537963828

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

B1566

Broj strana:

180

Težina:

257 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

25,60 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Knjiga Duje Jakovčevića Eduard Ševardnadze : Kratka biografija donosi prikaz Ševardnadzeova političkog života, a moguće ga je podijeliti u četiri cjeline. Prva od njih posvećena je njegovom podrijetlu, obrazovanju i političkom usponu – najprije do prvog čovjeka gruzijske Komunističke partije, a zatim i dolaska na mjesto sovjetskog ministra vanjskih poslova u srpnju 1985. godine.
Drugi dio zahvaća Ševardnadzeovu vanjskopolitičku djelatnost u svojstvu sovjetskog šefa diplomacije, što uključuje njegov doprinos nuklearnom razoružanju među svjetskim supersilama, povlačenju sovjetske armije iz rata u Afganistanu, ponovnom ujedinjenju Njemačke i izgradnji novoga svjetskog poretka utemeljenog na suradnji i dogovoru, a ne suparništvu. U pozadini svih tih ostvarenja stajala je sve zaoštrenija unutarnja kriza sovjetskog sustava uslijed koje će Ševardnadze u konačnici i napustiti dužnost ministra vanjskih poslova u prosincu 1990. godine, vrativši se nakratko nekoliko mjeseci potom samo kako bi posvjedočio konačnom raspadu prve zemlje socijalizma.
U trećem se dijelu objašnjavaju okolnosti Ševardnadzeova dolaska na čelo samostalne Gruzije 1992. godine u svjetlu gruzijskoga građanskog rata te etničkih ratova u južnoj Osetiji i Abhaziji, odnosno njihovih posljedica za povijesni razvitak suvremene gruzijske države.
Posljednja, četvrta cjelina tiče se posljednjih Ševardnadzeovih godina s naglaskom na njegov odlazak s vlasti u okolnostima Revolucije ruža ujesen 2003. godine.
Pregled je to u kojem se Ševardnadzeova osobnost snažno prožima s društvenim i političkim okolnostima pod čijim je utjecajem bila oblikovana, ali je na njih kasnije jednako snažno i utjecala. Rijetke su, naime, takve povijesne ličnosti koje su ostavile iza sebe trag koji je i dalje ne samo snažno prisutan, nego i privlačan onima koji iza njih tek dolaze.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2018
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Knjiga Duje Jakovčevića Eduard Ševardnadze : Kratka biografija donosi prikaz Ševardnadzeova političkog života, a moguće ga je podijeliti u četiri cjeline. Prva od njih posvećena je njegovom podrijetlu, obrazovanju i političkom usponu – najprije do prvog čovjeka gruzijske Komunističke partije, a zatim i dolaska na mjesto sovjetskog ministra vanjskih poslova u srpnju 1985. godine. Drugi dio zahvaća Ševardnadzeovu vanjskopolitičku djelatnost u svojstvu sovjetskog šefa diplomacije, što uključuje njegov doprinos nuklearnom razoružanju među svjetskim supersilama, povlačenju sovjetske armije iz rata u Afganistanu, ponovnom ujedinjenju Njemačke i izgradnji novoga svjetskog poretka utemeljenog na suradnji i dogovoru, a ne suparništvu. U pozadini svih tih ostvarenja stajala je sve zaoštrenija unutarnja kriza sovjetskog sustava uslijed koje će Ševardnadze u konačnici i napustiti dužnost ministra vanjskih poslova u prosincu 1990. godine, vrativši se nakratko nekoliko mjeseci potom samo kako bi posvjedočio konačnom raspadu prve zemlje socijalizma. U trećem se dijelu objašnjavaju okolnosti Ševardnadzeova dolaska na čelo samostalne Gruzije 1992. godine u svjetlu gruzijskoga građanskog rata te etničkih ratova u južnoj Osetiji i Abhaziji, odnosno njihovih posljedica za povijesni razvitak suvremene gruzijske države. Posljednja, četvrta cjelina tiče se posljednjih Ševardnadzeovih godina s naglaskom na njegov odlazak s vlasti u okolnostima Revolucije ruža ujesen 2003. godine. Pregled je to u kojem se Ševardnadzeova osobnost snažno prožima s društvenim i političkim okolnostima pod čijim je utjecajem bila oblikovana, ali je na njih kasnije jednako snažno i utjecala. Rijetke su, naime, takve povijesne ličnosti koje su ostavile iza sebe trag koji je i dalje ne samo snažno prisutan, nego i privlačan onima koji iza njih tek dolaze.

Dodatne informacije

Izdavač Srednja Europa
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter